El proper dissabte 21 de maig la Colla de dolçainers i tabaleters “La Socarrà” de Xàtiva organitza el II Aplec de Colles Ciutat de Xàtiva, aquesta vegada, les colles convidades són “La degollà” d´Alcoi i “La Xafigà” de Muro, dos de les colles més relevants.

La voluntat d’ organitzar aquest Aplec de Colles prové de dues idees primordials. La primera és la de promoure el contacte i la interrelació amb altres agrupacions musicals, ja que com millor pot créixer una colla és coneixent i prenent bona nota de tot allò que facen altres grups veïns. I quina millor manera que convidar a dues de les Colles més importants del País Valencià per a què ens facen gaudir i ens ensenyen allò que són capaços de fer.

L’ altra idea que ens mogué a iniciar aquest projecte és la de divulgar la música tradicional valenciana, i anar més enllà dels àmbits que per costum tenim marcats.

A l’Aplec d´aquest any hem volgut que la música de dolçaina sone pel major nombre de carrers de Xàtiva, per això hem volgut que cadascuna de les colles faça una cercavila (11h) per un itinerari diferent per confluir totes tres a l´’Albereda, i des d´allí fer una cercavila conjunta (11,30h) pel casc antic i comercial de Xàtiva.

ITINERARIS.
COLLA 1. Ruta 1 : Plaça de Sant Pere – Carrer Sant Pere – Plaça de la Trinitat -Carrer Montcada – Portal del Lleó – Ajuntament – Correus.
COLLA 2. Ruta 2: Plaça Sant Jaume – Carrer Taquígraf Martí – Plaça de l´ Espanyoleto- Plaça de la Bassa – Albereda Jaume I – Correus.
COLLA 3. Ruta 3: Av. Ausiàs March Estació Renfe – Carrer Hort de l´ Almunia – Carrer La Reina- Carrer República Argentina – Carrer Carlos Sarthou – Correus.
CERCAVILA CONJUNTA. 11.30h. Des de Correus, la cercavila continuaria amb les tres colles per Albereda Jaume I – Plaça Sant Francesc – Carrer Sant Francesc – Plaça de la Bassa – Carrer Trobat – Carrer Botigues – Plaça del Mercat – Carrer Pi – Carrer Montcada – Plaça Sant Francesc – Albereda Jaume I.
En acabar la cercavila, sobre les 12,30h les dos colles convidades i la colla “La Socarrà” oferiran un GRAN CONCERT a l’Albereda de Jaume I per així mostrar el treball que totes tres han preparat.

NOTES DE LES COLLES PARTICIPANTS I REPERTORI.

Grup de Dolçainers i Tabaleters «La Degollà»d´ Alcoi
La Degollà es fundà el 1989, quan un grup de festers de la filà Realistes amb inquietuds musicals decidiren iniciar-se en l’àrdua lluita del solfeig i la digitació. Des de la seua primera actuació, l’Abril del 1990, acompanyant l’esquadra de festers dels Realistes en l’Entrada dels Moros, no han fet sinó créixer i evolucionar. Compten des del 1994 amb una escola pròpia on s’imparteixen classes de dolçaina, percussió, llenguatge musical i sac de gemecs, a càrrec de professionals de reconeguda trajectòria. A banda de participar en una gran quantitat d’ actes de carrer (cercaviles, processons, entraes, etc.), també han fet concerts i espectacles arreu del territori i hi han col·laborat amb artistes de la mida de Miquel Gil, Pep Gimeno “Botifarra”, Al Tall, Luar Na Lubre. Darrerament han enregistrat el seu primer disc, Dolçaines d’ Argent. Amb aquest bagatge no podem sinó dir que es tracta d’una de les Colles més potents del món de la música tradicional valenciana.
PECES CONCERT
– Pep «el Bollo». Terra i Mar, cercavila de Toni Lloret.
– Raïm i Fusta, obertura de Rafa Faus
– AligeabaSpiros, marxa mora de Vicent Pérez Esteban-Coleto.
baix la direcció de Jordi Sempere.

Colla de dolçaines i percussió “La Xafigà” de Muro

La “Xafi”, com col·loquialment se li coneix, naixé legalment l’ any 1989, però portaven ja al sarró una llarga trajectòria, des d’ inicis dels anys 80. Han estat veritables pioners en el món de la música tradicional. A banda de participar en infinitat d’ actes festers i de carrer, la seua activitat ha estat ampla i diversa: han participat en aplecs i intercanvis a Itàlia, Galícia, Barcelona, Burgos, etc., tenen una completa discografia editada, tant de colla com amb banda, i són els promotors dels “Premis de composició Poble de Muro”, possiblement el concurs més important i prestigiós d’aquestes característiques a tot el País Valencià. Nomenar tota la feina que ha fet aquesta colla en un espai tan limitat és impossible, ens limitem a afirmar que “La Xafigà” de Muro és una de les Colles del territori que més ha influït i influeix en l’ àmbit del món de la dolçaina. I més enllà.
PECES CONCERT
– Adrià, pasdoble de Jordi Jordà Sanoguera,
– Infants del Karak, marxa cristiana de Jose Rafael Pasqual Vilaplana,
– Terra, marxa mora de Juan Sanz Rabadán
Baix la direcció de Juan Carlos Sempere Bomboí

Colla de dolçainers i tabaleters “La Socarrà” de Xàtiva
Des de la nostra fundació el 1996, hem participat en cercaviles, folies, albaes, despertades, processons, correfocs, entrades de moros i cristians, etc. Activitats eminentment de festa i d’animació de carrer. Però també hem estat sempre implicats en la tasca de dignificació i desenvolupament d’allò que hom pot definir com música tradicional valenciana. Hem participat diversos certàmens per a colla, hem preparat diferents espectacles innovadors com ara Stàrracos, un muntatge de la mateixa colla, o De la Terra venim, amb l’ escola de danses de Xàtiva, tenim un CD editat el 2008, de nom també Stàrracos. Hem participat en cursos de direcció comptant amb figures destacades del món de la música i la dolçaina. També hem assistit a diferents aplecs i festivals de colles d’ arreu del país. Aquesta és la dinàmica que seguim actualment, amb un bon grapat de projectes que portem entre mans i que, gràcies als més de trenta integrant amb què compta actualment l’ agrupació, de segur que tirarem endavant.

PECES CONCERT
– Bellaguarda, marxa cristiana de Ferran Ferrando
-Moros Alqueria, marxa mora de José Rafael Pascual-Vilaplana
-Al Tall x SEMPRE, rapsòdia sobre temes d´Al Tall de Saül Gómez
baix la direcció de Pere Molina

aplec-de-colles

No hay comentarios

Dejar respuesta