Luz Casal torna a cantar a Xàtiva quasi 40 anys després del seu debut en la Fira d’Agost de 1984

La cantant actua dissabte en el Festival Nits al Castell nou anys després del recital en aquest mateix espai de la gira del disc «Almas gemelas», el 2014

AGUSTÍ GARZÓ

Luz Casal canta aquest dissabte 29 de juliol al Castell de Xàtiva. La seua anterior actuació en aquest recinte és relativament recent: en l’edició 17ª del mateix festival, el 2014. El que ja no és tan conegut —de tan llunyà— és que la cantant gallega ja va havia debutat a Xàtiva molt abans, fa gairebé 40 anys. En concret, en la Fira d’Agost de 1984. Ho va fer dins del VI Festival de Rock de la Fira de Xàtiva, la nit del 15 d’agost. Aquella iniciativa —nascuda amb la primera Fira dels nous ajuntaments democràtics, el 1979— va anar perdent-se poc a poc com a tal i es reconvertí en la programació de concerts solts. La cantant ha atès personalment a Diari Digital per fer memòria d’aquell any. «¡No sabia la data exacta en què havia estat a Xàtiva per primera vegada! Doncs eixe any, el 84, venia de fer un any abans quasi quaranta concerts amb la gira de Miguel Ríos, i també amb Leño. Recorde que la responsabilitat de girar sola era gran…», evoca sobre aquella actuació de fa 39 anys en què el cartell era: Luz Casal més el grup In Fraganti. El lloc fou el nou Auditori Municipal del Jardí de la Pau, estrenat el 1983 i que des de 2015 és l’espai del festival Al Ras. Luz Casal destaca que el 1984 sols tenia dos LP publicats, «amb lo qual és fàcil deduir que en eixe concert cantaria totes les cançons…», assenyala.

Sí que recorda, per que no fa tants anys i per què l’espai costa d’oblidar, el recital de Nits al Castell de Xàtiva. «Sí, sí, recorde molt clarament el concert de Xàtiva» i eixe lloc tan especial, manifestà. En aquell concert, Luz Casal digué per despedir-se: «gràcies per donar-nos l’oportunitat de cantar en un lloc tan bell, màgic i diferent», tal com reflexà la premsa d’aleshores.

Respecte del concert d’enguany, la cantant ha afirmat a aquest mitjà que «en aquesta gira hi ha una presència important de cançons de l’últim àlbum, «Las ventanas de mi alma«, i per supost les cançons del meu ampli repertori», anuncia. En 2014 va ser paregut. S’escoltaren sis cançons del nou disc, «Almas gemelas«. Sonaren tots els èxits que el públic gairebé exigeix. Però a més a més la intèrpret practicà allò que ella anomenà literalment «arqueologia musical», ja que va oferir cançons com «Es por tiUn dia marrónSentir o Capítulo» acabado, totalment relegades dels concerts tot i ser peces antigues. Tot i això, cal insistir en que la gent no tinga por: Luz Casal mai deixa de banda els títols imprescindibles que tothom vol escoltar: «Te dejé marcharEntre mis recuerdosPiensa en mí«…

Cal recordar que les entrades per al concert de Luz Casal en aquest XXIV Festival Internacional Nits al Castell de Xàtiva es van acabar 45 minuts després d’iniciar-se la venda telemàtica, fet que ocasionà queixes per part de desenes d’espectadors que es van quedar sense poder comprar-ne degut al col·lapse del sistema. L’actuació comença a les 23 hores. Luz Casal farà al castell un tercer concert consecutiu de la gira actual ja que toca dijous a Nerja, divendres a Sant Joan d’Alacant i dissabte a Xàtiva.

Foto portada: Luz Casal 1984

No hay comentarios

Dejar respuesta