Aquest divendres s’han reunit a València l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i el regidor d’Obres, Ignacio Reig, amb la directora general d’Infraestructures i Projectes Urbans, Mª José Martínez. Després de la reunió s’ha confirmat que el projecte de construcció de panells acústics per part de la Generalitat en algunes zones de la ciutat segueix avant. És per això que, segons han explicat fonts de l’Ajuntament, es començarà immediatament amb la redacció de les al·legacions.
La directora general ha transmés a la corporació municipal que totes les solucions globals que s’han plantejat per a solucionar els problemes acústics passen per aquests murs de formigó. No hi ha canvi de criteri des de la Generalitat Valenciana i, des de Xàtiva, només queda «lluitar per eixe canvi», segons el consistori.
Defensar els interessos de veïns
Després de la reunió, «ens veiem obligats a defensar els interessos de veïns i veïnes, i presentar les al·legacions pertinents, no sols per part nostra, sinó també pels afectats per les pantalles. Continuem pensant que aquesta solució no és adequada per al nostre terme municipal i que generarà molts més problemes dels que, suposadament, es pretenen resoldre», ha expressat Roger Cerdà.
Fins al 3 de juliol es poden presentar al·legacions i, des de l’Ajuntament, esperen que la Generalitat Valenciana estudie detingudament les mateixes i busque una solució «amb un menor impacte visual». «Esperem, que una vegada presentades les al·legacions, la postura de la direcció general canvie i s’atenguen les nostres solucions alternatives».
Sobre els murs i la seua ubicació
Un d’aquests murs tindrà 4 metres d’altura i 133 metres de longitud i bloquejarà l’accés a l’edifici del British College de Xàtiva, en la CV-645, un edifici que es troba reculat al voltant de 20 metres des de la carretera. Precisament, al costat d’aquesta parcel·la, l’Ajuntament està construint el nou col·legi Pla de la Mesquita, l’obra de la qual contempla l’execució d’una àmplia zona d’arbratge com a pantalla acústica natural, una solució molt menys agressiva i molt més respectuosa amb el Medi Ambient que la plantejada per la Generalitat.
No és l’únic mur de formigó que la Conselleria preveu alçar en els accessos a la ciutat. Encara hi hauria un de major longitud, fins a 200 metres i 4 metres d’altura, que es pretén construir en l’accés principal a la ciutat, per a protegir acústicament l’edifici del centre assistencial de UMIVALE a Xàtiva, edifici que dista més de 150 metres respecte a la CV-58. En aquest cas, es tracta d’una clínica d’assistència ambulatòria d’una mútua d’accidents de treball, on no hi ha ingressos de pacients. Es tracta, a més, d’un espai llogat i, per tant, podria donar-se la hipòtesi d’un futur trasllat de les instal·lacions.
A esta circumstància, cal sumar tota la franja de comerços que circumda l’ambulatori de la mútua, empreses que veurien afectada la seua activitat seriosament per l’ocultació provocada per l’impacte visual d’un mur de quatre metres d’alt. Per si tot això fora poc, cal afegir que l’Ajuntament preveu construir un vial d’accés per als vianants a eixes zones comercials, la seguretat de les quals es veuria compromesa per un mur de formigó «excessiu sens dubte», comenten des del govern local.
Els plans de la Conselleria es completen amb tres nous murs de 3 metres d’altura en diferents punts de la ronda nord de Xàtiva per a, suposadament, protegir del soroll del trànsit en l’IES Simarro. Només cal observar la distància existent entre aquest edifici educatiu i la CV-645, ja que al mig se situa la via del tren. Aquests murs limitarien les possibilitats de desenvolupament urbanístic de la zona que contempla el PGOU, ocasionant pèrdues econòmiques als propietaris dels solars, a més de generar un impacte visual irreversible en una zona actualment desocupada i que no presenta problemes de saturació acústica.