La proposta de teatre infantil i circ de la Fira d’Agost de Xàtiva atrau a milers d’espectadors

Sis muntatges han omplit a diari des del primer dia de la programació el recinte del col·legi Martínez Bellver amb funcions que agraden no només als xiquets i xiquetes

AGUSTÍ GARZÓ

Passa totalment desapercebuda per a un elevadíssim percentatge de xativins i per a quasi tots els forasters. Però per a un bon grapat de famílies, la programació teatral infantil de la Fira d’Agost és una cita ineludible. La qualitat d’alguns dels espectacles fa que l’etiqueta de públic infantil es difumine: estem davant d’algunes propostes que deixen bocabadats també els adults. En la recta final de la Fira d’enguany, aquest dissabte dia 19 i el diumenge 20 estan programades les dues últimes funcions: Babo Royal, de la companyia Ganso & Cia, i Rocket Carnival Clownz, de Passabarret. Un total de sis actuacions han completat el programa de la Fira de 2023, totes elles en el pati del col·legi Martínez Bellver. A les 19.00 hores, el centre obri les portes. La funció comença a les 19.30. L’organització disposa un miler de cadires per espectacle col·locades en cercle i en unes quatre o cinc fileres, a les que s’afig la grada fixa del fons sud de la pista. Abans de començar s’obsequia a tots els xiquets amb un gelat. Les cadires solen ocupar-les els adults acompanyants i alguns xiquets, però la majoria escull la catifa de davant i seuen en terra, sense obstacles visuals en forma d’adult d’ampla esquena o cap massa gros. El recinte sòl omplir-se sempre, i alguns dies un grapat d’espectadors es queda sense seient. Laura Salinas és la delegada de l’equip organitzatiu de la Fira de Xàtiva que dirigeix específicament aquesta part de la programació.

S’anomena teatre, però en realitat cada cop més les propostes escèniques solen ser espectacles de circ de carrer, això sí: amb una gran càrrega actoral. I sobretot, molt d’humor.
Enguany, les propostes han estat en la línia de l’any passat. Cal destacar que dijous, no eren pocs els menuts de bona memòria i els pares i mares que, per fi, van poder gaudir de l’espectacle Tartana, de la companyia Trocos Lucos. I és que l’any passat aquest mateix títol estava anunciat per al dia 18 i es va suspendre, amb el consegüent disgust (i més d’un plor) dels xiquets i xiquetes. La funció va arribar a començar. Primer s’havia ajornat un quart d’hora, ja que la pluja no era intensa. Però al cap de cinc minuts de decidir reactivar-la, plovia de nou. I estem davant d’un espectacle perillosíssim per als acròbates si les condicions no són les òptimes. Dijous, Trocos Lucos demostrà que l’espera ha valgut la pena. El seu tour de force amb la balança coreana és impressionant. I la combinació de cabrioles entre els tres actors-atletes i la balança amb la mateixa furgoneta, que és part de l’espectacle, fou molt espectacular.

Dimarts i dimecres, les actuacions també eren més pròpies del circ de carrer que purament teatrals. Tot i que, el primer dia, Máximo Óptimo va demostrar (ell sol, però amb la llarguíssima i fonamental ajuda de dos voluntaris adults) que un gran còmic com aquest madrileny de Cercedilla i un talent malabarista formen una mescla que conquesta al públic. Així fou amb la seua funció, on els malabars tenen una importància cabdal però sense deixar de banda la indispensable participació del públic, adult i infantil. La proposta de Máximo també va deixar algun adult descol·locat: emprava un terrible humor negre tan saludable com inesperat en un espectacle bàsicament per a xiquets. En tot cas, un no para de riure. I una manera de tracatra els menuts com persones amb criteri i sentit de l’humor. Dimecres, el Volando vengo de Kanbahiota Troup fou una proposta més completa des del punt de vista de l’espectacle de circ, amb quatre acròbates en acció. Però menys hilarant que la del dia anterior. El gran muntatge tècnic va destacar per sobre, amb uns números especialment sorprenents per l’alçada de l’estructura que feien servir.

No hay comentarios

Dejar respuesta