El president de la Diputació inaugura a Xàtiva el congrés “Els Borja en l’art”

Aquest matí, l’espai cultural del convent de Sant Domènec ha servit de marc per a la inauguració oficial del congrés “Els Borja en l’art”. El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha presidit l’acte d’inauguració, acompanyat per l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el regidor de Cultura, Jordi Estellés; el vicerector de la Universitat de València, Antoni Ariño i la directora del congrés, Purificación García Mascarell.

Rodríguez ha qualificat com a un encert “posar en valor el paper dels papes Borja i de la seua nissaga en la història, més enllà de terres valencianes”. El president de la Diputació ha remarcat aquesta afirmació exposant que “si els valencians estem patint el cost reputacional de 20 anys de desgovern i corrupció, és clau revisar el nostre passat per senyalar el que hem estat capaços de fer i de ser al llarg de la nostra història”. Rodríguez ha tancat el discurs inaugural assegurant que des de la nova Diputació “estem treballant per tornar a sentir l’orgull de ser valencians. Coneixent i analitzant la vida i obra borgianes de segur que es dispara el nostre sentiment de pertinença”.

roger-y-rodriguezPer la seua banda, Roger Cerdà ha fet una valoració de la projecció d’aquest congrés, senyalant que “hui comencem a saldar un deute pendent amb la nostra història i amb la relació de la ciutat de Xàtiva amb una nissaga valenciana de projecció universal”. Per a l’alcalde, “la finalitat d’aquest congrés no és altra que la de complir amb un compromís que vàrem adquirir davant els electors de Xàtiva, com és el de reivindicar la família Borja com a un dels principals patrimonis històrics i culturals de què pot fer gal·la aquesta ciutat”. El primer edil ha finalitzat la seua intervenció recordant que “ara ens toca redreçar el prestigi que mereixen els Borja. Per això, cal felicitar-nos d’iniciatives com la que hui inaugurem i que encapçala tot un seguit d’activitats culturals que ocuparan el mes de maig a Xàtiva”.

L’acte ha estat obert pel regidor de Cultura, Jordi Estellés qui ha expressat un agraïment a les entitats col·laboradores i ha repassat els distints actes organitzats per l’Ajuntament que han estat precedents d’aquesta convocatòria al voltant dels Borja en anys anteriors. Per part de la Universitat de València, Antoni Ariño ha manifestat el compromís de la seua institució en la tasca científica de rehabilitació de la figura dels Borja, “la qual considerem com la nostra missió”, en paraules del vicerector. Finalment, la directora del congrés, Purificación Gº Mascarell ha qualificat el programa del congrés com a “una programació plural, que combina experiència i joventut, amb una visió innovadora d’abast internacional. És important consolidar el triangle Xàtiva-Borja-investigació”. Com a anècdota il·lustrativa de la difusió abastada pel congrés, Mascarell ha llegit un correu electrònic enviat des de Quito (Equador) per Manuel Freire, descendent directe de la família Borja, en el qual expressava el seu suport al congrés, interessant-se per l’edició de les ponències exposades.

No hay comentarios

Dejar respuesta

9 − 1 =