Les escultures d’Andreu Alfaro han pres alguns dels espais més emblemàtics de Xàtiva

Aquesta pionera exposició, amb 17 peces ubicades en tres espais diferenciats, es pot visitar fins el proper mes de desembre

Les escultures d’Andreu Alfaro han pres alguns dels espais més emblemàtics de Xàtiva, en una exposició de gran format pionera, ja que es tracta de la primera vegada que s’organitza al context valencià en aquestes característiques de gran format. La mostra s’obrirà al públic aquest dissabte 19 de setembre, si bé aquest divendres hi ha hagut ja un passe previ per a la premsa i per a les autoritats locals i culturals.

Un total de 17 peces conformen aquesta exhibició, que porta per nom «Alfaro a Xàtiva. Diàleg amb la història», i en la que s’estableix una relació entre l’arquitectura monumental xativina de tall gòtic i renaixentista amb una escultura tendent al minimalisme, repartint-se entre alguns dels enclavaments més representatius del casc històric de la ciutat.

«Per fi inaugurem un projecte que fa un any que portem treballant, i que tracta de fusionar l’art d’una de les figures valencianes més representatives del segle XX amb l’art del conjunt històric de Xàtiva», ha explicat la regidora de Cultura Raquel Caballero, qui ha definit la mostra com a «única i irrepetible, ja que converteix a Xàtiva en la capital cultural i turística que pretén ser». La regidora ha agraït a la família de l’escultor la seua implicació en el projecte, així com a totes les persones que han treballat per fer-la possible.

L’exposició s’ha instal·lat en tres espais diferents: l’església de Sant Domènec -el seu interior, el claustre i l’espai front a l’edifici-, la plaça de la Seu o de Calixte III i al museu de l’Almodí -tant a la plaça com al seu pati interior-, al carrer Corretgeria. A més a més, cal destacar que algunes de les obres que s’exposen a Xàtiva van se dissenyades per al Pavelló d’Espanya de la Biennal de Venècia de l’any 1995.

«La mostra, malgrat la mida de les seues obres, vol fer ressò també de la filosofia del ‘menys és més’, de la bellesa que guarda la senzillesa de la forma i de la connexió entre períodes artístics a priori tan allunyats». ha assegurat el co-comissari de l’exposició, Pablo Camarasa, qui ha reconegut que «traure obra d’Alfaro de gran format del seu taller i exposar-la en qualsevol ciutat és una tasca complexa per les seues dimensions, i més si aquesta mostra s’ubica en un nucli històric amb carrers antics i inclinats».

Camarasa ha incidit en que aquesta mostra «intenta establir un diàleg entre el passat i el futur; entre l’art contemporani valencià i el patrimoni cultural de la ciutat de Xàtiva. Un diàleg que busca vertebrar els espais més significatius de la mostra amb una geometria que ben bé podria haver estat dissenyada pel propi Alfaro». Els visitants podran trobar obres d’Alfaro a l’interior d’aquests espais però també al carrer, «perquè l’artista va crear obres pensant moltes vegades en l’espai públic».

A Sant Domènec, on la temàtica gira al voltant de la línia, es podrà trobar el major nombre d’obres: Projecte Universitat d’Alacant, tres peces de «l rapte de les savines, tres Àngels, Laocoont, L’arbre nu, Planta d’interior i Goethe al camp de Roma. A la plaça de la Seu, la peça Desplaçament de semicercles busca dialogar amb la façana de l’Antic Hospital; i per últim, a ‘Almodí, conviuen tres Cercles, The Fountain i Les Tres gràcies.

Des d’aquesta setmana, i fins al proper mes de desembre, s’han organitzat visites guiades gratuïtes tant els dissabtes com els diumenges, per a les que cal inscriure’s a través de la pàgina de Xàtiva Turisme (www.xativaturismo.com).

No hay comentarios

Dejar respuesta