A menys d’un menys per a la celebració de la Fira d’Agost de Xàtiva, DiariDigital.es ha entrevistat a l’acalde de la ciutat, Roger Cerdà, per conèixer els detalls que marcaran l’edició d’enguany:
Com es presenta la Fira d’Agost de 2016?
Es presenta animada perquè hem pogut treballar-la en més temps. De fet, hem incidit molt en la part que no es veu, la de contractes, infratestructures… perquè ahí se’n va la meitat del pressupost. Es tracta d’una part administrativa que no és veu però que ajuda a estalviar i així poder destinar-ho als espectacles.
Pel que fa a la programació, estem treballant en ella des de principis d’any i epere que agrade a tothom i que la Fira es desenvolupe de la millor manera possible i la gent evalue els canvis que introduïm amb l’objectiu de que tothom tinga alguna cosa que fer en Fira .
Respecte al pressupost, hem reduït la quantitat total al voltant de 30.000 euros a pesar de que hem de fer front a una nit més perquè no contem amb l’espectacle de ‘Sona la Dipu’. En total estem parlant d’un pressupost d’uns 650.000 euros.
Perqué no es celebra enguany ‘Sona la Dipu?
La Diputació de València ha assumit el criteri de donar eixos espectacles a altres localitats que no ho han tingut. La Diputació ha entés que altres municipis han de tindre eixe dret, de fet a Xàtiva vam tindre la final prop de huit anys. No obstant, en han confirmat que voran la manera de col·laborar el proper any encara que aquest col·laboren d’altra manera, com per exemple amb les activitats del SARC.
Com afecta la consulta ciutadana a la Fira d’enguany?
D’una banda hem mantés la Reina de la Fira, perquè així ho volia la gent que va participar, concretament un 25%. I respecte als espectacles taurins, no els programaren.
Quants anys estarà Xàtiva sense celebrar festejos taurins?
Tots els anys que la ciutadania vullga.
En principi és una decisió de legislatura. Quan canvie s’estudiaran alternatives o possibles solucions. Però el que està clar és que si parlem de participació ciutadana i busquem la col·laboració en aquest i altres processos i després no asumim el resultat estariem deslegitimant el procés.
El que hem fet és el que hem preguntat, no programar bous en la Fira d’Agost. La consulta no era vinculant. A la fi i a la cap, nosaltres decidim, en un espai que és propietat de l’Ajuntament, fer un altre tipus d’espectacles.
Aleshores, que no es celebren festejos taurins és una decisió política?
Evidentment és una decisió política per la qual cosa no hi ha lloc a una querella ni a un procés administratiu contra decisions que no s’han pres.
Per això els advocats dels querellants han desistit del procés perquè no hi ha cap decisió pressa ni cap acord de junta de govern, decret d’alcaldia o acord plenari al respecte.
Quina impressió té de la Reina de la Fira, Alexia Úbeda?
Molt bona. És una molt bona representant de les dones de Xàtiva i crec que farà un paper fantàstic com a Reina de la Fira. És una persona molt centrada i molt madura per a la seua edat.
Es va a incorporar un nou espai a la Glorieta de José Espejo?
Efectivament, hem decidit obrir un nou espai a la Glorieta. L’any passat vam consolidar l’espai jove al Jardí de la Pau amb ‘Al Ras’ i enguany consolidarem la Glorieta on volem programar espectacles més lleugers, per a gent més major. Estem demanat col·laboració a les falles, l’Escola de Danses… En definitiva, un altre al·licient per a la gent a la que no li agraden els espectacles de la Seu o la Murta. Volem anar cresquent cada vegada més.
Altra cosa que també es vol potenciar és el producte local…
Així és. Per aquest motiu, es comptarà, al Reial de la Fira, amb la presència de les dues associacions d’empresaris de la ciutat Xacex i Adexa que disposaran d’una programació pròpia. També estarà la Mancomunitat de Municipis la Costera-Canal que difondrà informació dels diferents municipis aprofitant el gran nombre de gent que vindrà de fora a visitar la Fira.
Respecte al Reial, l’any passat ja vam reduir el número de carpes per a donar menor sensació d’agobio i que la gent puga transitar amb més facilitat. Són canvis mínims però la intenció és que l’espai siga més ampli.
Sobre la festa de les paelles, perquè es trau fora del casc urbà?
Vam buscar una solució que causara les mínimes molèsties al veïnat. Vam pensar traslladar la festa de les paelles a la Fira del Bestiar, aprofitant que hi ha una gran carpa que lloguem, y amb la finalitat de que puga anar més gent i puga estar més temps.
Pel que fa al dia, enguany es celebrarà dissabte dia 20 ja que sen’s havia demanat fer-la dissabte per atraure a gent d’altres municipis i que a més es puguen beneficiar inclús les discoteques de la ciutat.
Enguany tornarà l’humorista Xavi Castillo a la Fira?
Xavi Castillo torna a Xàtiva amb un espectacle creat a doc per a la Fira d’Agost. Com a conseqüència de la última actuació en Fira va estar un temps important sense actuar en la ciutat i pensem que qualsevol persona que vullga fer-ho ha de tindre la possibilitat.
Pot avançar alguna cosa respecte als espectacles d’inauguració i cloenda?
Seguim en la línia d’apostar per espectacles visuals i musicals. La inauguració estarà vinculada a la història de la ciutat, igual que l’any passat. Estarà preparat adrede per a l’ocasió amb col·laboració de col·lectius locals. La cloenda té una sorpresa al final, vinculada al castell.
Què li semblen els comentaris que lamenten que s’haja confiat en Mariscal per a l’elaboració del cartell de la Fira?
Tenim una grandíssima colecció de cartells que és patrimoni de la ciutat les obres de la qual queden per a sempre. I volem seguir enriquint eixa colecció amb grans firmes, enguany amb la de Mariscal.
A més, m’agradaria destacar el fet de que alguns elements del cartell els gastarem, posteriorment, com a promoció turística de la ciutat.
Per a gustos colors però hi ha molta gent que ens demana cartells, ja que no deixa de ser un Mariscal.
Finalment, enguany també s’ha decidit donar un impuls al premi de pintura Fira d’Agost…
Així és, hem incrementat el premi per a fomentar la participació dels artistes locals perquè teniem constància de que no participaven perquè consideraven que el seu nivell era superior al del concurs. A més, hem incrementat el nivell dels membres de jurat i també editarem un catàleg, alguna cosa que fns ara no es feia.