La Cova Negra de Xàtiva protagonitza el tercer llibre de la col·lecció «Llegir en valencià»

La Cova Negra de Xàtiva és l’escenari on transcorre La mirada del neandertal, el relat que ha escrit Xavier Aliaga per a la col·lecció «Llegir en valencià, monuments emblemàtics».

Aquesta obra es podrà aconseguir diumenge per només 1 euro amb el diari Levante-EMV, i el 6 de juliol, amb Información.

Dos històries crues i allunyades en el temps –l’una en la prehistòria, l’altra en els anys trenta– s’entrecreuen i es relacionen. En el mateix lloc (Xàtiva i la Cova Negra) assistim a dos relats paral·lels sobre fets clau que marquen la vida dels protagonistes. I és que la supervivència pareix que és l’únic camí que hi ha en certes realitats, tot i que això puga suposar no tan sols la mort, sinó també la desaparició de coneixements, història i cultura.

L’obra ha estat escrita per a l’ocasió per Xavier Aliaga, escriptor xativí que ha estat guardonat amb premis com el Joanot Martorell de narrativa o el de la Crítica dels Escriptors Valencians. La coberta ha estat dissenyada expressament per a la campanya per l’artista Júlia Moscardó.

Monuments emblemàtics

«Llegir en valencià, monuments emblemàtics» és un homenatge a alguns dels espais més singulars del nostre territori. En la col·lecció d’onze llibres que es podran aconseguir, cada dissabte i diumenge, amb el diari Levante-EMV, i cada divendres i dissabte, amb Información, per només 1 euro, hi ha suggeridores històries elaborades a partir d’un monument valencià, una secció explicativa sobre l’espai, un glossari de paraules, i recomanacions de llibres d’autores i autors valencians.

Enguany participen en la campanya els escriptors i escriptores valencians Gemma Pasqual i Escrivà, Muriel Villanueva, Xavier Aliaga, Maria Jesús Bolta, Paco Esteve i Beneito, Mònica Richart, Josep Franco, Lliris Picó, Vicent Brotons, Manel Pitarch i Jovi Seser. Pel que fa a les il·lustracions de les cobertes, han estat elaborades pels artistes César Sebastián, Sara Bellés, Júlia Moscardó, David González, Fran Parreño, Jaume Mora, Marc Bou, Alba López Soler, Mar Silvestre, Ximo Gascon i Adela Marzà. A més, a l’interior dels llibres hi ha onze dibuixos dels monuments que formen part de la col·lecció dissenyats per l’artista valencià Fran Parreño.

Junt a la col·lecció de llibres, hi haurà entrevistes a persones destacades del món de la cultura, l’esport i la política, entre altres, que es publicaran als diaris Levante-EMV i Información, i un concurs en el qual els participants hauran de respondre setmanalment a preguntes sobre els llibres. Entre els diferents encertants se sortejaran vals de compra per a usar-los als supermercats Consum i a les botigues de Pollos Planes, carrets d’anar a comprar de la marca Rolser, lots de productes Café Silvestre i entrades dobles per a Bioparc.

A més, tots els qui completen la cartilla amb els onze cupons seran obsequiats amb un lot de 8 làmines exclusives (mida DIN A4) amb els monuments de la campanya.

«Llegir en valencià» és una campanya impulsada des de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i que compta amb la implicació de nombroses institucions públiques i privades vinculades al món del llibre i la cultura, com són Levante-EMV, Información, Consum, Escola Valenciana, la Fundació Bancaixa, Caixa Popular, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat d’Alacant, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana.

La iniciativa disposa també de la col·laboració de Pollos Planes, Rolser, Café Silvestre, Bioparc, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i dels ajuntaments de Bocairent, l’Alcúdia i Dénia, i del suport de més de 30 entitats de diferents àmbits: À Punt Mèdia, Ajuntament de la Vall de Gallinera, Albena Teatre, Associació d’Editors del País Valencià, Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana, CCOO-PV, Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes CV, Compromís, CRIT Companyia de Teatre, ERPV, EUPV, Federació de Societats Musicals CV, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Fundació FULL, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Mancomunitat de la Ribera Alta, Mancomunitat de la Ribera Baixa, Mancomunitat de la Safor, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, PSPV-PSOE, Podem, Reial Societat Econòmica d’Amics del País, Sala Rex, Sala Russafa, STEPV, Teatre Micalet, UGT-PV, UiDos Serveis Lingüístics, Unió de Llauradors i Ramaders, Unió de Periodistes Valencians, Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Miguel Hernández, UNED i Universitat Politècnica de València.

No hay comentarios

Dejar respuesta

16 − doce =