Xàtiva acollirà el 3 de juny «el I Certamen de Tunas» de la Comunitat Valenciana organitzat per Rotary Club

Les 8 estudiantines participants ompliran de música i colorit els principals carrers del centre de la ciutat amb cercaviles, rondes i un certamen final que davant la previsió de pluges vespertines se celebrarà finalment en La Seu a les 20h.

Aquest pròxim dissabte, 3 de juny, Xàtiva acollirà un esdeveniment mai vist a la ciutat. Huit estudiantines de diferents universitats de la Comunitat Valenciana celebraran una trobada en la capital de La Costera, que omplirà els principals carrers del centre històric amb la música i el colorit propis que els caracteritza. Un esdeveniment sense precedents, organitzat per Rotary Club Xàtiva i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Xàtiva per a la seua realització.
La jornada festiva començarà a les 11h a la Casa de la Cultura de la ciutat amb la recepció de les estudiantines participants: l’estudiantina femenina de Medicina de la Universitat de València, la de Dret, Arquitectura Tècnica i Péritos -totes elles de València-; les de Dret d’Alacant i Castelló, així com l’estudiantina «Cuarentayuna» i la de Magisteri de Castelló.
Seguidament, a les 12h, se celebrarà una cercavila pel centre de Xàtiva que finalitzarà a les 13h amb una actuació especial en la Plaça del Mercat. Després d’un menjar de confraternització, està previst que a les 17h tinga lloc una Ronda d’Estudiantines a la Casa de la Cultura i a les 20h La Seu aculla finalment el Certamen en el qual es triarà a una estudiantina guanyadora. Finalment, a les 22h, es realitzarà el lliurament de premis així com una rifa sorpresa entre tots els assistents.
Cal assenyalar que encara que al principi estava previst que el certamen se celebrara en el Jardí de la Pau, s’ha decidit canviar la seua ubicació davant la previsió de tempestes i pluges vespertines per a garantir així la seua realització.
Així doncs, totes aquelles persones interessades a assistir al certamen poden adquirir les seues entrades –amb un cost de 10 euros- en els següents establiments: Clínica de Medicina Estètica de la Doctora Pepa Esparza, Restaurant Casa L’Àvia, Milar Esparza, Farmàcia Richart, multiòptiques Xàtiva, Floristeria Adela, Moda Julio Cabrera (L’Alcúdia de Crespins), Casa de la Cultura i Oficina de Turisme de Xàtiva.
A més, aqueixa mateixa vesprada del dissabte, i des de les 19 h, es podran adquirir també entrades a la porta d’accés a la Seu.
Cal destacar que l’estudiantina universitària és una antiga tradició que va sorgir a Espanya, concretament a Salamanca, i posteriorment gràcies al seu caràcter viatger, es va estendre a diverses parts d’Europa.
Per a alguns el seu origen se situa entre el segle XIII o XIV amb els continuadors de la tradició goliarda: en l’Edat mitjana era un tipus de clergue itinerant (giróvagos o sarabaítas) que aprofitava la tradició d’hostalatge dels monestirs per a viure sense treballar destacant-se per la seua predilecció per la música, la beguda, el menjar, el joc i els enamoriscaments. Un altre origen, no excloent, seria el dels estudiants pobres o sopistas, que vivien de la sopa babaua que donaven gratis en els convents als necessitats. Aquests sopistas, que per la seua condició econòmica no podien costejar-se la seua estada en la universitat, es valdrien de les seues habilitats musicals i la seua picardia bergant per a guanyar una mica de diners i poder així estudiar. Per a això portaven guitarres i bandurrias i cantaven cobles populars.
I si alguna cosa hi ha característic en una estudiantina és la seua indumentària, composta de capa, gipó, camisa, mitjanes, pantalons o falda, sabates negres, cinturó i finalment la beca que és el que identifica a cada estudiantina i varia el seu color d’acord amb la facultat a la qual pertanga segons la tradició espanyola.

No hay comentarios

Dejar respuesta