Sant Domènec acull una exposició sobre objectes quotidians de Pep Gimeno «Botifarra»

«Estimar els objectes» recull una col·lecció etnològica del cantaor xativí en la qual es podran trobar més de 250 elements i amb un gran valor sentimental

Des d’aquest dijous 2 de febrer, i fins el proper 19 de març, es pot visitar a l’espai cultural de Sant Domènec l’exposició «Estimar els objectes», col·lecció etnològica de Pep Gimeno «Botifarra».

«Aquesta és una exposició molt singular sobre objectes de la vida quotidiana que ens han anat facilitant el nostre dia a dia amb el pas del temps, i que ens fan pensar en la nostra evolució. Tots pertanyen a Pep això és un punt més a sumar a l’hora de visitar-la, perquè serà ell qui farà de guia turístic durant les properes setmanes», ha indicat la regidora de Cultura Raquel Caballero.

La mostra compta amb més de 250 objectes propietat del cantaor xativí, i està concebuda no per explicar la història dels mateixos, sinó de la vinculació més sentimental. Està dividida en dues part: d’una banda en les capelles es tracta l’etapa més emotiva a través de diverses seccions (record, plaer, desig i consciència), en la qual explica a través de vídeos creats per a l’ocasió, els objectes que durant la seua vida ha anat acumulant; i d’altra banda una taula central que suposa una metàfora de la Casa Cuesa, on Pep guarda els objectes. «Volíem parar una taula entre tots sobre Pep Botifarra, convidant a tot el que passe a que conega eixa col·lecció. Una taula que pot semblar caòtica, però no. Qui ordena sa casa com un museu? Està ordenat des de la llar fins als aparells de llaurança i de treball en la vinya», explica un dels comissaris de l’exposició, Aureli Domènech.

«Tot açò ho tinc entre Casa Cuesa i la casa dels meus uelos, en la plaça la Galera, dalt a l’andana. Hem anat apanyant i restaurant, perquè són coses molt velles i han de tenir un manteniment. Sempre dic que en ma casa hem sigut llauradors i està el que s’ha gastat tota la vida, tot i que també hi ha objectes de cuina o joguets per part de mon pare i de ma mare. Hi ha molts temes que tocar», ha explicat Pep Gimeno Botifarra, qui també ha convidat a la gent a visitar la mostra: «m’agradaria que la meua ciutat i que la comarca gaudira d’aquesta exposició, perquè com diu Raimon, qui perd els orígens perd la identitat».

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, per la seua part, ha asseverat que «tots coneguem a Pep Botifarra i sabem de la seua magnífica tasca per la recuperació del cant tradicional valencià, però ara ací vegem una vessant diferent i alhora complementària, ja que es posa en valor l’atrezzo de quan es cantaven les cançons que Pep ha anat recuperant».

L’exposició, que compta amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia, es podrà visitar fins al 19 de març, de dimecres a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores; i els diumenges de 10 a 14 hores. A més a més també estan previstes visites guiades per als centres educatius, per tal de conèixer aquesta mostra de la mà de Pep Gimeno Botifarra.

No hay comentarios

Dejar respuesta