Nous vehicles per a les bridades forestals del Consorci de Bombers de la Diputació

  • El ‘Dispositiu Especial de Reforç Forestal’, que s’activa els dies de nivell de preemergència 3, inclou més de 350 efectius entre bombers professionals, brigades forestals, bombers voluntaris i personal tècnic de suport
  • El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha recordat que “en unes setmanes s’incorporaran 50 nous bombers a través d’una bossa extraordinària que permetrà reforçar la campanya d’estiu”
  • El diputat de Medi Ambient i president del Consorci, Avelino Mascarell, anuncia “un pla de reorganització de les brigades, d’acord amb una anàlisi d’orografia, isòcrones (temps de resposta davant emergències) i una anàlisi actualitzada de nuclis urbans i disseminats”

Dimarts, 2 de juliol de 2024.- El Consorci Provincial de Bombers (CPBV) de la Diputació de València ha renovat la flota de vehicles per a les seues brigades forestals, en la qual ha invertit 3 milions d’euros per a l’adquisició de 41 vehicles tot terreny específicament dissenyats per a les labors encomanades als brigadistes.

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha destacat que esta nova flota “és la resposta del nou equip de govern a les necessitats dels nostres municipis i les nostres muntanyes”. A més, junt al president del Consorci i diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, en el Mirador del Majo d’Enguera, ha assegurat que els nous vehicles “estaran plenament operatius de cara a la campanya de prevenció i extinció d’incendis dels mesos d’estiu”. L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa d’Enguera, Matilde Marín, i l’inspector cap del Consorci, José Miguel Basset.

En esta línia, el president de la Diputació ha remarcat “la professionalitat dels brigadistes forestals, els quals treballen durant tot l’any en la silvicultura preventiva, que és un element clau per a lluitar contra els incendis forestals”.

A més, Mompó ha aprofitat per a “llançar un missatge de conscienciació a la ciutadania de cara a una campanya que afrontem amb un notable estrés hídric per les escasses pluges dels últims mesos i la previsió d’altes temperatures, baixa humitat i vent”.

Nova reorganització de brigades i millora en el Consorci

El diputat Avelino Mascarell ha anunciat “un pla de reorganització i millora en el Consorci, d’acord amb una anàlisi d’orografia, isòcrones i inventari de nuclis urbans i disseminats” i ha avançat que “esta Diputació ha descartat el pla dels anteriors dirigents que passava per reduir gradualment el nombre de brigadistes”.

“Protegir els nostres ciutadans i muntanyes no pot tindre un sostre ni dependre de decisions polítiques. És una qüestió tècnica, que ha d’abordar-se amb els equips tècnics de Conselleria i Diputació”, ha explicat el també president del CPBV.

En este sentit, Mascarell, qui també dirigix l’àrea de Desenvolupament Rural de la Diputació, ha subratllat que “és hora de retornar a les brigades la dignitat, tractar-les amb la consideració deguda cap al seu treball, que és essencial per al manteniment de la seguretat”, i ha incidit en “l’impacte social i econòmic que té la ubicació de les brigades en els municipis d’interior en risc de despoblació, un altre dels eixos vertebradors de les nostres actuacions”.

Vehicles amb més potència i capacitat de càrrega

Els nous vehicles de les brigades forestals milloraran l’operativitat d’estos efectius, ja que disposen de més potència, amb 170 CV, elements addicionals d’ajuda a la conducció, i un increment d’uns 500 kg més de capacitat de càrrega, arribant als 900 kg.

Avelino Mascarell, explica que “les seues característiques s’han personalitzat expressament per al treball de les brigades, en un procés obert i col·laboratiu de disseny a través dels delegats de prevenció del Consorci”.

Així, hi ha fins a quatre compartiments separats per a transport de ferramentes com motoserres o desbrossadores, combustible i oli, avituallament i equips de protecció individual, una separació que també dota de major seguretat al transport.

Dispositiu especial en nivell 3 de preemergència

La jornada a Enguera ha servit també per a repassar el dispositiu de mitjans amb el qual el Consorci de Bombers compta enguany per a la lluita contra incendis en esta campanya forestal.

En les situacions en què la Generalitat Valenciana declara la preemergència nivell 3 per risc d’incendis forestals, que és el nivell de perillositat més alt de Previfoc, el Consorci activarà el seu Dispositiu Especial de Reforç Forestal, compost per uns 350 efectius del Consorci llestos per a actuar en cas que es declare un incendi forestal.

L’operatiu de guàrdia diari està format per 100 bombers professionals, als quals sumen 30 efectius més entre bombers i personal de comandament, comunicació i coordinació del Consorci. Així mateix, disposa de 7 parcs de bombers voluntaris per tota la província, que fan guàrdies presencials amb 35 bombers més. El dispositiu es completa amb prop de 200 brigadistes forestals distribuïts en 37 unitats de brigades BRIFO que passen de fer tasques silvícoles a labors de vigilància.

Així mateix, el Consorci compta amb l’helicòpter V-990, amb base en Alzira, amb capacitat per a treballar en els incendis forestals, així com els mitjans que la Generalitat Valenciana té assignats l’entitat provincial: 6 mitjans aeris i les 28 d’unitats de bombers forestals, 2 d’elles helitransportades.

A la plantilla del Consorci s’uniran en les pròximes setmanes 50 nous bombers professionals “els quals s’incorporaran a través d’una bossa extraordinària, una vegada completat un mòdul de formació que va començar a principis del mes de juny”, tal com ha recordat el president.

No hay comentarios

Dejar respuesta