Entrevista a la presidenta de la Mancomunitat de Municipis la Costera-Canal Mª José Tortosa

Fa tan sols una setmana que es va fer efectiu el relleu en la Presidència de la Mancomunitat de Municipis la Costera-Canal…

Quines estan sent les seues primeres sensacions al front de l’entitat?

Ha sigut una setmana molt intensa. La mancomunitat és una institució necessària, amb objectius i tasques que requereixen una atenció continuada. Estic aterrant, fent que la gent treballe a gust, amb il·lusió, sent conscients de la importància de la nostra funció. Estem solucionant des de qüestions quotidianes com el funcionament idoni dels ordinadors i el telèfon, fins a com reorganitzar la Mancomunitat.
Unes tasques com les que du a terme la Mancomunitat necessiten treball d’equip, i estic trobant-me molt còmoda, sembla que existeix un bon grup humà. Per tant, amb ganes d’encetar aquest camí, que encara que curt, és il·lusionant.

– Quin paper considera que ha de jugar la Mancomunitat?

Evidentment la Mancomunitat ja juga un paper important, perquè dóna suport a nombrosos serveis municipals, estalviant diners, rendibilitzant econòmicament i socialment els recursos. Perquè la Mancomunitat té entre els seus objectius la millora dels serveis públics, i per tant la millora de la qualitat de vida de la nostra gent. Hem de continuar i millorar aquest paper tan bàsic.
Però la Mancomunitat també ha d’ incentivar la racionalització de l’administració pública, demostrant amb fets la validesa de la nostra institució per diagnosticar i solucionar els nostres problemes, aprofitant els nostres recursos i projectant els nostres esforços cap a un futur de progrés. Estic parlant de fer comarca i establir de manera clara la Costera-Canal com a eix de desenvolupament.

– Quins seran els principals pilars de la seua gestió?

A més dels serveis públics que donem i que cal completar i millorar, jo crec que és importantíssim el tema dels serveis socials. Cada dia hi ha més demanda, afortunadament en aquests dos anys s’han pogut ampliar però creiem que són susceptibles de millorar. Així, lluitarem davant la Diputació per aconseguir un equip interdisciplinar que atenga la nostra gent més necessitada (dependència, víctimes de la violència masclista, minusvàlids, drogodependències, etc) de la millor manera possible. Considere fonamental la creació d’una Comissió de Serveis Socials que aglutine tota aquesta temàtica.

Després, volem fomentar la participació interna entre els nostres alcaldes, per tal de que senten que formen part d’aquest projecte i això només ho podem aconseguir implicant-los en la gestió. Cal, per tant, una reorganització de la Mancomunitat, que afectarà a tasques, comissions, junta de govern, presidència, calendaris…
En tercer lloc, està la tasca de la Mancomunitat com a element de desenvolupament de la Costera-Canal. Ací tenim el Pacte pel Territori, element fonamental per diagnosticar la nostra realitat, detectar problemes i recursos i marcar línies i projectes que contribuisquen a que el nostre territori torne a ser un pol de creixement, com ho era fa alguna dècada.

– Dels projectes desenvolupats en els primers dos anys de legislatura, quin destaca?

Per a mi el més important és el Pacte pel Territori que s’està desenvolupant, perquè crec que és primordial que comencem a conèixer quines són les nostres riqueses per a poder ficar-les en marxa. Si no sabem què és el que tenim difícilment podrem començar a caminar. Es tracta de comarques molt riques en gastronomia, paratges naturals, recursos patrimonials… i necessitem posar en valor això.

Ens hem de ficar a treballar per tal d’oferir feina als joves a través d’emprenedors que vulguen implantar noves empreses. Un exemple, el Pacte ha començat un projecte de desenvolupament turístic de la Costera-Canal, posant en valor els nostres nombrosos recursos per atraure a la gent amb una oferta ben atraient.

– Quines novetats pretén introduir al llarg dels dos propers anys?

Es bàsic i fonamental que comencem a organitzar-nos internament i estem treballant en uns estatuts que estan totalment caducats per la qual cosa és precís i necessari començar a treballar en aquests nous estatuts donat que ja tenim ahi la Llei de Comarcalització. De moment és un esborrany però ja podem treballar amb ell per tal de donar-nos eixa eina que ens ajudarà a treballar de la manera que volem per a aconseguir els nostres objectius. A més, no és alguna cosa que es puga fer de hui per a demà, va a costar i s’han de començar a elaborar. Es tracta també d’una demanda d’una gran part dels alcaldes i per suposat anem a ficar-la en marxa.

En segon lloc cal crear eixa Comissió de Serveis Socials que englobe les necessitats de la gent perquè si millorem la vida de la gent podrem fer que tinguen més ganes de participar. Cal establir les bases i donar les garanties necessàries perquè no podrem organitzar la xarxa social que volem crear sense que la gent tinga primer cobertes les seues prioritats.

– En més d’una ocasió ha destacat la necessitat de col·laboració entre tots els pobles mancomunats així com la seua intenció de sumar a nous membres...

És evident que si treballem per desenvolupar un pacte pel territori lògicament hem de passar per totes les poblacions que tenim al territori i no podem obviar municipis tan importants com per exemple Canals. Anem a intentar convèncer-los, i que entren a la Mancomunitat, perquè així guanyem tots. La realitat de tots i cadascun dels pobles del nostre territori té lligams amb la resta dels nostres pobles, amb solucions que han de banyar-los a tots. Tots som necessaris.

– El fet d’apropar l’entitat als ciutadans és altre dels seus objectius, quines accions vol desenvolupar en aquest sentit?

És fonamental eixir de la seu, perquè la Mancomunitat ha de nodrir-se del que passa a les poblacions. Per aquest motiu crec que és molt important xafar els pobles per a conèixer la seua realitat de manera directa i saber què necessiten perquè no tenen les mateixes demandes els municipis menuts que els grans.

Una forma de que la gent ens conega és fer eixos plenaris itinerants per a que cada vegada siga un alcalde el que ens faça partícips del que hi ha al poble i ens trasllade les necessitats concretes. Inclús estudiarem el fet de que la gent puga plantejar les seues preguntes. Es bàsic conèixer la població, conèixer les seues associacions i necessitats i que senten que estem ahi perquè en definitiva estem per a servir a la gent. També necessitem que les entitats culturals ens demanen la nostra participació perquè les coses són sempre susceptibles de millorar. És important establir un teixit associatiu que puga ocupar-se de les diferents sensibilitats socials.

Crec que si aconseguim que els pobles mancomunats s’impliquen en la gestió ens servirà per a que la nostra millor organització ens faça més coneixedors dels problemes dels veïns. Les polítiques que desenvolupem no tenen sentit si no arriben a la ciutadania. És important que ens coneguen, ara ja s’ha visibilitzat l’entitat però encara hi ha que explicar perquè està i per a què existeix i ho podrem aconseguir si xafem els pobles.

– Per últim, quin missatge vol traslladar als veïns de les comarques?

Que encete aquest projecte amb molta il·lusió i ganes de treballar per tots. El nostre territori i la nostra gent no depèn de la Presidència de la Mancomunitat. Tots hem de treballar de valent, conscients del que som i segurs del que volem. El projecte de la Mancomunitat són els habitants de la Costera-Canal. Entre tots podem arribar ben lluny, perquè tenim territori, recursos i persones excel·lents. Estic segura de què si la gent vol em trobarà a l’igual que espere trobar-los jo a ells.

No hay comentarios

Dejar respuesta