L’Ajuntament de Xàtiva no està d’acord amb la solució plasmada al Reial Decret, i així s’ha comunicat, tant ahir a la direcció general, com aquest matí a la pròpia consellera, traslladant el malestar i demanant explicacions per aquest canvi de criteri respecte a l’esborrany publicat. Com a conseqüència, l’alcalde es reunirà dilluns amb la consellera per abordar aquest assumpte i parlar de la situació del nou Palau de Justícia.
L’alcalde, en contactes amb el delegat del Col·legi d’Advocats i la jutgessa degana, ha comprovat que comparteixen el mateix malestar i inquietud per la mesura adoptada, agafant el compromís de traslladar-li-ho a la consellera en la seua reunió del proper dilluns.
L’Ajuntament exigirà que, amb el nou Palau de Justícia, s’incorporen noves unitats als jutjats de Xàtiva, entre elles una de violència contra la dona, de manera que es facilite el creixement que li pertoca a aquesta seu judicial.
L’alcalde, després de reunir-se amb la consellera, convocarà al Col·legi d’Advocats i a la jutge degana per a informar de les conclusions de l’encontre i per a elaborar conjuntament un document que plasme i canalitze les reivindicacions de la ciutat en matèria judicial front a la Conselleria de Justícia.
L’Ajuntament de Xàtiva ha rebut el compromís de que els jutjats de Xàtiva seguiran atenent les urgències en matèria de violència de gènere. A més a més, se li ha informat de que a través de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte de Xàtiva, els desplaçaments de les víctimes fins al jutjat són gratuïts i es porten a terme a través d’un servei de taxi que la víctima no haurà de pagar.
Així mateix, l’Ajuntament ha estat informat de que la creació d’un jutjat de violència sobre la dona suposa un tractament judicial específic per a les víctimes de violència de gènere, atès que, a diferència del que passa ara, aquests casos ja no van a portar-se per part dels jutjats de primera instància ordinaris sinó que tindran un jutjat per al tractament exclusiu d’aquest assumptes.
Des de 2015 fins a hui, a Xàtiva s’ha creat la Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Casa de les Dones, el Punt d’Intercanvi Familiar, el Centre Dona Rural 24 hores i s’ha posat en marxa el sistema VioGen per a fer un seguiment a les víctimes de violència de gènere. L’Ajuntament seguirà treballant de forma incansable per a que a la nostra ciutat hi hagen els millors serveis possibles per a les dones víctimes de violència de gènere, com ha vingut fent des de 2015.