Més de 30 membres del Ball dels Locos participarem el pròxim dissabte 8 d’abril a la Trobada d’Escola Valenciana de la Vall d’Albaida a la localitat de Fontanars.
Amb tallers del nostre Ball i de torres humanes, al llarg de tota la vesprada donarem a conéixer aquest antic ball valencià als més menuts. I és que el Ball i la Festa es van conservar a l’Olleria fins a mitjans del segle XIX de manera continuada i, de forma irregular i esporàdica fins als anys 30 del segle XX per ser recuperat en una nova etapa des de 1996, ara fa 21 anys. Antigament aquesta tradició era ballada només per homes, però en la recuperació de 1996 van participar xics i xiques, tendència que ha anat imposant-se a la pràctica totalitat de muixerangues.
El format que ens ha arribat sobre la nostra particular manera de fer muixeranga a l’Olleria, El Ball del Locos, sembla que va ser el resultat d’una suma festiva on la muixeranga es va integrar en una Festa de Locos i consta de dues parts. La primera, una coreografia amb Carxots, bastons folrats de pell de conill adornada amb cintes de colors i cascavells. Un ball que té una partitura pròpia i que poguérem recuperar gràcies la memòria d’un músic que la recordava. La segona part consisteix en l’execució de diverses torres humanes.
Al llarg del segle XIX les classes dirigents no veien amb bons ulls les tradicions d’arrel ancestral i en moltes ocasions es concentraven totes en un sol dia del calendari. D’altra banda, la Muixeranga està documentada també a moltes poblacions amb la denominació Ball de Negrets i encara perdura a localitats com l’Alcúdia o Alzira. Sembla doncs que el nom resultant de El Ball dels Locos, tal com ens ha arribat, podria ser la contracció de Ball de Negrets + Festa de Locos.
A la trobada ensenyarem el Ball i les tècniques de pujada en diversos tallers, farem alguna cercavila i puntualment demostracions de figures de muixeranga al llarg de la jornada.