LA UNIÓ de Llauradors preveu un descens important del 35% en la pròxima campanya del caqui

LA UNIÓ de Llauradors informa que les primeres estimacions indiquen una producció esperada per a la pròxima campanya del caqui d’unes 280.000 tones, cosa que significa un descens de quasi un 35% respecte a una producció normal mitjana de les últimes campanyes, fonamentalment a causa de les adversitats climatològiques (gelades) dels passats mesos.

Es tractaria d’una collita bastant curta, fins i tot més baixa que la passada que ja venia d’una forta reducció sobre les anteriors. En alguna comarca productora com és la de la Vall d’Albaida el descens podria ser del 50% sobre una campanya normal.

Diversos són els motius que han repercutit en aquest descens tan accentuat de la producció de caqui en la Comunitat Valenciana. Les gelades que han provocat la caiguda de moltes flors i fruits és una de les principals, però també l’abandó, cada vegada major, de camps en plena producció davant els baixos preus que perceben els llauradors. Segons les últimes dades disponibles, la quantitat de planta reproduïda de caqui l’any passat pels vivers homologats s’ha reduït un 4% sobre l’anterior, i si ho comparem amb 2015, la reducció és de quasi el 80%.

Diferents operadors comercials, davant aquestes previsions d’una collita molt inferior, intenten accelerar les compres de fruita en camp. Els primers preus oferits se situen en una mitjana d’entre 0,33/0,35 €/kg, només un 14% superiors als de la passada campanya per aquestes mateixes dates. Per això, LA UNIÓ aconsella als productors tindre prudència i no precipitar-se a l’hora de vendre, “perquè és molt prompte encara i les cotitzacions oferides no s’ajusten a la realitat de la campanya. Cal esperar que pugen els preus davant el gran minvament previst i no vendre precipitadament”.

Aquesta situació de la campanya es remunta a les últimes setmanes del passat mes d’abril quan es van produir caigudes importants del caqui, per circumstàncies climàtiques que han generat una sèrie de problemes amb l’actual sistema d’assegurances en la línia d’aquest cultiu. Cal assenyalar que el passat 22 d’abril es va reunir en camp el Grup de Treball de l’Assegurança del Caqui de la Comunitat Valenciana i ja es va comprovar in situ que els danys ocasionats serien elevats, fins i tot amb parcel·les amb el 100% perdut. No obstant això, no tots aquestos danys tindran cobertura de l’assegurança i únicament seran aquells que resulten de manera clara originats per les gelades.

LA UNIÓ reclama ajudes a Conselleria i propostes a Agroseguro

En aquest sentit, LA UNIÓ ja ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que establisca una línia d’ajudes extraordinàries per a totes aquelles persones que tenint pòlissa d’assegurança en vigor per al pla 2021-2022, es quedaran sense indemnització per una mala adequació del sistema assegurador actual.

De la mateixa manera, LA UNIÓ ha traslladat una sèrie de propostes a Agroseguro per a millorar la cobertura actual i evitar aquestes situacions en un futur. Aquestes mesures es basen en l’estudi per a avançar l’inici de les garanties de la resta d’adversitats climàtiques al 15 de febrer, de manera que a partir d’aquesta data totes elles tinguen cobertura i a més també treballar en un mòdul d’assegurament que cobrisca tots els riscos a nivell de parcel·la. “Des de LA UNIÓ continuarem treballant perquè els productors de caqui vegen compensades les seues pèrdues. No pot ser que malgrat tindre una assegurança en vigor no vagen a rebre res”, assenyala.

No hay comentarios

Dejar respuesta