L’exposició reuneix l’obra de dues sèries anteriors amb peces inèdites en tècnica de punta seca dedicades a la ciutat així com algunes altres creacions soltes

AGUSTÍ GARZÓ

A Ramon Ortolà se’l coneix, fonamentalment, per la seua extensa trajectòria docent i per la política: fou, entre altres coses, primer director del nou IES Simarro, regidor d’Urbanisme i candidat a alcalde de Xàtiva en dues ocasions. Però totes aquestes qüestions són del passat. Ortolà porta a penes quatre anys —tot i que intesament— bolcat de ple en el gravat. I fruit de les dues col·leccions que ja han vist la llum (2020 i 2021) més la suma de nova obra és la mostra que dijous s’inaugura a la Casa de la Cultura de Xàtiva. L’exposició conté 32 peces. Per una banda, les esmentades sèries: la dedicada a Portell de Morella i la dels Borja, ambdues presentades en carpetes. Per altra, el material inèdit: la sèrie sobre Xàtiva (vistes de la ciutat, monuments…) integrada de set gravats, i la sèrie sobre fonts de la ciutat (5) així com tres obres de geometries amb elements referencials de Xàtiva que porten a una banda de la peça el poema de Vicent Andrés Estellés sobre la crema de Xàtiva. Finalment, l’autor afig una obra sobre el grup Enclave Latin Jazz, del seu fill Pau Ortolà; una que li va dedicar a Antoni Martínez Revert, i una en referència al Collar de la Coloma.

Ortolà explica sobre la seua actual passió pel gravat que ve de lluny, tot i que no pogué endinsar-se en aquesta disciplina fins fa no res. Fins que trobà l’ocasió: apuntar-se el taller de gravat promogut per l’Ajuntament de Xàtiva i dirigit per la gran especialista en la matèria i Premi de la Biennal de Gravat Josep de Ribera, Angela Malysheva. «És curiós —explica— per què molt abans jo ja podia haver fet gravat donat que el meu amic i veí Rafael Gómez Aranda era, sens dubte, el gran expert gravador de Xàtiva. I tot i sentir-me tan atret per aquesta tècnica, no em vaig llançar fins uns quants anys després», recorda. L’enyorat Gómez Aranda va faltar l’any 2017. Tot i això, Ortolà recalca que una cosa ja la portava de feia anys: una considerable perícia per al dibuix. «El meu fort és el dibuix. De tècniques no sabia res, però dibuixar i pintar ho he fet sempre», recalca.

Respecte de les tècniques emprades, les obres que veuen la llum en aquesta ocasió estan fetes en punta seca. Es tracta de fer servir un burí sobre una planxa metàl·lica (de zinc, d’alumini, de coure…). «És molt més difícil que, per exemple, l’anomenada a la manière de crayon. En punta seca ets com un tallista sobre una superfície dura. Una errada, i canvi de planxa», explica. Molt diferent, també, de la tècnica de la sèrie Portell en la memòria, que en realitat era fotopolímer. «Aquella manera de treballar és més mecànica. Es parteix d’una foto», conta.

Tot i que aquesta és una mostra on es reflecteix la creativitat personal del seu autor, Ortolà recalca l’important que és tindre al costat un coneixedor de les tècniques; en aquest cas, l’experta gravadora que és Malysheva. «Ella et dona els coneixements de les tècniques, ella estampa la planxa… Coneix els trucs, els problemes que et pot donar el procés d’estampació. Aquesta producció meua no seria possible sense el suport expert per part d’ella; m’ha proporcionat la formació tècnica necessària», afig.

La mostra Gravats s’inaugura aquest dijous 15 a les 19.30 hores i romandrà oberta al públic fins al dia 29. A l’acte d’inauguració està prevista l’assistència de diversos representants de l’Ajuntament de Xàtiva. Intervindran el regidor de Cultura, Alfred Boluda, Ángela Malysheva i el mateix autor.

No hay comentarios

Dejar respuesta