La Unitat d’Hospital a Domicili de Xàtiva compleix 25 anys de servei

La Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent complix 25 anys. Per este motiu la X Jornada de la Societat Valenciana d’Hospital a Domicili se celebrarà demà en l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva i compta amb la presència de professionals de les diferents UHD de la Comunitat.

Des que en 1990 es crearen les tres primeres UHD dels hospitals públics valencians, l’Hospital Lluís Alcanyís va considerar important posar en marxa este servei que, finalment, va donar els seus primers passos en 1993.

En l’actualitat, la UHD de l’Hospital de Xàtiva és un referent en ‘Hospital a Domicili’ en la Comunitat Valenciana i compta amb una plantilla multidisciplinària formada per una treballadora social, un fisioterapeuta, una auxiliar administrativa, una auxiliar d’infermeria, set professionals d’infermeria que inclou un supervisor i sis facultatius dels quals un està dedicat a les cures pal·liatives hospitalàries.

Durant el passat any, la Unitat va atendre 2.255 pacients en el seu domicili i va registrar més de 12.500 visites domiciliàries prestant una atenció permanent les 24 hores del dia.

Atenció a pacients oncològics i crònics avançats en coordinació amb Atenció Primària
hospitalizacio-domiciliaria-2La UHD no ha cessat d’augmentar el nombre de pacients atesos des de la seua creació, als que els professionals presten l’atenció adient al seu entorn domiciliari. La unitat atén majoritàriment pacients crònics i oncològics avançats i, el 45% restant, són malalts oncològics en cures pal·liatives.
El cap de servei de la UHD, el Dr. Manuel Hernández ha assenyalat que “es complixen 25 anys d’atenció domiciliària en el departament en un moment interessant per a l’atenció primària i el seu destacable paper en les cures pal·liatives bàsiques, on nosaltres els donem suport”.
L’atenció, control i vigilància domiciliària d’estos pacients es duu a terme en coordinació amb els professionals d’atenció primària, tenint també en la seua àrea de cures pal·liatives un facultatiu d’atenció en l’hospital i disponibilitat de set llits al centre Lluís Alcanyís.
Hernández ha valorat l’evolució de l’atenció en domicili i ha destacat que “els pacients se n’adonen que poden estar en sa casa amb les necessitats cobertes i moltes vegades trien esta opció”.

Acció formativa en atenció primària

A més de la funció estrictament assistencial, els responsables d’esta Unitat realitzen una acció de formació constant als professionals d’atenció primària dels centres de salut del departament. A través de xarrades formatives, la UHD és concebuda com un servei més en l’atenció especialitzada, amb una forma d’atenció integral a les persones malaltes cròniques avançades o amb cures pal·liatives.

No hay comentarios

Dejar respuesta