Després de les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, en les quals generalitza i equipara els ‘mitjans digitals’ amb ‘creadors de faules i falsedats’, l’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana (AMDComVal) ha manifestat el seu “absolut rebuig a les acusacions abocades contra els mitjans digitals als quals ens acusa de responsables d’una campanya de desinformació i de la publicació de faules sense contrastar informació”.
La AMDComVal ha lamentat el “bast intent de ficar a tots els mitjans de comunicació, molt especialment als mitjans digitals, en una campanya de desprestigi”. Per a la AMDComVal, “una cosa és estar d’acord o no de manera ideològica amb unes certes publicacions de mitjans posicionats políticament i una altra molt diferent és acusar a tots els mitjans de publicar faules sense nomenar específicament a cap ni aportar cap prova”.
Els 59 mitjans digitals de la Comunitat Valenciana que formen part de AMDComVal han explicat que “la llibertat d’expressió empara la publicació d’informació que ha de ser confirmada abans pels periodistes que formen part del mig emissor d’aquesta. Eixa informació no té per què ser del grat del polític i només ha de ser una certa i fàcilment contrastable”.
La AMDComVal recorda que l’article 20 de la Constitució Espanyola reconeix i protegeix el dret a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció; a comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió i recorda que aquestes llibertats tenen el seu límit en el respecte al dret a l’honor, a la intimitat, a la pròpia imatge i a la protecció de la joventut i de la infància.
Per a la AMDComVal, “acusar els mitjans digitals de publicar faules, de ser responsables d’una campanya de desinformació, només per no ser d’un determinat signe polític, és més pròpia d’uns altres temps. Matar al missatger és una idea molt antiga. I posar en el disparador a tots els mitjans de comunicació només pel fet de ser digitals també ho és”.
Aquesta associació ha tingut des del mateix moment de la seua fundació fins al present un objectiu principal: La professionalització i dignificació dels mitjans digitals. I en eixe sentit, defensa i promou mètodes de control i bones pràctiques que garantisquen la professionalitat en l’exercici del periodisme, diferenciant-lo clarament d’activitats que no es regeixen per eixos principis. Precisament per això, no podem admetre en cap cas tal generalització.
La regeneració que planteja el president del Govern ha de contemplar, com a pilar fonamental, el respecte al treball dels periodistes i a la llibertat d’informació, tenint en compte a més que, en el seu propi discurs, Sánchez ha denunciat el perill que suposa la desinformació per a la qualitat democràtica d’un país.