Les obres permetran restituir una antiga porta medieval
Les obres de construcció d’un nou consultori de Salut a l’antic hospital de Xàtiva han tret a la llum un nou element patrimonial d’aquest històric edifici, catalogat com a bé d’interès cultural. Es tracta d’una antiga porta medieval, d’estil gòtic civil, molt similar a l’existent a la primera planta de l’hospital.
L’arquitecte Vicent Torregrosa, responsable de el projecte d’actuació, estima inicialment que la datació d’aquesta porta pot situar-se entre els segles XV i XVI. Segons descriu Torregrosa, la porta es caracteritza per un excel·lent capialt en el seu arc interior i unes esveltes dovelles en el seu arc exterior.
La feliç troballa farà variar els terminis d’execució de les obres del nou consultori. El tinent d’alcalde Ignacio Reig, també regidor delegat d’obres, avança la intenció de restituir la fàbrica de carreu original de la porta. Això comportarà un increment del pressupost d’entre 15 i 20.000 euros, segons les primeres estimacions. De moment, ja s’ha demanat a la Conselleria de Sanitat una ampliació de dos mesos en el termini d’execució de les obres del consultori.
Cal recordar que, recentment, a aquesta actuació es va sumar l’anunci d’una ampliació de les dependències de la Mancomunitat La Costera-Canal, entitat que també té la seu a l’antic hospital. La mancomunitat té previst invertir 250.000 euros en una ampliació de les seues oficines a la segona planta de l’ala nord de l’hospital, així com en la instal·lació d’un ascensor. De fet, en el plenari de l’Ajuntament de Xàtiva, celebrat el passat 31 d’octubre, es va aprovar la cessió d’aquest espai a la institució supracomarcal.
Les dues intervencions arquitectòniques permetran posar en ús la totalitat d’aquest singular edifici del centre històric mitjançant la instal·lació de nous serveis públics, millorant notablement les condicions d’accessibilitat de l’immoble. La suma de totes les inversions superarà els 570.000 euros. Les obres del nou consultori es van licitar amb una inversió prevista de 313.000 euros i compten amb una subvenció de 100.000 euros per part de la Generalitat Valenciana. Aquesta inversió s’integra en el pla Reactivem Xàtiva.