Homenatge a les víctimes xativines de l’Holocaust

Xàtiva homenatja als deportats xativins a Mauthausen en el Dia de Commemoració de les víctimes de l’Holocaust

Prèviament s’ha inaugurat la programació «Record permanent» amb una conferència, i demà s’inaugura una exposició a la Casa de Cultura

La Plaça Arquebisbe Mayoral ha acollit aquest dilluns 27 de gener, l’homenatge a les víctimes xativines de l’Holocaust, en el Dia Internacional de Commemoració d’aquest dolent episodi de la història. L’acte ha tingut lloc junt a l’escultura que homenatja als xativins deportats al camp de concentració de Mauthausen, inaugurada el passat any 2019 com a espai per a la memòria, amb presència de familiars, de membres de l’Institut Lluís Simarro i de representants municipals i veïns i veïnes de Xàtiva.

homenaje-victimas-Holocaust2L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha recordat en la seua intervenció que aquest dia 27 de gener es commemora el 75 aniversari de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, on van perdre la vida més d’1 milió de persones, jornada establida a nivell mundial per la UNESCO. «Hui és un dia de record arreu del món, com a homenatge a les víctimes de l’Holocaust, i de manera especial a Xàtiva, com a homenatge als 8 deportats de la nostra ciutat que van perdre la vida al camp de concentració nazi de Mauthausen». 630 valencians van ser deportats a aquell indret, dels que únicament van sobreviure 209.

homenaje-victimas-Holocaust4«En un moment en que revifen les opcions polítiques que simpatitzen amb el totalitarisme feixista, és fonamental redoblar esforços per a que no es torne a reescriure la història i no s’oculte la veritat», ha indicat Cerdà, qui ha afegit que «és vital ensenyar a la joventut el dolor i les conseqüències dels conflictes bèl·lics que van marcar la primera meitat del segle XX, per a defensar la democràcia, la convivència i la tolerància front a l’amenaça del totalitarisme».

En l’acte també han intervingut la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero, així com representants de l’IES Lluís Simarro i dels familiars dels xativins deportats a Mauthausen. A més a més s’ha realitzat l’ofrena d’una corona de llorer i de ciris i clavells rojos als peus del monument.

homenaje-victimas-Holocaust-1Prèviament, a les 19:30 de la vesprada, ha tingut lloc a la Casa de Cultura la conferència «El Holocausto, una reflexión desde la Medicina», amb la que s’han iniciat els actes de la programació «Record permanent» que durarà fins el proper 16 de febrer, amb l’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació. En aquesta ponència, a càrrec de la professora d’Història a la Universitat Autònoma de Madrid Rosa Ríos Cortés i del metge i professor Esteban González López, s’ha explicat el paper que va jugar l’aspecte mèdic en aquest fet que va marcar la història. La conferència es repetirà aquest dimarts 28 de gener, a les 11:10 del matí, per als alumnes de l’Institut Luís Simarro, al mateix saló d’actes del centre educatiu.

homenaje-victimas-Holocaust3D’altra banda, aquest dimarts 28 de gener també està prevista a la casa de Cultura la inauguració de l’exposició «Dues guerres, un record», amb la col·laboració de la CFPA Francesc Bosch i Morata i de l’IES Simarro. En ella es podrà veure documentació i imatges de l’arxiu personal de la família de Francesc Bosch i Morata -xativí primer Conseller de Cultura valencià durant la II República-; mentre que d’altra banda també s’homenatjarà als xativins deportats a Mauthausen amb un treball de l’Institut Lluís Simarro sobre els seus viatges i activitats amb l’Amical Mauthausen.

La resta d’activitats, entre les que destaquen l’estrena de la pel·lícula documental «Bosch i Morata. Sempre els 4», i teatre amb textos de Mario Benedetti, tindran lloc durant les properes setmanes.


Xàtiva homenajea a los deportados setabenses en Mauthausen en el Día de Conmemoración de las víctimas del Holocausto

Previamente se ha inaugurado la programación «Record permanent» con una conferencia, y mañana se inaugura una exposición en la Casa de Cultura

homenaje-victimas-Holocaust5La Plaza Arzobispo Mayoral ha acogido este lunes 27 de enero, el homenaje a las víctimas setabenses del Holocausto, en el Día Internacional de Conmemoración de este doloroso episodio de la historia. El acto ha tenido lugar junto a la escultura que homenajea a los setabenses deportados en el campo de concentración de Mauthaussen, inaugurada el pasado año 2019 como espacio para la memoria, con presencia de familiares, de miembros del Instituto Lluís Simarro y de representantes municipales y vecinos y vecinas de Xàtiva.


El alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha recordado en su intervención que este día 27 de enero se conmemora el 75 aniversario de la liberación del campo de concentración de Auschwitz, donde perdieron la vida más de 1 millón de personas, jornada establecida a nivel mundial por la UNESCO. «Hoy es un día de recuerdo en todo el mundo, como homenaje a las víctimas del Holocausto, y de manera especial en Xàtiva, como homenaje a los 8 deportados de nuestra ciudad que perdieron la vida en el campo de concentración nazi de Mauthaussen». 630 valencianos fueron deportados a aquel lugar, de los que únicamente sobrevivieron 209.


«En un momento en que reavivan las opciones políticas que simpatizan con el totalitarismo fascista, es fundamental redoblar esfuerzos para que no se vuelva a reescribir la historia y no se oculte la verdad», ha indicado Cerdà, quien ha añadido que «es vital enseñar a la juventud el dolor y las consecuencias de los conflictos bélicos que marcaron la primera mitad del siglo XX, para defender la democracia, la convivencia y la tolerancia frente a la amenaza del totalitarismo».


En el acto también han intervenido la concejala de Memoria Histórica Raquel Caballero, así como representantes del IES Lluís Simarro y de los familiares de los setabenses deportados a Mauthaussen. Además se ha realizado la ofrenda de una corona de laurel y de cirios y claveles rojos a los pies del monumento.

Previamente, a las 19:30 de la tarde, ha tenido lugar en la Casa de Cultura la conferencia «El Holocausto, una reflexión desde la Medicina», con la que se han iniciado los actos de la programación «Record permanent» que durará hasta el próximo 16 de febrero, con el homenaje a las víctimas del bombardeo de la estación. En esta ponencia, a cargo de la profesora de Historia en la Universidad Autónoma de Madrid Rosa Ríos Cortés y del médico y profesor Esteban González López, se ha explicado el papel que jugó el aspecto médico en este hecho que marcó la historia. La conferencia se repetirá este martes 28 de enero, a las 11:10 de la mañana, para los alumnos del Instituto Luís Simarro, en el mismo salón de actas del centro educativo.


Por otro lado, este martes 28 de enero también está prevista en la casa de Cultura la inauguración de la exposición «Dos guerres, un record», con la colaboración del CFPA Francesc Bosch i Morata y del IES Simarro. En ella se podrá ver documentación e imágenes del archivo personal de la familia de Francesc Bosch i Morata -setabense primer Conseller de Cultura valenciano durante la II República-; mientras que por otro lado también se homenajeará a los setabenses deportados a Mauthaussen con un trabajo del Instituto Lluís Simarro sobre sus viajes y actividades con la Amical Mauthaussen.


El resto de actividades, entre las que destacan el estreno de la película documental «Bosch y Morata. Sempre els 4», y teatro con textos de Mario Benedetti, tendrán lugar durante las próximas semanas.

No hay comentarios

Dejar respuesta

tres × uno =