La Casa de la Joventut compleix 40 anys

Xàtiva commemora l’efemèride amb una exposició sobre la història de la casa i un ampli programa d’activitats que inclou viatges, activitats lúdiques i formatives

Xàtiva, 22 de setembre de 2023.- Aquesta vesprada s’ha celebrat la festa de commemoració del 40 aniversari de la Casa de la Joventut de Xàtiva. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde Roger Cerdà; de la regidora de Joventut, Lena Baraza i de la tinenta d’alcalde Amor Amorós, acompanyats per una nodrida representació de regidors de l’equip de govern. També ha assistit la presidenta del Consell de la Joventut, Alexandra Boluda. La coordinació de les activitats de la commemoració ha estat a càrrec de Laura Salinas.

Durant l’acte s’ha inaugurat una exposició comissariada per la historiadora Carla Ayala, que fa un recorregut al llarg de quasi mig segle d’activitat constant incidint en la història de l’edifici i de la pròpia Casa de la Joventut com a institució. Ayala ha dut a terme les tasques d’investigació històrica, composició i estructuració de la mostra, amb l’ajuda de Sergio Tormo, tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva. La mostra teix una línia temporal amb plànols, fotografies i diversos documents, començant al segle XV, quan es va habitar per primera vegada l’immoble, fins a l’actualitat.

D’altra banda, la dissenyadora gràfica i il·lustradora Patricia Bolinches ha estat la responsable del disseny i de la imatge de l’exposició. Bolinches pintarà un mural commemoratiu al pati d’aquesta instal·lació municipal. També s’ha projectat un reportatge documental que Estudio Federico ha realitzat amb entrevistes i testimonis de diferents generacions d’usuaris de la Casa de la Joventut al llarg de la seua història. Aquest documental serà un altre dels elements que es podran veure a l’exposició. L’acte ha comptat amb l’actuació del grup musical xativí Bixquert.

Durant els parlaments institucionals, l’alcalde ha destacat el paper fonamental que la Casa de la Joventut ha jugat durant aquestes quatre dècades «per a la consolidació de la participació democràcia en aquesta ciutat». Segons Cerdà, aquest servei «ha estat la casa comuna de l’associacionisme juvenil, però també centre de tot tipus de serveis molt necessaris per a persones joves». En aquest sentit, l’alcalde ha posat en valor «l’enorme tasca de reactivació que s’ha dut a terme en aquesta casa des de 2015, passant de ser un servei deixat de banda a estar, ara mateix, a ple rendiment, bollint d’activitat i, sobretot, acollint diàriament a centenars de persones joves que ací troben el seu propi espai per a estudiar, per a formar-se, per a obtenir informació i assessorament o, en definitiva, per a fer ús d’un servei públic extraordinàriament necessari».

Per la seua banda, la regidora Lena Baraza ha expressat la seua satisfacció per la celebració de l’aniversari. Baraza ha destacat que gràcies al treball de l’ajuntament d’aquells anys, la Casa de la Joventut de Xàtiva «va ser una de les primeres d’Espanya, junt amb la de Múrcia, Saragossa i Barcelona». La regidora creu que és motiu de felicitació per «als diferents governs i per a la ciutadania l’haver continuat apostant per eixe espai com a lloc de referència per a la població juvenil». Lena Baraza ha explicat que «nosaltres férem el possible per donar la major visibilitat a aquest servei, ja que creguem que les polítiques de joventut han d’estar al centre de les polítiques municipals».

Programa d’actes commemoratius

Amb ocasió de l’efemèride, la Regidoria de Joventut ha programat tota una sèrie d’activitats, com ara barranquisme en Anna, el proper dissabte 30 de setembre, una activitat gratuïta amb prioritat per a gent jove d’entre 12 i 30 anys i de Xàtiva. Així mateix, hi ha previst un viatge a PortAventura, dissabte 28 i diumenge 29 d’octubre, amb un preu de 90 euros amb Carnet Jove i 100 euros per a persones adultes o sense Carnet Jove o una activitat de làser tag a Alzira, dissabte 11 de novembre, de caràcter gratuït també amb prioritat per a gent jove d’entre 12 i 30 anys i de Xàtiva.

A més a més, dimecres 27 i dijous 28 de desembre, hi ha programat un altre viatge a Parc Warner. El preu és de 80 euros per a xiquetes i xiquets fins a 13 anys, de 90 euros per a persones amb Carnet Jove i de 100 euros per a gent adulta i sense Carnet Jove.

Les activitats lúdiques continuaran amb l’escape room Stranger Things, a la Casa de la Joventut, dissabte 30 de desembre, activitat gratuïta amb prioritat per a gent jove d’entre 12 i 30 anys i de Xàtiva; i un altre escape room anomenat Jumanji, al Centre Social Joventut, Oci i Cultura (JOC), dimecres 3 de gener, activitat també gratuïta amb prioritat per a gent jove d’entre 12 i 18 anys i de Xàtiva.

El programa es completa amb cursos de formació a la Casa de la Joventut. Aquests seran del C1 i C2 de valencià, del B1 i B2 d’anglés i Condenautas, escola de programació i robòtica. Aquests cursos seran gratuïts i amb prioritat per a gent d’entre 12 i 30 anys, a excepció de Condenautas que serà per a persones a partir de 16 anys.

Història de la Casa de la Joventut

El carrer de Montcada (antiga via d’Aziz a l’època àrab) ha estat sempre un dels eixos fonamentals de la vida quotidiana i política de Xàtiva. Desenes de famílies nobiliàries van construir ací les seues cases a mitjan segle XV. El carrer estava ple de palaus, convents i edificis civils de tota classe. Una d’aquestes famílies, els Sant Ramon Bonhivern, va construir la seua residència en aquest mogut carrer sota la protecció de Jaume I. La crema de la ciutat el 1707 i els diferents terratrèmols que van tindre lloc a mitjan segle XVIII van provocar contínues reconstruccions i la pèrdua significativa del traçat original del carrer i dels seus edificis.


Després de la desamortització del 1836, moltes famílies abandonaren les seues residències al carrer de Montcada i el deteriorament es va fer inevitable. La supervivència de la casa número 14 és encara un misteri. El 1885 es dissenyà la demolició de la casa per a obrir un carrer que enllaçara la plaça del Mercat amb el carrer de Montcada. Aquest projecte mai es va dur a terme i la casa va resistir una vegada més el pas del temps.

Amb la dictadura franquista, l’OJE (Organización Juvenil Española) acaparava i limitava les activitats infantils i juvenils. L’OJE va tindre com a seu l’antic Convent de la Trinitat (actual Arxiu Municipal) fins al 1975, any en què es va cedir l’antic Banc d’Espanya (ara, Museu de l’Almodí) perquè els diferents grups i associacions de joves hi desenvoluparen les seues activitats. En aquest moment la casa número 14 del carrer de Montcada era la seu local de la Falange.

L’article 48 de la Constitució espanyola de 1978 estableix que «els poders públics promouran les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural». S’enquadra dins dels drets i deures fonamentals. Els inicis dels anys huitanta són clau en la creació de les conselleries i també de les lleis en matèria d’educació i joventut.


L’any 1983 la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència rep l’atribució de les competències exclusives en matèria de joventut mitjançant la Direcció General de Joventut i Esports. Al febrer del mateix any, el Centre Social Sant Ramon Bonhivern passa a anomenar-se oficialment Casa de la Joventut i es converteix en referent del moviment jove comarcal. La joventut xativina s’organitza, edita i publica el primer número del periòdic El Banquet de l’Albereda, se celebren tallers, cursos, exposicions… i el 1986 es constitueix el Consell de la Joventut de Xàtiva, en representació de l’associacionisme juvenil, que ubicarà la seua seu a la casa número 14 del carrer de Montcada.

Als anys noranta s’actualitzen els serveis informàtics de la Casa de la Joventut i es duu a terme una important rehabilitació de l’edifici. L’Espai Jove comença a funcionar i hi té lloc la Primera Trobada d’Informadors Juvenils de la Comunitat Valenciana. Al mateix temps, se signa un conveni entre l’IVAJ i l’Ajuntament de Xàtiva per a regularitzar la situació de l’Espai Jove, es promou la Xarxa Valenciana d’Informació Juvenil i se celebra a Xàtiva el Primer Mercat de l’Estudiant, iniciativa de les regidories de Joventut i d’Educació amb la finalitat d’orientar i assessorar els joves.

L’any 2015 la gestió de la Casa de la Joventut passa a ser municipal i el 2020 s’accepta la proposta de cessió de la propietat a l’Ajuntament de Xàtiva.
Aquests anys estan marcats per la creació del JOC (Centre Social de Joventut, Oci i Cultura) i les noves propostes de la regidoria com ara Jovement (servei d’assessorament psicològic) o Emprenjove (servei d’assessoria emprenedora), amb col·laboració del Pacte Territorial Costera-Canal, entre d’altres.

La Casa de la Joventut és un referent i un suport per a joves de totes les edats. Els últims anys, gràcies als esforços de la Regidoria de Joventut i de les treballadores i treballadors d’aquest espai, la casa núm. 14 del carrer de Montcada continua sent la casa de totes i de tots.

No hay comentarios

Dejar respuesta