El treball «Civitas populesque Saetabis. Diplomatari inèdit de Xàtiva. 1396-1944», que compta amb més de 3.500 pàgines, servirà per a facilitar els projectes de futurs investigadors

Xàtiva,9de generde 2024.- Hui ha tingut lloc, a la Casa de Cultura de Xàtiva, la presentació del treball «Civitas populesque Saetabis. Diplomatari inèdit de Xàtiva», de l’historiador Mariano González Baldoví. I ho ha fet acompanyat de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba Pagán; el regidor de Cultura, Alfred Boluda; Isaïes Blesa, exdirector de l’Arxiu Municipal de Xàtiva; i l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà.

El treball és una compilació de documents històrics de la ciutat de Xàtiva, tant de llinatges de les oligarquies dominants com de llinatges del poble pla, organitzats minuciosament per temàtica i cronologia amb l’objectiu de facilitar l’enteniment del lector i les futures investigacions.

El dietari és fruit de 45 anys de tasca de recerca i compta amb 4 volums, que tots junts sumen més de 3.500 pàgines i que abasten més de 6 segles d’informació històrica, des del 1306 fins al 1944. A més, té vora 5.000 notes a peu de pàgina referents a la identificació de les persones citades, data i lloc de naixement, si es coneix, i la relació de parentesc entre elles.

González Baldoví ja va manifestar l’any 2011 la possibilitat de donar al consistori xativí l’obra d’investigació de la seua vida, però no va ser fins a l’any 2015, amb l’entrada del nou equip de govern, quan l’Ajuntament va acceptar el repte de portar a terme la seua informatització. I ho va fer amb una proposta de col·laboració amb la Universitat de València per assegurar el rigor científic del treball, així com amb la col·laboració de Jorge Perigüell i el cos tècnic de l’Arxiu Municipal, qui serà dipositari de la recerca. Hui la tasca ha pogut finalment veure la llum i serà, a partir d’aquest moment, una obra de consulta que atorga a la ciutat de Xàtiva una memòria escrita d’un valor incalculable.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha expressat: «Estem davant d’un treball colossal que dóna com a fruit una publicació que marca un abans i un després per a la historiografia. Crec que amb el pas del temps anirem comprovant com és d’important aquest diplomatari». I ha afegit, dirigint-se a l’autor: «Mariano deixa al nostre abast el treball de tota una vida, és un gest molt lloable, així com una mostra de generositat i entrega absoluta i un signe més que evident del seu amor per la nostra ciutat, de qui ha sigut i és un gran defensor».

No hay comentarios

Dejar respuesta