Entrevista a la Fallera Major de Xàtiva, Patricia Giner Montagud

Les màximes representants de les Falles de la capital de la Costera es prenen un merescut descans per a explicar les seues emocions i perspectives per als dies grans de la festa, que els esperen pràcticament molt a la vora. Entrevista a la Fallera Major de Xàtiva, PATRICIA GINER I MONTAGUD

Quin sentiment has experimentat al considerar-te la representant de tota la comunitat fallera xativina?
És el major orgull que, com a dona fallera, he pogut experimentar en este any faller, des del més alt. Per a mi, és un doble orgull, ja que vaig poder representar el món faller xativí en 2011 sent la fallera Major Infantil de Xàtiva. Sens dubte serà enguany una vivència que portaré per sempre en el meu cor. I com jo dic “ estic in love” amb les falles.

Què és allò que hi vas pensar, és a dir, els primers pensaments que et van vindre quan et van cridar i et van dir que series la Fallera Major de Xàtiva (FMX)?

“Felicitat” és el primer que vaig sentir. Estava envoltada de la meua família i d’amics que van reaccionar amb molt d’entusiasme, per la qual cosa vaig pensar que anava a ser un any inoblidable. I així està sent. Em sent molt feliç i molt orgullosa.

Què ens diries de la teua Cort d’Honor? Tenies clar qui t’acompanyaria en aquesta aventura?

I què puc dir. Teníem clar que era un projecte de les cinc, les mateixes cinc que fa tretze anys, quan vaig ser fallera Major Infantil en 2011. Quan vaig comentar la idea de presentar-me, totes van reaccionar immediatament amb un SÍ rotund. Sense elles, este somni no hauria sigut possible. Hem repetit després de tant temps i ho estem vivint com a persones adultes, gaudint al màxim i, sobretot, totes juntes. Amb elles a la fi del món. Gràcies a elles soc ací. Gràcies Paula, Marta, Raquel i Sara.

Què significa per a tu ser FMX? És un somni complit?

Què o qui et va animar a presentar-te? Ser Fallera Major de Xàtiva, sens dubte, és un somni complit. És la culminació a una trajectòria fallera que visc des de molt xicoteta. Per a presentar-me, em vaig adonar que estic en el meu millor moment i que només era qüestió de temps i eixe temps, havia arribat. Era el moment de les cinc.

Qui és Patricia? Conta alguna coseta de com eres i així que et puguen conèixer un poc millor.

Soc una dona hiperactiva, nerviosa, amb molta facilitat per a relacionar-me, amant dels animals i de professió sanitària. M’agrada gaudir del temps que passe amb les meues amigues i les seues parelles. No hi ha res més important en la vida que estar i ser feliç amb la gent que t’envolta. D’altra banda, està la meua benvolguda gosseta Eli, una Braco de Weimar, que també és molt fallera.

Què esperes d’aquestes falles? Com penses viure-les?
Només espere gaudir al màxim de la festa i que tothom, faller o no, ho facen amb mi. Viure amb l’energia de la vida que comporten les falles i que quan això acabe siga un record inesborrable en els nostres cors.

Com estàs vivint aquest any faller tan especial? Tens alguna anècdota que contar-nos?
És un any frenètic, on no he parat des de l’esperada crida de l’alcalde. Tots els caps de setmana tinc l’oportunitat de gaudir d’una quantitat d’actes impressionant, dins i fora de la nostra Ciutat, que m’han permés conéixer a moltíssima gent, com per exemple a les falleres majors d’altres ciutats i també, a la meua família fallera de 2024. Les falleres majors de totes les comissions, no són sol falleres majors, sinó que, també, s’han convertit en amigues per a tota la vida, no podria passar sense cap d’elles. I com no, la meua benvolguda junta local fallera, que pera mi, que més que una junta són ja amics molt importants en la meua vida. Especialment, vull donar les gràcies a la presidenta Celia Gorrita per tot el suport que m’ha donat i per convertir-se en més que una amiga, no podem passar sense cridar-nos contínuament. Celia, et vull un munt! Tinc moltíssimes anècdotes per a poder contar, però, com he dit al principi, soc molt nerviosa i el dia de la presentació, vaig acabar caient per les escales de casa vestida de fallera, ja quasi quan venien a arreplegar-me. Per sort, tot va quedar en un esglai.

Com tots sabem ta mare és modista i ara estarà molt enfeinada, en algun moment tu l’ajudes? Ella t’ajuda a vestir-te en el diferents actes? Com ho compagina?

Si. La meua mare és indumentarista i té treball per damunt del cap. Per a mi ella és imprescindible ja que sense ella esta aventura no haguera sigut possible. És una peça indispensable en la meua vida. I clar que l’ajude sempre que puc. Això de la confecció no ho porte molt bé, però a la botiga faig el que puc quan puc. Per descomptat que ella m’ajuda a vestir-me i espere que puga fer-ho tota la vida. Per a mi és un orgull que siga la meua mare i la meua indumentarista alhora. Ella sap molt bé com portar el treball cap a les seues clientes i clients i alhora fer que jo lluïsca tan bé com siga possible. És la millor!

Quin de tots els actes fallers als quals has assistit t’ha agradat més? I dels que queden quin és el que estàs esperant amb moltes més ganes?
L’acte que més m’ha agradat ha sigut la presentació com a Fallera Major de Xàtiva, per ser l’acte més protocolari, però record amb molt de grat el dia del Nomenament, que com a anècdota ens el va donar el temps just al finalitzar ja que es va obrir el cel i va ploure tot el que semblava impossible. I pot ser que l’acte que més espere amb molta emoció i sorpresa, siga la crida ja que enguany és un any de canvis per a què resulte, fins i tot, més inoblidable.

Quin acte, en general, és per a tu el més emotiu?

Soc molt de tradicions, per això, l’acte que més m’emociona és l’ofrena a la Verge de la Seu. Estic segura que ploraré en veure’m davant ella i envoltada de tots els meus éssers estimats.

De tots els vestits que hi tens, quin és el que més t’agrada? Quin triaries per color, forma…?

La veritat és que tinc una coŀ lecció de vestits. Soc una enamorada de la indumentària valenciana i dedicant-se la meua mare al que es dedica, ha sigut realment fascinant el poder lluir estos vestits. Però si haguera de triar, triaria el vestit que hem pogut rescatar de quan vaig ser Fallera Major Infantil de Xàtiva en 2011, un teixit espolí en color blanc, que és el meu major tresor. 12- Vera i tu, heu tingut temps d’estar a soles i pensar o xarrar un poquet sobre com seran aquestes falles, fora de la comissió? Per a mi, Vera ha sigut un gran descobriment, ha sigut una germana xicoteta, plena d’anècdotes adolescents que sempre em conta i de les quals em fa partícip, fent que d’alguna forma, torne a la meua infància. Estes falles, per a les dos seran inoblidables i amb moltes ganes que la setmana fallera arribe ja, encara que això supose que alhora vaja a acabar. I, sobretot, tenim moltes ganes de dir allò de “Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà”.

Com t’agradaria que te recordarà la gent una vegada acabe el teu any com a FMX?

M’agradaria que em recordaren com una dona fallera molt pròxima a tothom, que ha sabut congeniar amb tots i crear vincles d’amistat. Jo amb esta idea em quede satisfeta. He de dir que per a  mi està sent un any magnífic i si li donane la volta a la pregunta, recordaré a tothom que he conegut enguany amb moltíssima gratitud i estima. M’emporte a tothom en el cor i quan dic a tots, és a tots.

Quin missatge enviaries al món faller, per aquest any?

Sens dubte, donaria les gràcies pel gran acolliment amb quèl m’han rebut, sempre atents i afectuosos amb mi i amb les meues dames. Les falles són una festa meravellosa a la qual se li dedica molt temps i esforç, però que després val la pena ja que arribat el moment, eixe esforç i dedicació s’hi converteix en recompensa. Gràcies a vosaltres esta festa va cap avant i hem de fer entre tots que vaja a més, sempre amb ànim i sense defallir i perquè les noves generacions puguen contagiar-se de l’entusiasme que portem a la sang i així, puguen fer este relleu generacional tan important. Falleres, fallers, Gaudim d’estes falles 2024 al màxim com si no hi haguera un demà. Què ja estem en falles!!!!!

Cort d’Honor de la Fallera Major de Xàtiva, Paula, Marta, Raquel i Sara

No hay comentarios

Dejar respuesta