Sant Domènec acull una exposició de Memòria Històrica sobre «la maternitat d’Elna»

La mostra complementa les activitats programades al voltant de la II Trobada de Joves de la Xarxa Mai Més que se celebra aquest divendres

L’Espai Cultural de Sant Domènec inaugura aquest dimecres a les 19 de la vesprada una exposició vinculada a la Memòria Històrica que porta per títol «La maternitat suïssa d’Elna. Un bressol d’humanitat enmig de la barbàrie», i que romandrà oberta fins el proper 15 de febrer de 2020, coincidint amb les dates de commemoració del bombardeig de l’Estació de Xàtiva.

Es tracta d’una cessió per part del servei de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de València, que compta també amb la col·laboració de la Diputació, de la ciutat d’Elna (França) i del Musée de la Maternité suisse d’Elna. La mostra consta d’una dotzena de panells informatius retroil·luminats amb imatges, en les que es pot conèixer la història de l’activitat de la maternitat, passant per la Guerra Civil, l’exili i l’atenció a les mares.

La maternitat d’Elna, també coneguda com «Maternitat Suïssa», va ser una institució fundada en 1939 per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz en la comuna francesa d’Elna, que va permetre el naixement de 597 xiquets i xiquetes les mares dels quals eren refugiades de la Guerra Civil Espanyola que es trobaven internades en camps de concentració al sud-est de França. També va fer el mateix amb 200 xiquets i xiquetes més, fills i filles de dones jueves perseguides pel nazisme durant la Segona Guerra Mundial. El centre va ser tancat el 1944 per la Gestapo.

«Aquesta mostra va estar exposada al refugi antiaeri de València i complementa una sèrie d’activitats programades des de la Regidoria de Memòria Històrica coincidint amb la II Trobada de la Xarxa Mai Més que se celebrarà aquest divendres», ha indicat la regidora de Memòria Històrica de Xàtiva, Raquel Caballero.

Aquesta II edició de la Trobada de Joves de la Xarxa Mai Més té com a amfitrió a l’institut Lluís Simarro de Xàtiva, i en ella participaran més d’una desena d’instituts valencians a més de 40 alumnes Erasmus de Carpentras (França) i 20 alumnes de Wel (Àustria), els quals seran rebuts a l’Ajuntament de Xàtiva el dimecres a les 9:30 del matí. Aquests alumnes visitaran entre dimecres i dijous alguns indrets de la ciutat com ara el Castell de Xàtiva o els museus municipals, i treballaran la deportació amb els 17 alumnes escollits pel Simarro per a desenvolupar el projecte.

La II Trobada de Joves de la Comunitat Valenciana de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme «Mai Més» tindrà lloc aquest divendres al Gran Teatre de Xàtiva i comptarà amb l’actuació de Pep Gimeno Botifarra. En acabar, hi ha organitzada una paella gegant a l’institut Lluís Simarro.


En Castellà:

Sant Domènec inaugura el miércoles una exposición de Memoria Histórica sobre «la maternidad de Elna»

La muestra complementa las actividades programadas alrededor del II Encuentro de Jóvenes de la “Xarxa Mai Més” que se celebra este viernes

El Espacio Cultural de Sant Domènec inaugura este miércoles a las 19 de la tarde una exposición vinculada a la Memoria Histórica que lleva por título «La maternidad suiza de Elna. Una cuna de humanidad en medio de la barbarie», y que permanecerá abierta hasta el próximo 15 de febrero de 2020, coincidiendo con las fechas de conmemoración del bombardeo de la Estación de Xàtiva.

Se trata de una cesión por parte del servicio de Patrimonio Histórico del Ayuntamiento de València, que cuenta también con la colaboración de la Diputación, de la ciudad de Elna (Francia) y del Musée de la Maternité suisse de Elna. La muestra consta de una docena de paneles informativos retroiluminados con imágenes, en las que se puede conocer la historia de la actividad de la maternidad, pasando por la Guerra Civil, el exilio y la atención a las madres.


La maternidad de Elna, también conocida como «Maternidad Suiza», fue una institución fundada en 1939 por la enfermera suiza Elisabeth Eidenbenz en la comuna francesa de Elna, que permitió el nacimiento de 597 niños y niñas de madres refugiadas de la Guerra Civil Española que se encontraban internadas en campos de concentración al sudeste de Francia. También hizo lo mismo con 200 niños y niñas más, hijos e hijas de mujeres judías perseguidas por el nazismo durante la Segunda Guerra Mundial. El centro fue cerrado en el año 1944 por la Gestapo.


«Esta muestra estuvo expuesta en el refugio antiaéreo de València y complementa una serie de actividades programadas desde la Concejalía de Memoria Histórica coincidiendo con el II Encuentro de la Xarxa Mai Més que se celebrará este viernes», ha indicado la regidora de Memoria Histórica de Xàtiva, Raquel Caballero.


Esta II edición del Encuentro de Jóvenes de la Xarxa Mai Més tiene como anfitrión al instituto Lluís Simarro de Xàtiva, y en ella participarán más de una decena de institutos valencianos además de 40 alumnos Erasmus de Carpentras (Francia) y 20 alumnos de Wel (Austria), los cuales serán recibidos en el Ayuntamiento de Xàtiva el miércoles a las 9:30 de la mañana. Estos alumnos visitarán entre miércoles y jueves algunos lugares de la ciudad como por ejemplo el Castillo de Xàtiva o los museos municipales, y trabajarán la deportación con los 17 alumnos escogidos por el Simarro para desarrollar el proyecto.
El II Encuentro de Jóvenes de la Comunidad Valenciana de la Red de Memoria y Prevención del Fascismo «Mai Més» tendrá lugar este viernes en el Gran Teatre de Xàtiva y contará con la actuación de Pep Gimeno Botifarra. Al acabar, hay organizada una paella gigante en el instituto Lluís Simarro.

No hay comentarios

Dejar respuesta

16 + diecisiete =