El volum dedicat a la confraria de Xàtiva està editat per l’Ajuntament i coordinat per l’arxiu municipal
Xàtiva, 14de febrerde 2025.- Hui divendres 14 de febrer, a les 19 hores, tindrà lloc en la Casa de Cultura de Xàtiva la presentació del llibre commemoratiu del 75 aniversari de la Confraria de La Camilla, editat per l’Ajuntament de Xàtiva i coordinat per l’arxiu municipal.
Prologat per l’exdirector de l’arxiu municipal de Xàtiva, conté una sèrie d’articles escrits per especialistes que fan referència tant a aspectes particulars de la pròpia Confraria al llarg d’eixos anys, com a aspectes que tenen a veure amb el context històric i general del desenrotllament de l’associacionisme religiós.
Així, el treball del professor i Doctor Jaume Piqueras Juan, especialista en Història Medieval, ens condueix a les profunditats, en l’edat mitjana, de les confraries i el seu origen, característiques i estructura, amb l’article titulat: «L’associacionisme medieval valencià: confraries religioses i d’ofici».
Igualment, l’article de Sergio Rubio Tormo, tècnic de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, ens condueix a la història i els detalls més mínims de la Confraria de La Camilla de Xàtiva, els seus orígens, desenrotllament històric i peculiaritats, en el seu treball «La Confraria del trasllat del cos de Crist al sepulcre «La Camilla» i la seua vinculació a l’ajuntament de Xàtiva».
Per la seua part, Pablo Camarasa Balaguer, Doctor en Història de l’Art i Arquitecte ens introdueix en un apart molt interessant de la Confraria de La Camilla, com és la imatgeria de les confraries, en un article titulat «Imatgeria de la Confraria del Trasllat del Cos de Crist al Sepulcre».
D’altra banda, no podria haver una publicació dedicada a una confraria sense estudiar i analitzar la vessant musical. D’aquest àmbit ens parla el Mestre Francisco José Perales Ferre, Director del Cor de la Generalitat Valenciana des de 1988 fins la seua jubilació en 2024. El mestre Perales parla de la Confraria des del punt de vista de la Memòria musico-sentimental de la processó de La Camilla.
L’article del Sr. Mariano Spiteri Sánchez, Conservador i Restaurador d’Escultura, ens fa saber tot el procés de restauració a través de la seua aportació en dos articles. Un duu per títol «Memoria de la remodelación y restauración del trono de la cama de Cristo Yacente de Xàtiva (València)»; i l’altre es titula «Memoria de la restauración de Cristo Yacente».
Per últim i com aclariment, hi ha un article titulat «Les Confraries de Setmana Santa durant la Guerra Civil Espanyola: Fe en temps de conflicte». Per realitzar aquest article s’ha utilitzat l’aplicació informàtica d’Intel·ligència Artificial ChatGPT, per tal de comprovar-se com el món de la IA està començant a aparèixer en molts àmbits com és aquest que ens ocupa, el de la investigació.
Per finalitzar, cal ressenyar que junt al llibre editat i escrit pels autors citats, l’ajuntament i la confraria han considerat reeditar, en facsímil, una obra de Carlos Sarhou, titulada «La Semana Santa en Játiva, de 1952», justament en l’any en què l’ajuntament ha sol·licitat la declaració de la setmana santa xativina com Festa d’Interés Autonòmic.