Els cinc primers mesos de 2016 indiquen una tendència de creixement en el número de llicències d’activitat expedides per l’Ajuntament de Xàtiva. De gener a maig de 2016, les llicències d’activitat han crescut un 22% respecte a 2015. En el que va d’any s’han obert a Xàtiva 89 nous negocis, mentre que en tot 2015 se n’obriren 174.
Tant l’alcalde Roger Cerdà, com el primer tinent d’alcalde i Regidor de Promoció Econòmica, Miquel Lorente, valoren positivament la dada i assenyalen la necessitat d’impulsar l’activitat del Consell Econòmic i Social.
La majoria d’aquestes noves activitats són de caràcter comercial, arribant al 46% dels negocis oberts durant els primers cinc mesos de l’any. Li segueixen les noves empreses de serveis creades a Xàtiva, amb un 28% del total. Bars, cafeteries i restaurants de nova apertura suposen el 17% del total de llicències d’activitat, mentre que les llicències d’activitat d’empreses del sector Indústria han crescut un 33% respecte a 2015, suposant un 11% dels negocis que han vist la llum a la nostra ciutat durant aquest any.
Aquestes xifres són interpretades amb un moderat optimisme des de la Casa de la Ciutat. L’alcalde Roger Cerdà es mostra prudent: “que es produïsca un creixement en el número de negocis que s’obrin a Xàtiva indica que hi ha un major nivell de confiança entre els ciutadans que s’animen a emprendre nous negocis. Cal ser prudent, ja que el nivell d’atur és massa elevat encara i a l’Ajuntament comprovem a diari les conseqüències d’aquesta situació, però que hi haja major nivell d’activitat econòmica és un bon indicador”.
L’alcalde marca com a prioritat la creació d’ocupació i el treball conjunt per reactivar econòmicament la ciutat. Segons Cerdà, “tant amb el pla de sostenibilitat d’infraestructures, com amb el pla d’ocupació conjunta, el pla d’inserció social o el PPOS hem pogut crear al voltant de cent nous llocs de treball. El nou Consell Econòmic i Social reuneix a representants de tots els sectors que tenen alguna cosa a dir en matèria d’impuls econòmic. Des de l’Ajuntament hem de potenciar l’activitat del Consell i facilitar la creació de les condicions adequades per a la generació d’activitat econòmica”.
Per la seua banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Lorente, assenyala les dades com a “un punt d’inflexió en la política econòmica municipal. Tanmateix, des de l’Ajuntament hem de continuar treballant per crear marcs i contextos per tal que es consolide aquesta tendència favorable. En aquest sentit, estem treballant en una sèrie d’activitats i iniciatives, conjuntament amb el Consell Econòmic i Social, per tal que aquestes dades continuen incrementant-se en clau positiva”.