L’Arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, ha presidit aquest dissabte en la localitat valenciana de Benigànim, la festivitat litúrgica en honor a Josefa Teresa Albiñana Gomar, coneguda com la beata Inés (Benigànim, 1625-1696) religiosa agustina descalça que va ser la primera dona valenciana a ser elevada als altars quan va ser beatificada fa més de 130 anys.
Durant la missa major que ha presidit ha assegurat que «amb molta alegria vinc a venerar la memòria de la beata, un dels fruits de santedar que Déu ha regalat a la nostra diòcesis». «Un regal del senyor que ha sigut acollit i reconegut pel poble cristià que dones del moment de la seua mort ja la va tindre per santa», ha afegit en llengua valenciana.
A més, ha assegurat que «en aquest moment de la meua vida, jo també com un peregrí, vull demanar-li a la beata Inés per els necessitats de la nostra diòcesi suplicant que em concedisca la mateixa saviesa dels coses de Déu que ella va tindre com una gràcia especial del Senyor».
D’altra banda, ha afirmat que «la beata Inés a tots ens ha de fer pensar si el que valorem en la nostra vida és el que té valor als ulls de Déu». «El veritablement important, segurament i molt sovint no són aquelles coses a les quals nosaltres li donem valor, sinó les coses que tenen valor als ulls de Déu», ha destacat.
Així mateix, ha manifestat que «Inés de Benigànim ens ensenya que en la nostra vida hem de fer l’esforç de veure i de valorar les coses no amb els criteris humans sinó amb els ulls de Déu». «Que l’amor d’Inés de Benigànim en el Senyor ens impulse a no oblidar que el camí de vida de tot cristià no és un altre que un creixement en l’amistat del Senyor», ha afegit.
La missa solemne de campanya ha tingut lloc en la plaça de la Beata i ha sigut oficiada per monsenyor Benavent per primera vegada com a Arquebisbe de València, encara que ja havia presidit la festa en anteriors ocasions com a Bisbe auxiliar de València i bisbe de Tortosa.
A la vesprada, a les 17 hores, començarà la processó amb la imatge de la beata que recorrerà alguns dels carrers de la localitat valenciana. Per a aquest recorregut, els devots adornen els seus balcons i carrers i al llarg del trajecte els propis veïns i feligresos escenifiquen els miracles atribuïts a la beata.
Casa Records Beata Inés
A Benigànim pot visitar-se la Casa Records Beata Inés, una iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces del monestir de la Puríssima Concepció, San José i Beata Inés per a donar a conéixer la figura, vida i espiritualitat de la beata.
En el recorregut pel museu «es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense», informen des del monestir.
Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) «en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII».
La «Casa Records Beata Inés» compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també «la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos».
La imatge de la beata Inés visitarà la Basílica de la Verge dels Desemparats el 28 de gener
La imatge processional de la beata Inés serà portada el dissabte 28 de gener a València, a la Basílica de la Verge dels Desemparats, per a retornar la visita que va realitzar el mes de juliol passat la imatge pelegrina de la Mare de Déu a la localitat de Benigànim, dins del seu recorregut per poblacions i santuaris de la diòcesi amb motiu de l’Any Jubilar del Centenari de la seua Coronació.
Està previst que la Basílica aculla aqueix dia una missa a les 17.30 hores, en presència de la imatge de la beata, al costat de la imatge de la Verge dels Desemparats que presideix l’Altar Major.
Precisament, la imatge de la beata Inés va ser elaborada pel mateix escultor de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats, Octavio Vicent.
Una religiosa «amb una vida espiritual intensa»
Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625 i amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera. Fins a la seua mort en 1696, amb 70 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils del convent i cuidant de les religioses malaltes.
Va ser beatificada el 26 de febrer de 1888, per S. Lleó XIII, per la qual cosa aqueix mateix dia de 2023, es complirà el 135 aniversari de la seua beatificació.
La beata Inés «va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, plena de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús, qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del qual orava la religiosa o el taronger que va créixer havent-lo plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi», segons l’Arxiu de Religiositat Popular.