La imatge de la beata Inés eixirà per primera vegada de Benigànim

La imatge processional de la beata Inés de Benigànim, la festivitat de la qual va presidir el passat cap de setmana l’Arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, eixirà per primera vegada de la seua localitat aquest pròxim dissabte per a visitar a la Verge dels Desemparats en la seua Basílica a València.

D’aquesta manera, aquesta eixida de la imatge de la Beata pretén retornar el recorregut que va realitzar la Mare de Déu a Benigànim el mes de juliol passat, dins del seu itinerari per poblacions i santuaris de la diòcesi amb motiu de l’Any Jubilar del Centenari de la seua Coronació de la Verge dels Desemparats.

La Basílica de la Verge acollirà el dissabte una missa a les 17.30 hores, en presència de la imatge de la beata, al costat de la imatge de la Verge dels Desemparats que presideix l’Altar Major. En ella participaran nombrosos devots, procedents de Benigànim, i el seu rector, Antonio Martínez.

Precisament, la imatge de la beata Inés va ser elaborada pel mateix escultor de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats, Octavio Vicent.

Dissabte passat 21 de gener, va tindre lloc la festivitat litúrgica en honora Josefa Teresa Albiñana Gomar, coneguda com la beata Inés (Benigànim, 1625-1696) religiosa agustina descalça que va ser la primera dona valenciana a ser elevada als altars quan va ser beatificada fa més de 130 anys.

L’arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, va presidir una missa solemne de campanya, en la plaça de la beata, en la qual va assegurar referint-se a ella, que és «un dels fruits de santedat que Déu ha regalat a la nostra diòcesi».

Monsenyor Benavent va manifestar que «Inés de Benigànim ens ensenya que en la nostra vida hem de fer l’esforç de veure i de valorar les coses no amb els criteris humans sinó amb els ulls de Déu». «Que l’amor d’Inés de Beniganim en el Senyor ens impulse a no oblidar que el camí de vida de tot cristià no és un altre que un creixement en l’amistat del Senyor», va afegir.

Una religiosa «amb una vida espiritual intensa»

Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625 i amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera. Fins a la seua mort en 1696, amb 70 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils del convent i cuidant de les religioses malaltes.

Va ser beatificada el 26 de febrer de 1888, per S. Lleó XIII, per la qual cosa aqueix mateix dia de 2023, es complirà el 135 aniversari de la seua beatificació.

La beata Inés «va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, plena de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús, qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del qual orava la religiosa o el taronger que va créixer havent-lo plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi», segons l’Arxiu de Religiositat Popular.

Casa Records Beata Inés

A Benigànim pot visitar-se la Casa Records Beata Inés, una iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces del monestir de la Puríssima Concepció, San José i Beata Inés per a donar a conéixer la figura, vida i espiritualitat de la beata.

En el recorregut pel museu «es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense», informen des del monestir.

Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) «en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII».

La «Casa Records Beata Inés» compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també «la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos».

No hay comentarios

Dejar respuesta

6 + diecisiete =