Les bandes de música de Xàtiva i l’atleta Octavio Pérez, premis 9 d’octubre

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, Jordi Estellés, acompanyat per la filòloga Puri Mascarell, ha presentat la programació de l’Octubre Històric i Cultural. Destaca el III Congrés Xàtiva, Història, Cultura i Identitat, que enguany se centrarà en estudiar el castell de la ciutat des de diverses temàtiques. Es tracta d’una programació d’actes culturals que envolta la celebració del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

jordi-actes-9-octubre2-diaridigital.esEl regidor ha presentat el cartell anunciador de l’Octubre Històric i Cultural, que combina dos treballs dels xativins Rafa Morata i Alfredo Pardo. Estellés ha previst que «en octubre hi haurà moltíssima activitat cultural a Xàtiva que vincularà a nombroses institucions i que esperem que atraga a molt de públic».

Els actes començaran el proper dijous 4 d’octubre, a les 20h, a la Casa de Cultura, amb la presentació del còmic sobre Pep Gimeno Botifarra, amb il·lustracions de Paco Roca i textos del periodista Paco Cerdà. El programa continua el 8 d’octubre, a les 20’30h, a la plaça de la Seu, amb un concert simfònic a càrrec de la Música Vella.

jordi-actes-9-octubre4-diaridigital.esEl 9 d’octubre, com d’habitud, a les 12h, a la porta de l’Aljama, tindrà lloc l’acte institucional de celebració del 9 d’octubre. Estellés ha informat que enguany els premis 9 d’octubre recauen en les societats musicals Primitiva Setabense i la Nova de Xàtiva, guardonades amb motiu del reconeixement com a Bé d’Interés Cultural de les bandes de música de la Comunitat Valenciana i l’atleta Octavio Pérez, recentment guanyador del títol de campió del món en la categoria màster. El regidor també ha avançat que s’està treballant en l’elaboració d’unes bases que regulen la convocatòria d’aquestos reconeixements.

Des del 16 fins al 19 d’octubre, l’ex-convent de Sant Domènec acollirà la tercera edició del congrés «Xàtiva, Història, Cultura i Identitat. Castell en l’aire. Els castells en la història i la ficció». Puri Mascarell, coordinadora del congrés, ha comentat que en les successives edicions d’aquestos congressos acadèmics s’ha estudiat, en primer lloc les figures més destacades de la història de Xàtiva, com són els Borja; en segon lloc, la crema de la ciutat, principal fita històrica segons Mascarell i, actualment, s’estudia la icona més important de Xàtiva: el seu castell.

jordi-actes-9-octubre3-diaridigital.esPuri Mascarell ha detallat que «no només anem a estudiar el nostre castell, sinó que anem a situar-lo en un context global, junt amb altres castells, estudiant-lo des de la vessant històrica però també des del punt de vista de la ficció literària». El congrés, que serà obert, d’entrada lliure i gratuïta, oferirà un total de 32 ponències impartides per especialistes de 19 institucions entre les quals es troben les universitats de Lisboa, Zagreb, Tallin i dues universitats dels Estats Units. A més a més, el congrés oferirà 22 beques d’estada per a joves estudiants.

jordi-actes-9-octubre1-diaridigital.esMascarell ha explicat que «el congrés barreja la participació de prestigiosos especialistes amb la de joves investigadors procedents dels camps de l’arquitectura, la historiografia i la filologia». La coordinadora ha desgranat que el dia 17 d’octubre l’activitat del congrés se centrarà íntegrament en estudiar la història del castell de Xàtiva. El dia 18 se dedicarà a parlar sobre altres castells valencians i sobre la importància de la fortalesa com a motor turístic. Finalment, el dia 19 es farà un repàs pels castells a la ficció, duent a terme un recorregut per la Literatura des de l’època medieval fins a l’actualitat.

El programa d’actes de l’Octubre Històric i Cultural clourà el dia 20 d’octubre, a les 20 hores, al Palau de l’Ardiaca, amb un concert de Capella d’Art Músic. El regidor Jordi Estellés ha explicat que «aquest concert gira al voltant dels castells que no estan construïts de pedra sinó que es basteixen a l’interior de les persones. Amb música del renaixement i texts poètics es dóna forma a aquesta proposta».

No hay comentarios

Dejar respuesta