La Llosa de Ranes ens descobrix les històries dels roders valencians del segle XIX

.- Una exposició sobre el bandolerisme valencià del segle XIX obri demà els actes de la primera fira valenciana dedicada als roders

La fira s’inaugura el dissabte amb 20 parades. A més, s’ha programat una ruta històrica, un espectacle de teatre al carrer, un “show cooking”, danses, activitats d’animació infantil i la primera ruta de la tapa. Història, tradició, gastronomia i entreteniment, tot a la Llosa de Ranes aquest cap de setmana.

Una exposició sobre el bandolerisme valencià del segle XIX obri demà divendres les activitats programades en la primera Fira de Roders de la Llosa de Ranes. Es tracta de la primera mostra d’aquestes característiques que es fa a tota la Comunitat Valenciana.

L’exposició s’inaugurarà el divendres 25 de novembre a les 19 hores en el Museu de la Casa del Pou. La mostra estarà oberta dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h. Inclou 12 panells, en els quals es mostraran il·lustracions, quadres i fotografies, algunes inèdites, sobre aquest tema. Una mostra que té un fi divulgatiu i didàctic. A més, s’inaugurarà la maqueta d’una escultura de Micalet Mas, el roder més conegut de la Llosa de Ranes. Es tracta d’una maqueta de mig metre, confeccionada en bronze, que quedarà ubicada al mateix museu.

La Llosa de Ranes acollirà durant el 25 i 26 de novembre la primera Fira de Roders. Una iniciativa que ajudarà a aprofundir en el bandolerisme valencià del segle XIX. Coincidint en aquesta fira, la Llosa també celebrarà la primera Ruta de la Tapa.

El dissabte dia 26 de novembre, a partir de les 9:30 h, es procedirà a l’obertura oficial de la 1a Fira de Roders a la Plaça Major. Al llarg del carrer la Creu i la Plaça Major s’instal·laran 20 parades amb gran varietat de productes artesanals. La fira estarà oberta durant tot el dia.

El mateix dissabte, a partir de les 10 hores, s’ha programat la ruta històrica «Bandolerisme a la Llosa de Ranes: De Micalet Mas al Xato de Xella», a càrrec del periodista i investigador Manel Arcos, màxim especialista en bandolerisme valencià del segle XIX.

A partir de les 10:30 hores, s’ha organitzat a la Plaça Major un «show cooking», on en directe es prepararà un plat amb productes típics de la zona. Una activitat que combina cuina i espectacle. El coordinador gastronòmic és el prestigiós xef Raúl Magraner. A més, hi haurà activitats d’animació infantil.

El dissabte a les 12 hores tindrà lloc a la Plaça Major un espectacle de teatre familiar amb l’estrena de l’obra «El Tresor de la Mariola». Una obra de teatre familiar que conta la història d’un xiquet que es veu obligat a fer-se roder. A la vesprada, a partir de les 16:30 h, tindrà lloc l’actuació del grup de danses Ras i Pla de la Llosa de Ranes.

L’exposició sobre bandolerisme i la ruta històrica ens ajudaran a descobrir moltes històries i anècdotes sobre alguns dels bandolers més famosos del segle XIX.

L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, destaca que «s’ha preparat amb molta il·lusió aquesta primera Fira de Roders que ens permetrà descobrir moltes històries sobre els bandolers del segle XIX i ens possibilitarà conéixer anècdotes que ens han arribat a través de la cultura oral. Amb aquesta fira volem recuperar part d’eixa història».

La Costera va ser una de les comarques on el bandolerisme valencià es va manifestar en més duresa al llarg del segle XIX. En el cas de la Llosa de Ranes, va tindre roders molt coneguts, com Micalet Mas, Antoni Navalón o Josep Sanç, entre altres.

Descobrir la història dels roders valencians és apropar-se al segle XIX, un segle amb moltes dècades de conflictivitat política i social. Era una època de fam, analfabetisme i d’inestabilitat política, amb guerres civils, revolucions, colps d’estat…Misteri i llegenda envolten als roders. Aquells personatges van marcar l’imaginari col·lectiu. Tot i viure al marge de la llei, en alguns casos van ser admirats amb una mica de romanticisme. El seu misteri el podem entendre emmarcat en les penúries del segle XIX.

RUTA DE LA TAPA

Coincidint en la Fira de Roders, la Llosa de Ranes també celebrarà la primera Ruta de la Tapa. Un total de quatre establiments d’hostaleria participen en aquesta iniciativa, que es durà a terme del 25 al 27 de novembre.

Amb aquesta proposta es pretén promocionar i donar a conéixer tapes de la gastronomia local, així com fomentar el consum en el municipi. Els establiments participants han preparat diferents propostes gastronómiques per a eixe cap de setmana.

No hay comentarios

Dejar respuesta