El nou Pla Local de Residus combinarà la col·locació del cinquè contenidor amb el sistema porta a porta i el compostatge comunitari
Aquest migdia ha tingut lloc a l’Ajuntament de Xàtiva la presentació de les línies generals del Pla Local de Gestió de Residus Sòlids i Assimilables que es va aprovar inicialment el passat dissabte al plenari municipal, en una roda de premsa en la que han estat presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Medi Ambient Reme Sinisterra i el director de l’empresa de Consultoria Ona Energy (encarregada del projecte) Agustín Pons.
«Aquest és el primer pas d’un camí que hem de començar a recórrer en els propers anys per complir la normativa que diu clarament que els municipis de més de 20.000 habitants han de tindre un Pla Local de Residus per executar els objectius que ens marquen», ha expressat la regidora de Medi Ambient Reme Sinisterra en la seua intervenció.
Aquests objectius que s’han d’aconseguir per a l’any 2022 són la recollida separada de la fracció orgànica, la recuperació del 50% de la fracció orgànica i la separació del 67% dels residus de forma adequada. «És un repte complexe, que necessita d’una gestió nova i diferenciada del nostre residu, ja que actualment tan sols es recicla entre el 10 i el 15%, pel que cal pensar en un nou model», ha explicat l’alcalde de Xàtiva.
De fet, segons les xifres extretes en l’estudi per a l’elaboració del Pla, entre el 60 i el 80% del residu domèstic que es genera és residu orgànic, pel que és necessària la implementació del tractament separat d’aquest residu, el qual pot acabar generant un compost que pot ser reutilitzat com a abonament per als cultius, entre d’altres. «En dos o tres anys, a la nostra ciutat, tindrem que posar en marxa un sistema de recollida de biorresidus diferenciat del sistema habitual del fem, i donada la diferència de tipologia urbanística existent a Xàtiva, es posaran en funcionament diferents sistemes».
«És un canvi important del funcionament que ha tingut Xàtiva, o una ciutat similar a la nostra, en les darreres dècades, però és l’únic sistema que ens va a permetre arribar a complir amb els objectius vigents. La gent ha d’entendre que no podem seguir soterrant els nostres residus en els abocadors de la província».
L’aposta de l’Ajuntament de Xàtiva en la implementació d’aquesta agenda està prevista per als propers 3-4 anys, moment en que s’espera que es puga posar en marxa. No obstant, però, en els propers mesos s’iniciaran les accions de comunicació i sensibilització, per tal d’explicar a la ciutadania tot el que es va a fer i la manera d’actuar.
La nostra motivació principal és aconseguir un augment del reciclatge dels residus domèstics i reduir el residu generat als abocadors, fent que la meitat acabe convertint-se en biorresidus», ha exposat la regidora de Medi Ambient Reme Sinisterra, qui ha incidit en que «tenim un llarg camí per davant, i treballarem de la mà de la ciutadania per tal de complir amb els objectius del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana».
El director de l’empresa consultora Ona Energy, Agustí Pons, ha explicat per la seua part que aquest Pla Local de Residus «és una ferramenta fonamental que tenen al seu abast els ajuntaments per tal d’alinear-se amb els objectius que marca Europa i el Pla Integral de Residus, amb uns objectius molt ambiciosos d’ací fins a 2035, quan s’espera que el residu que arribe a l’abocador no supere el 10%. El camí és llarg, però aquest és un inici que senta el full de ruta de les accions a escometre en els propers anys.
El Pla Local de Residus de Xàtiva compta amb 35 accions a realitzar per tal de complir els objectius, i les primeres quinze van encaminades a la prevenció dels residus, buscant la menor generació i replantejant els hàbits de consum. Posteriorment es passarà a les accions que tenen a veure directament amb el disseny logístic de la recollida, atenent a les particularitats de cada barri i cada zona de la ciutat, on es duran a terme sistemes de recollida diferenciats. També hi ha accions de coordinació amb altres entitats que s’ocupen de la recollida dels residus, com és el cas del Consorci de Residus V5 (COR) o la Mancomunitat de la Costera-Canal, i per últim, també hi haurà accions encaminades a la regulació de la gestió dels residus i al seguiment i control del Pla.
Cal recordar que l’elaboració del Pla s’ha realitzat d’una manera participada, a través dels veïns i veïnes de Xàtiva però també d’associacions, empreses i dels sectors productius i grans productors, quantificant les accions i dissenyant-les per a poder dur-tes a terme en els propers anys.