Paloma Aparicio:«L’oli d’oliva verge extra d’Énguera és de la màxima qualitat, eixa és la diferenciació»

Entrevistem a Paloma Aparicio: Directora de la Cooperativa Agrícola Campoenguera

La Fira de l’Oli d’Énguera s’ha traçat con objectiu donar a conéixer un producte que tal vegada no en quantitat però sí en qualitat pot competir amb els grans territoris associats a la producció de l’oli. Des de la cooperativa enguerina, amb més de 2.000 socis, la seua directora, Paloma Aparicio, aporta algunes claus per a comprendre la magnitud d’aquesta cultura de l’olivar a Énguera i com la seua aposta per la qualitat busca diferenciar-se de la resta. Tot en això en un context preocupant per l’enorme descens en la producció.

AGUSTÍ GARZÓ

La Fira de l’Oli d’Énguera arriba en un moment de queixa molt gran dels consumidors, que estan comprant moltíssim menys oli d’oliva pels preus tan desorbitats. Quin missatge donaria als consumidors en aquest moment tan crític i tan difícil d’afrontar?

Venim d’una campanya en la qual la collita d’oliva ha sigut molt dolenta, de fet creiem que és la pitjor dels últims vint anys. A nivell nacional hi ha hagut una minva d’un 50 o 60%. En particular, en la nostra cooperativa la merma d’oliva va ser del 90%. Això ha generat escassetat d’oli en el mercat i increment de preus. Sabem, com a productors, que aquest increment ha sigut excessiu i que repercutirà en el consum que es faça de l’oli d’oliva verge extra. Però també pensàvem que no eren justos els imports que es venien arrossegant, on el quilo d’oli el podíem trobar a 1,80 o 2 euros. Amb aquestos preus, l’agricultor no cobria costos. Nosaltres volíem que els preus es regularitzaren, per la qual cosa entenem que un preu just per a l’agricultor seria entorn dels 3,5-4 euros. Seria bo per al client i per a productor.

Què suposa per al teixit econòmic i social d’Énguera no ja la producció sinó tota una cultura de l’oli com la que existeix en la localitat?

Énguera és un municipi de 5.000 habitants en el qual 2.000 són socis de la Cooperativa d’Énguera, per tant, pràcticament en el 95% de les famílies hi ha socis de la cooperativa. Agricultors professionals a Énguera ha d’haver-hi actualment com uns 25… 30 com a màxim. La resta, som socis que hem heretat les terres de les nostres famílies i que tenim un altre tipus de professions però que sí que mantenim aquest llegat que hem anat heretant, i totes aquestes collites són aportades a la cooperativa. Quan la cooperativa fa la liquidació de l’oliva tots els anys, per a l’agricultor professional és tot el seu suport i per a la resta és un complement a les seues economies.

En quina mesura pot contribuir aquesta fira a potenciar el coneixement de l’oli, a fer que es consumisca més, a suggerir que augmente un consum que ara està descendint a causa dels preus?

A nivell nacional sabem que som un percentatge ínfim comparat amb tot el que puga haver-hi a Andalusia, per la qual cosa sabíem que havíem de diferenciar-nos. I la nostra manera de diferenciar-nos és centrar-nos en la qualitat, que és una cosa que estem inculcant als nostres socis mitjançant formació, ajudes tècniques… Exigim als nostres socis que mantinguen una alta qualitat en el camp, i després nosaltres internament eixa qualitat també la traslladem al procés d’envasament. Nosaltres envasem oli d’oliva verge extra, que és el de màxima qualitat. Amb aquesta fira, volem mostrar a la resta del món l’oli que es fa a Énguera, que no tenim res a envejar a les almàsseres d’Andalusia perquè les varietats que hi ha a la Comunitat Valenciana ens permeten elaborar uns olis de molta riquesa organolèptica. I encara que Espanya és el major productor d’oli creiem que hi ha una falta d’informació. Així que, amb aquesta fira, a part de mostrar el nostre producte volem formar i mostrar als nostres socis, clients i veïns que vinguen a visitar-nos. I que coneguen realment quin tipus d’oli tenim, els tipus d’oli que hi ha, quins són millors per a cuinar, per a maridar… En definitiva, tot el que puguem donar a conéixer.

Com serà la fira quant a extensió, ubicació… I quin programa d’activitats la complementa?

La Fira de l’Oli la farem en les instal·lacions de la cooperativa. Serà en una campa de quasi 5.000 metres quadrats i la nostra intenció és acostar al consumidor a l’almàssera perquè ells puguen veure de primera mà com elaborem l’oli. De fet, en la fira hi ha una sèrie d’activitats programades entre les quals està portar als visitants al camp perquè vegen com es recol·lecta l’oliva; també la podran recol·lectar ells. La portarem a l’almàssera, veurem la molta, l’elaboració i acabarem catant els olis.

Quin esforç suposa l’organització d’aquesta fira per a la cooperativa i per al consistori?

Quant al pressupost, l’Ajuntament d’Énguera ha fet un gran esforç i ha tret una partida destinada a la fira. Sense això, la veritat és que aquest primer any ens haguera costat una miqueta fer-ho. Gràcies a l’ajuntament i a la Diputació de València, que també ens ajudarà en el finançament econòmic, podrem muntar una fira en condicions i que creiem que agradarà per tot el que es mostrarà, per totes les activitats que implica, els esdeveniments… A part de poder mostrar també la nostra cultura, la nostra gastronomia, les nostres festes. Farem rutes guiades pel barri antic, en calesa; rutes de senderisme, showcookings [demostracions de cuinat], activitats per a xiquets… Hem intentat fer una fira per a famílies, per a esportistes, perquè vinguen, ens coneguen, gaudisquen i que l’any que ve decidisquen tornar a Énguera.

No hay comentarios

Dejar respuesta