- La cantant catalana va actuar en el Festival de la Cançó de la Fira d’Agost de 2016 i en el concert simfònic amb Botifarra de juny de 2018 al Gran Teatre
- Andreu Valor i VerdCel són dos de les altres actuacions de la proposta del MiL d’enguany
AGUSTÍ GARZÓ
Marina Rossell torna a Xàtiva. La històrica cantant catalana uneix el seu nom al de les figures que des de 2016 han passat pel Festival Música i Lletra, MiL (Paco Ibáñez, Pedro Guerra, Maria del Mar Bonet, Salvador Sobral, Pi de la Serra…) i està anunciada per al 7 de juny, segons ha transcendit hui en la presentació de la programació d’enguany. El Música i Lletra de 2025 s’organitza, per primera vegada, directament des de l’Ajuntament de Xàtiva; és a dir, en aquest cas, des de la Regidoria de Cultura. Fins a l’edició de l’any passat, la direcció i contractació estava a càrrec del cantautor xativí Feliu Ventura. El MiL d’enguany tindrà quatre actuacions: la de Marina Rossell, i les d’Andreu Valor (que fou avançada per xarxes socials fa uns dies); el grup VerdCel i Anna Andreu. Totes, al Gran Teatre. La venda d’entrades s’activava hui mateix. El cartell del festival és obra de l’artista plàstica xativina Patricia Bolinches. El regidor de Cultura, Alfred Boluda; el cantautor Andreu Valor; la tècnica de Cultura del consistori, Mercè Llàcer, i Patricia Bolinches han presentat hui els detalls del certamen. El festival queda de la següent manera: dissabte 23 de maig, Anna Andreu. El divendres 23, Andreu Valor. També divendres, el 30, VerdCel. I finalment, Marina Rossell el dissabte 7 de juny.
Segons han fet públic, les entrades per als concerts estaran disponibles a partir de hui dimarts a les 17.00 hores i es podran adquirir tant a la taquilla física del Gran Teatre com a través de www.vivaticket.es i www.granteatre.com. Els preus són de 12 euros per als concerts d’Anna Andreu, Andreu Valor i Verdcel, (10 euros per a estudiants, persones amb Carnet Jove, jubilats, pensionistes i membres d’Amants del Teatre) i de 15 euros per al concert de Marina Rossell (12 euros amb descompte). Els menors de 12 anys acompanyats podran accedir a les actuacions per només 1 euro. Cal recordar que la taquilla física del Gran Teatre estarà oberta hui i tots els dimarts del mes de maig, de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 19.00 hores. Així mateix, s’ha previst un horari extraordinari el dissabte 17 de maig, de 12.00 a 14.00 hores.
Una històrica de la cançó que torna a Xàtiva huit anys després
Marina Rossell (Castellet i la Gornal, 1954) va debutar a Xàtiva en un —sembla ja remot— Festival de la Cançó de la Fira, el de 1982. Vingué a l’escenari del Jardí de la Pau com un dels noms emergents i es sumà així a la copiosa llista dels que ja havien passat i que encara passarien posteriorment (1974-1994) pel certamen xativí, tals com Maria del Mar Bonet, Pi de la Serra, Lluís el Sifoner, Joan Amèric, Remigi Palmero, Carraixet, Al Tall, Paco Muñoz, Ovidi Montllor… Mai més fou contractada per a actuar a Xàtiva ni en els anys que van fins al 1995, tots governats per l’esquerra, ni dins del llarg periode de la dreta (1995-2015), quan el PP d’Alfonso Rus va suprimir el festival durant vint anys.
Per a la Fira de 2015, primera després dels anys del PP, el nou govern socialista de Xàtiva va reprendre el festival i feu servir la numeració truncada per la dreta. I contractà a Feliu Ventura, amb el Musicants de Miralles (el xativí fundador d’Al Tall) per fer boca. I l’any següent, el 2016, Marina Rossell fou la escollida. Tornava així a una ciutat emblemàtica per a ella (és amiga personal de Raimon) però on no havia tornat des de feia 34 anys. En 2018 fou una de les convidades per Pep Gimeno, Botifarra, per als dos concerts amb banda simfòmica del cantaor xativí: els dels dies 29 i 30 de juny en el Gran Teatre de Xàtiva i en el Teatre Principal de València. Marina va contar la seua experiència en la Fira i els dos concerts de 2018 en un article publicat el 2021 en el llibre Vint Anys del Gran Teatre de Xàtiva. Ara per ara, la cantant està també d’actualitat per l’aparició d’una biografia seua: No faré cap més llibre. Biografia íntima de Marina Rossell, obra del conegut periodista i presentador de televisió Albert Om.
El regidor Boluda ha explicat que el MiL «és un festival que sempre ha apostat per la cançó d’autor i pel suport a la producció en la nostra llengua, tot defensant la diversitat cultural i lingüística com ho demostra per exemple la presència de totes les llengües ibèriques en edicions anteriors». I ha afegit que «també ha estat concebut com un festival feminista i de consciència, que no s’aïlla de les realitats socials i polítiques, i que dona suport a les cançons que ens fan pensar i que ajuden a transformar el món».
Per la seua banda, el cantautor Andreu Valor ha expressat que «és un orgull i una un plaer poder presentar aquest nou treball, Els camins que elegim, on volem contar qui som o qui hem volgut ser al llarg de tots aquests anys. I ens fa molta il·lusió fer-ho en un teatre com el Gran Teatre de Xàtiva, precisament en una tessitura actual que no afavoreix gaire la cançó d’autor en la nostra llengua», ha indicat. Valor també va tindre una apoteòsica nit de Fira amb el festival de la Cançó de 2019, en un espectacle amb nombrosos convidats damunt de l’escenari de la plaça de la Seu.