El proper dissabte tindrà lloc en Xàtiva la Fira de Sant Martí

L’Ajuntament rememora les dates de celebració i la ubicació original de la primigènia Fira de Xàtiva

El proper dissabte 11 de novembre, la plaça de Sant Pere acollirà la primera edició de la Fira de Sant Martí, un esdeveniment comercial i lúdic creat per la regidoria de Promoció Econòmica per rememorar el que va ser tant la primera ubicació, com les dates en que se celebrava la Fira de Xàtiva.

La Fira de Sant Martí se celebrarà des de les 9 fins a les 18 hores. Durant la fira, el públic assistent podrà degustar menjars tradicionals, contemplar una mostra d’animals, visitar els 35 estands de productes de proximitat que s’hi instal·laran, assistir a la conferència sobre les distintes ubicacions de la Fira de Xàtiva al llarg de la història (12h) o al taller d’iniciació al cant d’albaes (13h) o participar en l’excursió que eixirà a les 10 hores des de la Font del Lleó per recórrer els indrets relacionats amb les peripècies del bandoler Camot.

Com a anècdota, la distribució dels llocs de venda a la Fira de Sant Martí reproduirà la disposició dels llocs que hi havia al segle XVII, seguint una il·lustració de 1670.


11 DE NOVEMBRE, SANT MARTÍ DE TOURS

L’any 1250 el Rei Jaume I El Conqueridor atorga des de Lleida a la ciutat de Xàtiva el privilegi de celebrar un mercat, on els cavalls eren els protagonistes de les transaccions comercials.

Dels seus inicis a l’actualitat, la nostra fira ha sofert canvis, com ara que comença celebrant-se en la tardor, l’11 de novembre, festivitat de Sant Martí de Tours i durant deu dies després, sent incert l’any que es trasllada a l’estiu, concretament al 15 d’agost i els dies successius, que primerament en foren tres, variant segons edicions, per finalitzar sent sis actualment -del 15 AL 20- fent coincidir el primer dia de fira amb la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu.

Des d’aleshores fins als nostres dies han transcorregut 767 anys d’una tradició de gran valor històric, que ha desenvolupat la seua activitat comercial i social ininterrompudament, tret dels obligats períodes de parèntesi per guerres, epidèmies o catàstrofes.

La Fira de Xàtiva es situa actualment com la més antiga de les existents a la Comunitat Valenciana, per davant d’altres històriques com la de Cocentaina la qual concessió és cronològicament posterior.

Ha patit canvis en la seua ubicació, en haver començat situant-se la seua activitat aprop del Portal de Cocentaina, en la llavors anomenada Plaça del Mercat de la Carn, també anomenada en temps Plaça de la Fira, que actualment coneguem com la Plaça de Sant Pere.

No hay comentarios

Dejar respuesta