L’equip de govern explica a la ciutadania els punts més destacats dels pressupostos municipals 2024

Cerdà, Amorós i Reig han acudit aquest dijous al barri nord-oest per exposar públicament les línies clau en matèria d’inversions

Xàtiva,18 degenerde 2023.- L’Alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós i el regidor d’Hisenda Ignacio Reig han assistit aquest dijous a una xarrada informativa celebrada a la seu de l’Associació de Veïns del Barri Nord-Oest per tal de donar comptes a la ciutadania respecte als pressupostos municipals per a 2024, els quals es van aprovar al plenari del passat mes de novembre i ja han estat publicats al BOE.

Aquests pressupostos, els primers de la nova legislatura 2023-2024 ratificada entre els grups PSPV-PSOE i Xàtiva Unida mitjançant el Pacte de l’Almodí, recullen alguns canvis en la seua distribució derivats de la nova estructura de govern i dels nous projectes a desenvolupar. S’ha destacat, entre d’altres, la separació de les partides de Mobilitat de les de Seguretat Ciutadana o les de Cultura Festiva respecte a l’àrea de Cultura; i s’han creat noves partides per a àrees com ara Medi Ambient o Benestar Animal.

«Aquesta és una nova legislatura amb un nou equip de govern, i de manera col·laborativa hem tancat uns pressupostos que determinen quins són els principals reptes a dur a terme per l’equip de govern en aquest 2024, entre els quals es troben l’execució de determinades inversions i la màxima atenció a les necessitats dels nostres veïns i veïnes i dels nostres barris». ha manifestat l’alcalde Roger Cerdà.

Per la seua part, la primera tinenta d’alcalde ha explicat que «com a servidors públics una de les tasques més importants que tenim és donar comptes a la ciutadania, i ser transparents en les nostres polítiques i en la nostra economia, fomentant així els processos participatius».

El regidor d’Hisenda Ignacio Reig ha destacat la positiva evolució de la xifra global del pressupost, que ha passat de 22,3 milions en l’any 2015 (el primer amb govern progressista a la ciutat), als 38,8 milions del present any 2024, el que suposa un augment del 74%. «Açò evidencia una trajectòria ascendent en els recursos que any rere any gestiona l’Ajuntament de Xàtiva, i a això se li suma que sempre liquidem amb major o menor superàvit i que hem d’aconseguit estabilitzar el deute municipal en xifres raonables». Reig ha insistit en que «sempre s’ha redactat un pressupost realista i conseqüent als ingressos que hi ha a disposició i a les despeses que necessàriament cal pressupostar en cada moment».

En aquesta xarrada informativa també s’ha destacat la política d’ajuda a la reactivació econòmica mitjançant les inversions públiques i la derivació de competències de la Generalitat Valenciana i la Diputació cap als ajuntaments, el que ha suposat un increment dels recursos disponibles i un repte de gestió.

L’equip de govern ha assegurat que el pressupost 2024 continua amb la senda de consolidació i millora dels serveis socials i les inversions del programa Edificant, Convivint o Fons Next Generation; i que ha de ser l’exercici en el qual continue l’avanç en ‘execució de projectes com ara el Centre de Dia Comarcal (960.000 €), el Centre Raimon d’Activitats Culturals (1,4M €), les obres del CIPFP La Costera (900.000 €), la reforma de l’Attilio Bruschetti (800.000 €) o el Pla de Sostenibilitat Turística del Castell (1M €). En aquest sentit, els punts claus seran, tal i com ja es va explicar en la seua aprovació, les Inversions, les Polítiques Socials i la millora dels entorns urbans.

Pel que fa al capítol d’inversions hi ha pressupostats 8,2 milions, dels quals 4,5 provenen de subvencions Europees, Govern Estatal i Generalitat Valenciana. Pel que fa a les Polítiques Socials es destinaran 2,2 milions, a més de 1,5M per a benestar social (increment de 300.000 € respecte a 2023), 1 milió per al Centre de Dia Comarcal i l’increment de 30.000 euros en les ajudes per a la gratuïtat de l’Educació Infantil 0-2 anys (fins arribar a 250.000 euros).

Destaquen altres partides com els 210.000 euros per a accions de pacificació del trànsit (adequació de solars per a zones d’estacionament, pacificació del trànsit al nucli antic i carril bici), 750.000 € per a accessibilitat i eficiència energètica a la Casa de la Ciutat, 2,5 milions per a neteja urbana, 110.000 euros per a la instal·lació de càmeres de vídeo vigilància i 960.000 euros per a cicle integral de l’aigua.

El pressupost 2024 també contempla un increment de 50.000 euros per a les ajudes als clubs esportius (fins arribar als 350.000 €) i 80.000 euros per a matèries relacionades amb Benestar Animal, mentre que pel que fa a la millora de les zones verdes. s’han consignat inicialment 190.000 euros per parcs infantils i ombres i 75.000 euros per a manteniment d’arbrat monumental.

«Aquesta ha sigut una primera trobada però no serà l’última perquè pensem que cal estar damunt del que passa als nostres barris i explicar les polítiques que s’estan executant i les que es van a dur a terme per conèixer l’opinió del veïnat pel que fa al treball de l’equip de govern», ha indicat l’alcalde Roger Cerdà.

No hay comentarios

Dejar respuesta