- Una jornada de treball mostra els primers càlculs de la seva petjada de CO₂ d’onze hospitals públics valencians
- Mitigar la petjada de carboni i el seu impacte ambiental com a objectiu per a 2030
La Jornada que ahir va celebrar sanitat va servir de punt de partida cap al que s’arribo a dir la “Transició verda sanitària” i compromet a la Sanitat Pública a calcular, reduir i mitigar les seves emissions.
Sota el títol “Repte: Sanitat Sostenible” València va acollir la primera Jornada tècnica on es va destacar la urgència i la necessitat de comptar amb eines a l’abast de tots els departaments sanitaris, que contribueixin a mitigar la seva petjada de CO₂.
Durant el matí van assistir representants tècnics i de gestió dels 22 departaments de salut de la sanitat pública valenciana.
En aquesta part responsables de l’organització Health Care Without Harm Europe (HCWH) juntament amb el departament Xàtiva-Ontinyen impulsor de la trobada, van analitzar experiències en altres països europeus, van conèixer les repercussions del canvi climàtic sobre la salut de les persones, la importància d’iniciar immediatament accions que redueixin les emigiones de GEI així com la urgència d’establir plans d’accions concretes que tinguin com a finalitat que la Sanitat tingui el menor impacte mediambiental possible i per tant sobre la salut de les persones.
Va haver-hi també una posada en comú d’idees i solucions així com el seu grau de possibilitat de fer-les realitat en el curt i mitjà termini. Diversos tallers van animar als responsables sanitaris a sensibilitzar-se també amb aquests reptes.
A la tarda la Jornada va reunir els integrants del programa pilot de tutorització “mentoring” que ha posat en marxa el Departament impulsor. Els hospitals de Sant Vicent del Raspeig, Sagunt, Elx, Marina Baixa, Requena, Sant Joan, Alcoi, Castelló, Elda, Dr.Peset i Gandia van presentar els seus primers resultats després del suport rebut per al càlcul de la seva petjada de carboni.
Sota el nom de “huellatón” es van exposar els resultats que tots els equips de treball han realitzat després de rebre el suport tècnic i les eines de càlcul que HCWH i Xàtiva-Ontinyent els ha ofert durant els dos últims mesos. Finalment l’organització de la Jornada va facilitar directrius perquè cada hospital pugui dissenyar el seu propi pla de reducció d’emissions de GEI i posar-les en marxa.