Sanitat dissenya un projecte pilot per a liderar la transició verda sanitària

.- El Departament Xàtiva-Ontinyent tutoritza el programa i ofereix a la resta de departaments iniciar accions que redueixin la seva petjada de CO₂

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un projecte pilot per a liderar la transició verda sanitària.

En aquest sentit, una jornada de treball amb els departaments de salut aborda el repte d’una sanitat sostenible, els efectes del canvi climàtic sobre la salut i la necessitat imminent d’abordar accions per a reduir la petjada de carboni en la Sanitat.

La jornada, que tindrà lloc a València el pròxim dia 24, forma part del programa pilot de mentoring per a tutoritzar a onze hospitals de la sanitat pública valenciana que han calculat ja la seua petjada de CO₂.

Aquest programa, pilot ha estat impulsat des de l’àrea d’Innovació que la Fundació Fisabio manté en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i que és referent en sostenibilitat sanitària. Així, ha aconseguit diversos guardons d’àmbit europeu pel seu lideratge a impulsar accions per a reduir les seues emissions de GEI i sensibilitzar a la resta d’institucions sanitàries sobre aquesta necessitat i en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

Aquest departament organitzador compta amb el suport i col·laboració de l’organització internacional Health Care Without Harm (HCWC Europe) (Salut sense Mal) a la qual pertany des de 2028. Aquest organisme facilita eines i recursos perquè les institucions sanitàries treballen sobre l’impacte que té la Sanitat sobre el medi ambient i el canvi climàtic.

HCWH Europe, en coordinació amb l’equip impulsor d’aquest programa pilot, ha facilitat les eines i metodologia necessàries durant els últims dos mesos perquè onze hospitals públics valencians calculen la seua petjada de carboni.

En finalitzar la jornada, es donaran a conéixer els resultats d’aquest càlcul com a peça fonamental abans d’abordar accions que reduïsquen les emissions de GEI. Aquest treball previ serveix també per a dirigir les accions cap als punts on més necessite cada hospital a l’hora d’establir la seua pròpia reducció d’emissions de GEI.

La primera part d’aquesta jornada està dedicada a reunir al màxim de responsables de centres sanitaris i explicar-los la importància d’abordar l’impacte que la Sanitat té sobre el medi ambient i sobre els efectes del canvi climàtic.

Per a això, l’organització ha previst diverses taules i conferències amb responsables administratius, polítics i tècnics tant d’institucions valencianes, estatals i internacionals, públiques i privades.

Durant aquesta primera part, se sensibilitzarà sobre l’impacte del canvi climàtic sobre la salut, l’adaptació i mitigació dels seus efectes sobre les persones i la urgència, i necessitat d’implantar polítiques de sostenibilitat en els centres sanitaris.

També es pretén que la sanitat pública valenciana genere innovació en el que han anomenat «la transició verda sanitària», per a això s’exposarà diversos exemples d’èxit en la sanitat pública anglesa en el camp de la sostenibilitat.

La idea final és sensibilitzar a la sanitat pública valenciana sobre la importància d’emprendre iniciatives per a reduir la petjada de carboni i dur a terme accions de sostenibilitat.

A la tarda, es mostrarà l’anomenat huellatón: el càlcul de la seua petjada de CO₂ dels hospitals de Sant Vicent del Raspeig, Sagunt, Elx, Marina Baixa, Requena, Sant Joan, Alcoi, Castelló, Elda, Doctor Peset i Gandia; els onze que han participat en aquest programa pilot.

No hay comentarios

Dejar respuesta