L’antic balneari els Banys de Santa Anna del segle XIX ja és de la Llosa de Ranes

L’ajuntament ha formalitzat hui la compra de la propietat

L’Ajuntament de la Llosa de Ranes ja és propietari de l’antic balneari Els Banys del segle XIX. Hui dimecres, s’ha formalitzat davant notari el document de compra d’aquesta propietat d’importància cultural, patrimonial i paisatgística, a més de tindre un gran valor sentimental per al poble.

La compra dels Banys era una aspiració de l’ajuntament des de fa molts anys, però no va ser fins a març de 2023 quan es va poder arribar a un acord amb els propietaris i el ple va aprovar una modificació de crèdits per a reservar una partida en el pressupost per poder comprar l’antic balneari. Els tràmits de l’expedient han culminat hui en formalitzar-se la compra, que es fa amb recursos propis de l’ajuntament, sense recórrer a cap préstec.

L’alcaldessa de la Llosa de Ranes, Salvi Pardo, va mostrar la satisfacció de l’ajuntament després d’oficialitzar-se la compra dels Banys. Pardo indica que es tracta “d’un espai referent de la nostra història i molt estimat pels veïns. L’antic balneari de Santa Anna té un gran valor sentimental per al nostre poble, a més la propietat té una gran importància cultural i patrimonial, ja que el balneari fou fundat en 1869”.

L’alcaldessa recorda que l’expedient de compra s’inicia per part de l’anterior corporació municipal i que després de molts tràmits, “finament hui s’ha pogut complir una antiga aspiració de l’ajuntament”.

Balneari del segle XIX amb aigües curatives

El balneari de Santa Anna fou fundat l’any 1869 als peus de la muntanya de Santa Anna. La seua propietària i fundadora, Ana Micó, aprofità les qualitats terapèutiques de l’aigua sulfurosa que allí brollava, així com el magnífic entorn que oferia la serra de Santa Anna per obrir l’establiment. Des de maig a octubre, els estiuejants arribaven als Banys atrets per les activitats recreatives i curatives que el balneari oferia.

Forasters adinerats i famílies burgeses de Xàtiva, València i Madrid visitaven sovint el balneari d’aigües termals. Les instal·lacions del balneari es completaven amb la font d’aigües curatives. L’aigua de la font era embotellada i venuda a farmàcies de la Ribera, València, i fins i tot de Madrid.

El balneari continuà en funcionament fins ben entrat el segle XX. La construcció d’una piscina atragué el turisme dels anys cinquanta seixanta. Es construí un nou “merendero”. Però, finalment, les instal·lacions foren tancades. En 1998 foren reobertes, però sols amb servici d’alberg i restaurant i fa uns anys, de nou, es van tancar.   

No hay comentarios

Dejar respuesta