.-En l’edifici de l’antic Perelló Junior hi ha atenció diària per recollir arròs, galletes, conserves, mantes o bolquers per omplir un camió tràiler
.-La campanya conclou el dia 11 de març i ha estat impulsada per un grup d’exalumnes de les Dominiques i amplificada per xarxes socials
El grup d’exalumnes de les Dominiques de Xàtiva que recull des de fa una setmana aliments i altres productes de primera necessitat per als territoris afectats pel terratrémol de Turquia i Síria ja té més d’un centenar de caixes enllestides. Aquest grup —que no és pas una associació, sinó una associació espontània de voluntàries— es va mobilitzar fa uns dies per xarxes socials i compta amb una base d’operacions: els baixos de l’edifici de l’antic centre comercial Perelló Junior, al carrer Montcada. En un vídeo mostren des de dilluns la gran quantitat de caixes que ja s’han pogut omplir. Es pot col·laborar amb aliments o amb mantes, llençols o productes d’higiene personal i per Bizum al número 600664293. Segons la seua portaveu, Luz Sánchez, s’ha decidit que siga Síria la destinació de les ajudes, ja que és un territori més complicat per a rebre-les per la guerra en què està immers el país des de fa dotze anys i per què Turquia té un govern més estable, millors infraestructures i està en una situació econòmica i social que fa més fàcil rebre i distribuir les ajudes que arriben d’arreu del món. La idea és que un camió tràiler faça la recollida en Xàtiva; d’ací que la trasllade al port de València per ser embarcada rumb al port de Mersin, en Turquia però molt a prop de la frontera amb Síria. En aquell punt ho recollirà tot l’AAPS (Asociación de Apoyo al Pueblo de Siria) i, a través de l’únic pas obert entre Turquia i Síria, el corredor Bab Al Hawa, arribar als campaments de refugiats.

«Estem pagant amb els diners que hem recollit el trajecte del camió de Xàtiva a València, la càrrega en el port i la descàrrega en Mersin», expliquen. Però allí, amb la supervisió de les duanes, es farà ja càrrec de la distribució la contrapart, és a dir, l’AAPS, que portarà a cap a més de la recollida, el transport i la distribució. El dia escollit per enviar la càrrega serà el dissabte 11 de març, al matí. Per a poder portar-ho a cap han sol·licitat el tall de carrers a l’Ajuntament de Xàtiva eixe dia. Però, molt més important: han de revisar totes les caixes i comprovar que no porten cap producte que les duanes prohibisquen. A més a més, han d’optimitzar al màxim la capacitat del contenidor del trailer, ja que aprofitar al màxim l’espai «ens permetrà carregar-ho tot» i no deixar-nos res a Xàtiva. No és menys fonamental la coordinació, ja que a més a més de les voluntàries que han organitzat aquesta ajuda, hi participen bombers,scouts, Rotary Club i altres entitats locals.
L’organització ha explicat que la decisió d’remetre el material pràcticament de manera directa a Síria i amb containers complets és molt més efectiva que enviar el material a Turquia i que, des d’allí, el reenvien a Síria. «Arribarà molt més ràpid als camps de refugiats, ja que és una càrrega completa des d’Espanya» catalogada com «trànsit cap a Síria», explica Sánchez. De l’altra manera, s’acumularia en Turquia esperant omplir càrregues completes amb altres ajudes que provenen de molts països.
La recollida està tenint lloc en l’antic Perelló Junior de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 i de 17 a 20.30 hores. Es pot donar: bolquers per a bebés i adults; llet en pols, productes d’higiene femenina; bufandes, barrets i guants; kits d’emergència, llanternes amb piles; guants resistents; llençols, mantes, edredons; conserves (tonyina, sardines… porc, no); arròs, galetes i tomaca, també es pot col·laborar fent un Bizum al telèfon 600 66 42 93. Aquest dimecres, quan falten deu dies per tancar la campanya, s’han recollit pràcticament tota mena de productes, encara que hi ha més d’uns que d’altres.

Des del grup han destacat que la capacitat de mobilització ha estat molt forta, ja que s’han ajuntat fins a 70 persones. I cadascuna d’elles ha amplificat la difusió amb els seus respectius contactes. Respecte de la gent que s’ha mostrat escèptica amb l’arribada efectiva del material, la portaveu explica que ha estat molt important la contrapart, és a dir, la gent que ajudarà a distribuir-ho en la destinació, in situ. En eixe sentit, expliquen que la seua capacitat d’acció és nul·la una vegada arribe el buc a Mersin, ja que no es tracta d’una associació ni una ONG sinó de voluntaris per lliure. Però pel que fa a la recollida a Xàtiva i a l’enviament fins al port de València, la gestió està plenament en les seues mans. I que arribe als sirians, plenament garantit, ja que es deixa tot en mans de l’associació que des de fa més de deu anys està ajudant a la part del país governada pels opositors al règim de Damasc i que, a banda de l’enorme destrucció patida per la guerra, ara es veu agreujada pels efectes devastadors del terratrémol. «Totes les víctimes són importants, però pels més de mil camps de refugiats de Síria que ja existien abans del terratrèmol, considerem que la nostra ajuda ha de ser prioritària en aquesta zona i no pas en Turquia», on es poden rebre ajudes per molts altres canals. A més a més, en aquests camps de refugiats abunden les dones, els xiquets i els ancians, afig Sánchez.
Col·laboren amb les impulsores de la idea el conjunt col·legi Nuestra Señora de la Seo (Dominiques), grups scouts, Cartonajes Hinojosa, que dona totes les caixes, i la família Perelló, que cedeix l’edifici que fan servir de punt de recollida i magatzem.