Es presenten els actes de la festivitat del Corpus Christi 2019 de Xàtiva


Hui s’ha presentat la programació i el cartell del Corpus, obra de l’artista xativina Maria Gosalbes

Aquest matí s’ha presentat a Sant Domènec el cartell del Corpus Christi, obra de l’artista xativina Maria Gosalbes. A l’acte, junt a l’artista, han participat l’alcalde en funcions Roger Cerdà, el regidor de Cultura en funcions Jordi Estellés i la presidenta de l’associació cultural Amics del Corpus, Ana Mª Perelló.

corpus-presentacio-3-diaridigital.esEl dijous 20 de juny, a les 19:30h, a l’església de Sant Francesc, tindrà lloc la missa del Corpus. Seguidament, a les 20:30h, a Sant Domènec, se celebrarà la presentació del disc «Carrers de volta». Tocates i danses de Xàtiva a càrrec de la colla de dolçainers i tabaleters «La Socarrà». També es presentarà la nova Tortuga dels Fusters realitzada per l’artista xativí Xavier Herrero i es llegirà el Pregó Oficial del Corpus, aquest any de la mà de Jordi Estellés Carrasco.

corpus-presentacio-4-diaridigital.esJa el diumenge 23 de juny es durà a terme la processó del Corpus, amb eixida a les 18:00h de la processó cívica amb gegants, nanos i dansetes. A les 19:00h aproximadament s’incorporarà la processó religiosa, amb la creu alçada obrint pas, els feligresos, els xiquets i xiquetes de primera comunió, els personatges bíblics, cirialots, la custòdia amb el capítol eclesiàstic amb l’Abat de Xàtiva, la Corporació Municipal acompanyada de la Cobla i els Macers, representants de la Policia Local i la Banda de Música «La Nova».

El recorregut, que serà l’habitual, comptarà amb dinou parades on els diferents grups de la processó duran a terme les seues dansades. Entre els llocs de dansa es troben la Seu, la Plaça la Bassa, la Plaça Sant Jaume, el carrer Corretgeria, la Plaça de la Trinitat, la Plaça Benlloch, la Plaça Santa Tecla, el carrer de Segurana, la Plaça Enriquez, el Portal de Sant Francesc, el portal del Lleó o el carrer del Taquígraf Martí.

corpus-presentacio-1-diaridigital.esL’alcalde en funcions Roger Cerdà ha volgut agrair a l’associació d’Amics del Corpus i a la Regidoria de Cultura «l’impuls que ha tingut la festivitat del Corpus en els últims anys, que junt amb la implicació de la societat han fet que el Corpus de Xàtiva tinga cada vegada més rellevància». Així mateix ha expressat la voluntat de «seguir treballant colze a colze durant la pròxima legislatura per a que el Corpus siga cada vegada més important». Per la seua banda, el regidor de Cultura en funcions Jordi Estellés ha qualificat com a «nou Corpus» el fruit del treball d’Amics del Corpus construint una festivitat «més viva, més dinàmica i més participativa», sent aquests últims els objectius més importants que hi havien plantejats. Ana M. Perelló, presidenta d’Amics del Corpus, ha ficat en valor «el recolzament de l’Ajuntament i la participació de associacions i gent voluntària». També ha indicat que, com a novetat en la processó, aquest any es recupera la figura de la Tortuga dels Fusters i que en la processó religiosa les associacions vinculades a les parròquies eixiran agrupades. Per últim, l’artista del cartell, Maria Gosalbes , ha manifestat que «és un honor ser la primera dona en firmar un cartell del Corpus», sent la seua inspiració per a fer el cartell el Museu del Corpus.

La festivitat del Corpus d’aquest any coincideix amb l’obertura del Museu del Corpus, on molts dels instruments, indumentària i objectes de la processó estan exposats com a reclam turístic i cultural de la ciutat, i amb la sol·licitud per part de l’Ajuntament perquè el Corpus Christi de Xàtiva siga declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial.


En Castellà:

Se presentan los actos de la festividad del Corpus Christi 2019 de Xàtiva

Esta mañana se ha presentado en Sant Domènec el cartel del Corpus Christi, obra de la artista setabense María Gosalbes. En el acto, junto a la artista, han participado el alcalde en funciones Roger Cerdà, el concejal de Cultura en funciones Jordi Estellés, la presidenta de la asociación cultural Amics del Corpus i Ana Mª Perelló.

El jueves 20 de junio, a las 19:30h, en la iglesia de Sant Francesc, tendrá lugar la misa del Corpus. Seguidamente, a las 20:30h, en Sant Domènec, se celebrará la presentación del disco “Carrers de volta”. Tocates i danses de Xàtiva a cargo de “la colla de dolçainers i tabaleters La Socarrà”. También se presentará la nueva “Tortuga dels Fusters” realizada por el artista setabense Xavier Herrero y se leerá el Pregón Oficial del Corpus, este año de la mano de Jordi Estellés Carrasco.

Ya el domingo 23 de junio se llevará a cabo la procesión del Corpus, con salida a las 18:00h de la procesión cívica con gigantes, cabezudos y danzas. A las 19:00h aproximadamente se incorporará la procesión religiosa, con la cruz alzada abriendo paso, los feligreses, los niños y niñas de primera comunión, los personajes bíblicos, “cirialots”, la custodia con el capítulo eclesiástico con el Abad de Xàtiva, la Corporación Municipal acompañada de la Cobla y los Maceros, representantes de la Policía Local y la Banda de Música “la Nova”.

El recorrido, que será el habitual, contará con diecinueve paradas donde los diferentes grupos de la procesión llevarán a cabo sus danzas. Entre los sitios de danza se encuentran la Seo, la Plaza la Bassa, la Plaza Sant Jaume, la calle Corretgeria, la Plaza de la Trinidad, la Plaza Benlloch, la Plaza Santa Tecla, la calle de Segurana, la Plaza Enriquez, el Portal de Sant Francesc, el portal del Lleó o la calle del Taquígraf Martí.

El alcalde en funciones Roger Cerdà ha querido agradecer a la asociación de Amics del Corpus y a la Concejalía de Cultura “el impulso que ha tenido la festividad del Corpus en los últimos años, que junto con la implicación de la sociedad han hecho que el Corpus de Xàtiva tenga cada vez más relevancia”. Así mismo ha expresado la voluntad de “seguir trabajando juntos durante la próxima legislatura para que el Corpus sea cada vez más importante”. Por su parte, el regidor de Cultura en funciones Jordi Estellés ha calificado como “nuevo Corpus” el fruto del trabajo de Amics del Corpus construyendo una festividad “más viva, más dinámica y más participativa”, siendo estos últimos los objetivos más importantes que habían planteados. Ana M. Perelló, presidenta de Amigos del Corpus, ha puesto en valor “el apoyo del Ayuntamiento y la participación de asociaciones y gente voluntaria”. También ha indicado que, como novedad en la procesión, este año se recupera la figura de la “Tortuga dels Fusters” y que en la procesión religiosa las asociaciones vinculadas a las parroquias saldrán agrupadas. Por último, la artista del cartel, Maria Gosalbes, ha manifestado que “es un honor ser la primera mujer en firmar un cartel del Corpus”, siendo su inspiración para hacer el cartel el Museo del Corpus.

La festividad del Corpus de este año coincide con la apertura del Museo del Corpus, donde muchos de los instrumentos, indumentaria y objetos de la procesión están expuestos como reclamo turístico y cultural de la ciudad, y con la solicitud por parte de el Ayuntamiento para que el Corpus Christi de Xàtiva sea declarado Bien de Interés Cultural Inmaterial.

No hay comentarios

Dejar respuesta