La Trobada d’Escoles en Valencià reuneix a més de 10.000 assistents a Vallada

Amb més de 10.000 assistents, la XXVIIa Trobada de la Costera va reunir a Vallada els pobles veïns de l’Alcúdia de Crespins, Barxeta, Canals, el Genovés, la Font de la Figuera, la Llosa de Ranes, Cerdà, Torrella, la Granja de la Costera, Llanera de Ranes, Llocnou d’en Fenollet, Rotglà i Corberà, Moixent, Montesa, Novetlè i Xàtiva, en una gran festa pel valencià que se celebra per segona vegada en aquest municipi, dibuixat per la vall del riu Cànyoles a les faldes de la Serra Grossa.

La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, l’Ajuntament de Vallada, l’IES Vallada i l’AMPA d’aquest centre, així com el CEIP i l’AMPA Ramón Martí i l’Escoleta Vallada aconseguiren organitzar una gran festa pel valencià amb la implicació i el suport d’una vintena de comerços i empreses, vora un centenar de tallers, paradetes, institucions i editorials.

Per al president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera, Josep Roca, «la resposta del poble ha sigut fantàstica. S’ha implicat el poble sencer, des dels centres educatius i les respectives AMPA, a l’Ajuntament de Vallada, les associacions culturals…» Tot aquest compromís i l’estreta col·laboració s’ha traduït en una «Trobada multitudinària i potent gràcies al treball de conjunt que hem desenvolupat durant mesos tota l’organització per fer una festa que dignifica la nostra llengua.»

La Coordinadora de la Costera desenvolupa dues tasques essencials a la comarca: d’una banda, «contrarestem les actituds grolleres, el menyspreu i les desigualtats que amenacen la llengua amb l’organització d’activitats de tota mena que fan lluir el valencià» i, d’altra banda, «tractem que en les Trobades cada poble mostre la seua riquesa a nivell cultural i social i potenciem aquestos trets. Enguany, hem remarcat el treball de recuperació de la tradició dels balls populars que porta a terme l’Escola de Danses de Vallada, perquè així manté viva la flama de les nostres tradicions.»

Com a novetat, el lliurament de guardons del Concurs de Literatura en Valencià Sambori s’ha desenvolupat dins la programació de la Trobada. «Hem tingut l’oportunitat de comptar amb la presència de Paco Ybias i Serra Grossa Teatre, que ens ha oferit un bon tast de rondalles de la zona escarpada de la Serra Grossa, de Vallada i Moixent», ha comentat Josep Roca.

L’alcaldessa de l’Ajuntament de Vallada, M. José Tortosa, ha expressat que «la Trobada ha sigut un èxit total i rotund gràcies al comboi col·lectiu de l’organització i la il·lusió del poble.» A més, M. José Tortosa ha incidit en un objectiu ben important de les festes d’estima pel valencià: «És hora de normalitzar la nostra llengua, hem d’utilitzar-la a tots els àmbits, hem de deixar els prejudicis i l’hem d’integrar en tots i cadascun dels aspectes de la nostra vida perquè el valencià forma part de nosaltres i té un futur.»

Entre les iniciatives que l’organització ha desenvolupat durant la Trobada, cal esmentar la Gastrotrobada i la inserció d’enganxines a tots els comerços que han participat: «Hem volgut que siga la festa de tot el poble, per aquesta raó, amb les enganxines, hem fet visible com s’ha bolcat tota la gent, li estem dient: ‘tu estàs inclòs, formes part de la Trobada’. Amb la Gastrotrobada hem oferit a tots els assistents diverses possibilitats per menjar perquè puguen triar un menú Trobada i estiguen ben còmodes i acollits», segons ha exposat l’alcaldessa de Vallada.

La Trobada a Vallada ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler; el diputat de les Corts Valencianes, Fran Ferri; el diputat Joan Baldoví; la representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Immaculada Cerdà, així com personalitats polítiques de tots els pobles de la comarca de la Costera.

No hay comentarios

Dejar respuesta