«Sin visillos» de Carmen Martín Gaite arriba a Xàtiva amb una gran tertúlia

  • La proposta artística i literària està organitzat per un equip de professores i alumnat de l’institut per a celebrar el centenari del naixement de l’escriptora
  • Purificació G. Mascarell i Purificació Mascarell, Ana Belén Pina i Mingu Linares, Herminia Argente i Herminia Escrig, i Carla Benavent, participaran en la tertúlia literària que estarà conduïda per Laura Martínez

Xàtiva. 20/05/2025.- El projecte artístic i literari «Sin visillos: Carmen Martín Gaite» s’inaugura el dijous, 22 de maig, a les 19.30 hores al pati de la Casa de Cultura de Xàtiva, amb una tertúlia literària entorn de la novel·la «Entre visillos». La proposta està organitzada pel IES Josep de Ribera, en col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Xàtiva, per a celebrar el centenari del naixement de l’escriptora Carmen Martín Gaite.

L’escriptora Purificació G. Mascarell i la seua mare Purificació Mascarell; la professora de Llengua i Literatura Espanyola Ana Belén Pina i la seua mare, professora d’Història ja jubilada, Mingu Linares; la neuròloga i investigadora Herminia Argente i la seua mare, la psicòloga Herminia Escrig, i la periodista Carla Benavent, participaran en la tertúlia literària que estarà conduïda per la professora i periodista Laura Martínez.

L’objectiu de la tertúlia és indagar entorn de la societat que s’amaga -i, alhora, es passeja- després de les cortinetes d’eixa ciutat de províncies retratada en la novel·la, distingida amb el Premi Nadal en 1957 que, encara que sabem que és la Salamanca natal de l’escriptora, representa un arquetip urbà espanyol i burgés de mitjan segle XX. Per això, qualsevol ciutat de províncies de l’època encaixa en el model descrit en «Entre visillos», també Xàtiva.

Estructurada en tres blocs, la tertúlia abordarà tres grans eixos temàtics presents en «Entre visillos»: l’educació, el matrimoni i la inserció laboral de les dones, amb un fil conductor centrat també en la llibertat i en els drets socials de les dones.

Despullar estereotips

Tal com ha avançat Laura Martínez, «llevar les cortinetes a la novel·la suposa deixar al nu els estereotips femenins que desfilen pel relat i que responen als patrons del patriarcat social construïts pel règim feixista i nacionalcatòlic de la dictadura franquista, que van ser desenvolupats especialment a través de la Secció Femenina de la Falange Espanyola i de les JONS».

En aquest sentit, cal assenyalar que «eixa dona servil, relegada a l’àmbit domèstic, a cura dels fills, dels esposos i de les famílies, era el model ideal de la Dictadura Franquista. Les dones a l’Espanya de mitjan segle XX no podien prendre decisions sense el beneplàcit d’una figura masculina: el pare, durant la seua solteria, i el marit, durant el matrimoni. El recomanable i aconsellable que abandonaren els estudis perquè el seu horitzó començava i acabava en la seua llar», afig.

Per a ambientar la tertúlia, hi haurà música en directe i s’exhibiran algunes de les il·lustracions creades pels i les artistes del Josep de Ribera.


Campanya d’agitació lectora

«Sin visillos» inclou diverses activitats que van començar al març amb una campanya d’agitació lectora en les llibreries Xàtiva, la Costera i La Tenda de l’Estudiant, i a la Biblioteca Municipal. Els espais culturals xativins disposen d’un apartat diferenciat dedicat a l’escriptora de Salamanca, senyalitzat mitjançant un cartell dissenyat expressament per a l’ocasió per la il·lustradora xativí Patricia Bolinches.

La campanya de foment lector s’ha completat durant els primers 18 dies de maig, amb la publicació diària de cada capítol de la novel·la en format pòdcast en els comptes d’Instagram i Facebook de l’IES Josep de Ribera. Cada capítol, editat amb música de l’època de la novel·la -anys 50-, inclou il·lustracions realitzades expressament per a l’ocasió per alumnat del Batxillerat Artístic de l’IES Josep de Ribera.

Novel·la il·lustrada

Un total de 38 alumnes i alumnes de 2n Batxillerat han dibuixat escenes de la novel·la «Entre visillos» que, a més de ser objecte d’aquest projecte és una de les tres obres literàries que són matèria d’estudi durant el curs i que enguany s’acomiada de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).

Les il·lustracions originals estaran exposades a la sala principal de la Biblioteca Municipal de Xàtiva, a partir de la setmana vinent. En l’exposició, no sols hi haurà imatges, sinó també paraules que podran ser escoltades mitjançant codis QR associats a cadascun dels 18 capítols de l’obra.

Després de la seua exhibició a la biblioteca, la mostra sobre la novel·la il·lustrada «Entre visillos» s’exposarà en la galeria d’art La Tira.

No hay comentarios

Dejar respuesta