El científic xativí José Jaime Baldoví representa a Espanya al comitè de gestió d’un programa europeu que agrupa centres de 29 països
Xàtiva, 25 d’abril del 2024.- Un grup de científics format per joves investigadors i reconeguts experts internacionals en magnetisme i superconductivitat van visitar ahir el castell i el nucli antic de la ciutat de Xàtiva. L’activitat es troba dins del programa de la primera escola europea sobre magnetisme i superconductivitat en materials quàntics (ESSM24) que s’està celebrant a Gandia entre el 21 i el 25 d’abril.
L’escola forma part de l’acció COST «Nanodispositius superconductors i materials quàntics per a manipulació coherent» (SuperQumap) i està presidida pel científic xativí José Jaime Baldoví, investigador distingit del Pla Gen-T de la Generalitat Valenciana a l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, líder del grup 2D Smart Materials i un dels dos representants d’Espanya al comitè de gestió d’aquesta acció COST, que agrupa centres de 29 països.
Els investigadors van tenir l’oportunitat de conèixer el patrimoni històric de Xàtiva de primera mà visitant l’emblemàtic castell i els punts d’interès principals del nucli antic. En acabar la visita van ser rebuts per l’alcalde Roger Cerdà a la sala noble de la Casa de la Cultura, que va destacar la importància dels progressos de la ciència a la nostra societat i els va animar a continuar amb la seua tasca tan necessària: «sou un exemple i l’esperança del nostre futur», va manifestar.
El doctor Baldoví, per part seua, ha assenyalat la importància de les interaccions entre els professionals de la ciència i la tecnologia per avançar en el coneixement i enfortir la recerca, així com la interacció entre les ciències i les humanitats: «activitats com la del dia de hui, en què investigadors de 17 països diferents interactuen en una atmosfera relaxada, alhora que descobreixen llocs plens d’història i d’identitat, són fonamentals per incrementar la nostra creativitat».