Sanitat recomana extremar les precaucions per a gaudir del bany i evitar ofegaments a l’estiu

.- Iniciar el massatge cardíac fins a l’arribada dels serveis sanitaris és fonamental per a la supervivència
.- Evitar el bany en solitari i vigilància constant dels xiquets, entre els consells imprescindibles

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV), recomana extremar la precaució durant l’estiu per a evitar possibles ofegaments en les zones de bany.

Entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l’elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb serveis de socorrisme i seguir les indicacions que s’efectuen a cada moment.

Respectar el significat de les banderes a la platja, no allunyar-se de la riba en espais naturals, evitar saltar des de roques, tindre precaució amb l’ús de matalassets i flotadors per a evitar l’arrossegament dels corrents, són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.

La directora del SESCV, Begoña Arcos, ha ressaltat la importància de “evitar el bany en solitari a qualsevol edat; ja que, si es presenta sobtadament un problema de salut, el temps de demora a alertar als serveis d’emergències pot ser vital”. A més, és aconsellable que l’exercici durant el bany s’adapte a la pròpia condició física i a l’edat. “Així s’evita un excés d’esforç, alguna cosa a tindre molt en compte en adults d’edat avançada”, ha incidit.

Begoña Arcos ha recordat també que no cal banyar-se immediatament després dels menjars. “Un dels factors que pot influir en què es done amb major facilitat la pèrdua de consciència o un mareig, és la digestió a conseqüència del propi procés, la qual cosa pot desencadenar en un ofegament”, ha afirmat.

Especial atenció en xiquets

La doctora Begoña Arcos s’ha referit de manera especial als xiquets, ja que és un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments. Per això, ha aconsellat “mantindre una vigilància constant, fins i tot encara que no s’estiguen banyant i mai deixar-los sols, especialment en les piscines, on un descuit pot ser fatal”.

També en el cas de les piscines es recomana no bussejar prop de les zones de desguàs, ni jugar amb les reixetes. Així com, retirar tant de l’interior, com dels voltants joguets i elements cridaners per als xiquets quan no s’usen. “La instal·lació d’una tanca amb tancament de seguretat, fonamentalment en piscines privades, és indispensable”, ha insistit la doctora Arcs.

Cal recordar que, en cas de presenciar un accident aquàtic, cal avisar immediatament al 112. Tot seguit, si es coneix com realitzar un massatge cardíac, és fonamental per a la supervivència iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l’arribada dels serveis sanitaris. En cas de desconéixer la tècnica, aquesta pot ser explicada telefònicament per un dels metges coordinadors del CICU (Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències), després d’haver anomenat al 112.

Totes les recomanacions descrites es poden trobar en la web del SESCV, així com la tècnica per a aprendre a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica o massatge cardíac.

No hay comentarios

Dejar respuesta