L’inspector en cap José Antonio Martínez destaca en la seua intervenció la reducció dels fets delictius en la ciutat durant l’última dècada
La Policia Nacional va celebrar ahir a la Casa de Cultura la festivitat dels Àngels Custodis, en un acte institucional al qual van acudir entre d’altres l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el comissari en cap de la Policia Nacional de Xàtiva José Antonio Martínez, el Tinent de la Guàrdia Civil de Xàtiva Ángel Gil López, el Tinent del destacament de la Guàrdia Civil de Tràfic Juan Antonio Matilla, el responsable de la Policia Local de Xàtiva Rafael Valor i part de la corporació municipal.
La jornada va servir per distingir a les persones que durant aquest any han destacat per la seua entrega, dedicació i professionalitat al treball. Aquest reconeixement pels mèrits professionals va recaure en l’agent de Policia Local Diego Oltra, en l’oficial de la Policia Nacional del grup de Seguretat Ciutadana Carlos Jarabo, en l’agent de Policia Nacional del grup de Seguretat Ciutadana Santiago Calatayud i en l’agent de Policia Nacional del grup Operatiu Marisa de Alba.
A més a més, també es van atorgar els mèrits concedits des del Ministeri d’Interior. Van rebre la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blanc el policia del grup de Policia Judicial Christian Moreno, el policia del grup de Seguretat Ciutadana David Núñez, i l’Inspector en cap de la comissaria José Antonio Martínez, qui va rebre el distintiu per segona vegada.
«Gràcies de part de tota la ciutadania per tot el que feu per les dones i els homes de Xàtiva, i el nostre més sincer reconeixement per un esforç constant en benefici de la convivència pacífica i segura de les nostres veïnes i veïns», va manifestar l’alcalde Roger Cerdà, qui va tindre unes paraules d’especial estima per a l’inspector en cap José Antonio Martínez, qui va viure la seua última festivitat dels Àngels Custodis al capdavant de la comissaria de Xàtiva abans de la seua jubilació: «sempre has estat disponible i disposat per a ajudar en la tasca conjunta del servei públic. En tu hem trobat sempre un aliat i sempre una resposta immediata i satisfactòria quan així s’ha requerit».
Per la seua part, l’inspector en cap de la Policia Nacional de Xàtiva José Antonio Martínez va tancar l’acte comparant les dades de delinqüència en la dècada del 2009 i el 2019, l’últim any pre-pandèmia. «En 2009 es van denunciar a Xàtiva 1516 infraccions, mentre que en 2019 la xifra va ser de 1020 fets, el que suposa una reducció d’un 32%. Això demostra que l’evolució de la seguretat de la ciutat ha sigut molt positiva amb el pas del temps».
Alguns delictes han tingut una reducció considerable com ara els robatoris amb força als establiments (70 en 2009 i 24 en 2019), els robatoris amb força o intimidació (de 37 a 12) o la sostracció de vehicles (de 32 a 10). D’altra banda, han suposat un augment els robatoris amb força en vivenda i altres delictes esdevinguts pels canvis socials com les estafes amb targeta de crèdit (primeres denúncies en 2011, amb 14 fets, front als 54 en 2019), els delictes cibernètics o la violència domèstica o familiar. Respecte a aquesta última, en 2009 es van denunciar 43 fets i en 2019 van ser 65, el que suposa una major sensibilitat per visibilitzar els conflictes familiars. «Cal continuar amb els plans i actuacions per aconseguir que les víctimes d’aquests fets els denuncien, ja que és la manera de buscar solucions a aquesta xacra social que suposa la violència de gènere», va indicar l’inspector Martínez.
Durant l’acte també es va fer una ofrena de flors en record als policies morts en acte de servei.