Es distingeix Antonio Carbonell, Mª Angels Mora, Paula Sanchis, el Grup de Percussió i Dolçaina La Colla, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i el club de tenis Helios
L’expresident de Caixa Ontinyent i cirurgià Antonio Carbonell; l’exregidora, artista, voluntaria social i festera Mª Àngels Mora; la científica i investigadora Paula Sanchis; el Grup de Percusió i Dolçaina La Colla, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i el club de tennis Helios. Este són les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als premis “9 d’octubre” per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits, tal com s’ha acordat hui per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, comunicava el reconeixement a totes i tots els guardonats, felicitant-los “per la seua tasca i dedicació als seus diferents àmbits, que els ha fet ser mereixedores i mereixedors d’aquesta distinció”.
Antonio Carbonell Tatay va ser metge i cirurgià de l’Hospital d’Ontinyent durant més de 30 anys, President de Caixa Ontinyent des de 2013 i fins 2021 i abans Vicepresident entre 2000 i 2013. En esta última faceta va haver d’afrontar la crisi financera de 2008 que va provocar la desaparició de la pràctica totalitat de totes les caixes, sobrevivint Caixa Ontinyent amb un nou model adaptat a les noves circumstàncies que va permetre la seua continuitat. També destaca el seu treball i implicació personal dins la Fundació Universitària Campus Ontinyent, i especialment el seu paper en fer possible fites l’arribada de la titulació d’infermeria al Campus.
Mª Àngels Mora Ferrero ha estat present en moltes facetes de la vida pública ontinyentina, sent regidora de l’Ajuntament d’Ontinyent en la dècada dels anys 90; artista i component del grup Font d’Art, participant de nombroses exposicions; o persona molt vinculada als Moros i Cristians, sent “Festera Exemplar” de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia o Primer Tro de la comparsa Cides, en les festes d’enguany. Mora també destaca enormement per la seua participació en la vida associativa i a la seua faceta d’activista social i voluntària, dedicant moltes hores a ajudar als demés en espais com el Centre Ocupacional José Antonio Bodoque.
La científica i investigadora Paula Sanchis Tortosa es va graduar en Ciències Biomèdiques a Barcelona, on posteriorment es va especialitzar en Neurociència amb un Master, mentre col·laborava en estudis contra el càncer. Va dedicar el seu treball de final de carrera a la malaltia d’Alzheimer, realitzant el doctorat al departament de Biologia Celular de la Universitat Autònoma de Barcelona, rebent la calificació de Cum Laude a la seua tesis així com el Premi Extraordinari de Doctorat en Neurociència. Amb només 30 anys, l’any passat va aconseguir una prestigiosa beca en Dinamarca per continuar la seua investigació sobre malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, on lidera un equip científic, amb un nou enfocamen sobre l’efecte de l’exercici físic a nivell cognitiu.
El grup de percussió i dolçaines “La Colla” d’Ontinyent va nàixer l’any 1992, amb la intenció de recuperar, fomentar, difondre i dignificar la música i tradicions valencianes. Al llarg dels anys, el grup ha realitzat nombrosos concerts, intercanvis amb colles, actuacions amb societats musicals, Moros i Cristians, correfocs, sainets, fires turístiques, Aplecs, concerts solidaris, Trobades d’Escoles en Valencià i actuacions a escala internacional. A més, “La Colla” acompanya musicalment el Ball de l’Àguila, amenitzant els actes cívics del 9 d’Octubre a Ontinyent, i també el Ball de la Tartuga.L’entitat ha desenvolupat diferents CDs de música tradicional i festera, i ha aconseguit premis en certàmens d’Algemesí, Altea, Manises i Castalla, a més del 1r Premi al Festival Internacional de Bandes de San Remo, a Itàlia, l’any 2009. Amb motiu del 25 aniversari, el grup va organitzar en 2016 el “Certamen per a Gran Colla Ciutat d’Ontinyent”. En 2022, “La Colla” ha complit 30 anys omplint de música, cultura i tradició els carrers, sobretot en el món dels Moros i Cristians.
L’Agrupació Musical d’Ontinyent i la seua Escola de Música remunten els seus origens a l’any 96, amb una fundació feta per joves músics, que primer formaren un grup de jazz i música llatina tres anys abans Los Intokables. Per ahí han passat directors com Francesc Tortosa, Miguel Angel Sarrió, Angel Esteve, Rafa Agulló, Juan Daniel Jover, Enrique Alborch, Juan Daniel Jover, o David Payà, i presidents que l’han feta gran, sent ja una banda de més de 25 anys. Va debutar al públic en la primera festa de Santa Cecilia el 1997 al concert al Teatre Echegaray d’Ontinyent. L’actual president Pablo Lluch dóna impuls i continua la tasca dels seus predecesors. El present musical està dirigit per Alvaro Gómez Gomez, i el futur, la seua Escola de Música, està dirigida per Sergio Pomar Lahoz. El seu creixement any rere any és digne de ser guardonat en la celebració del 9 d’octubre.
El Club de Tenis Ontinyent Helios ha complit ja 50 anys, sent tot aquest temps una referència a Ontinyent per a la pràctica esportiva. A mitjans de 1970 van començar les primeres obres del nou club de tennis Helios, l’11 de Setembre de 1970 es va aprovar l’acta de constitució del club i va nomenar primer President Antonio Sanz Iranzo. Des d’aleshores centenars de persones han format part de la família d’aquest club, amb membres tan il·lustres com Juan Carlos Ferrero. En 2020 la pandèmia va impedir realitzar els actes de celebració d’aquest mig segle d’història, en la qual s’ha organitzat tornejos provincials i nacionals de tennis, així com esdeveniments socials de tota mena. Un club que també presta serveis d’escola de tennis i padel, entrenament funcional o escola de natació, sempre fomentant l’aprenentatge, i la pràctica esportiva des del respecte, la tolerància i l’esperit de superació.