La consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat el Consorci de Residus V5 – COR com a model de treball en sintonia amb el nou paradigma de la gestió de residus que emana del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR-CV), actualment en la recta final de la seua tramitació.
Acompanyada pel director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, Elena Cebrián ha visitado la nova seu de l’entitat a Xàtiva, s’ha reunit amb la seua junta de govern, presidida per l’alcalde xativí, Roger Cerdà, i amb la comissió de bioresidus. Després de visitar en el centre de la ciutat uno dels 11 ecoparcs mòbilés de què disposa, la consellera ha assenyalat que el treball d’aquest consorci i el seu pla zonal reforça les línies marcades en el PIR-CV i sintonitza amb les directives europees quant a la recollida selectiva, redimensionar les instal·lacions, descentralitzar-les, orientar-les cap al compostatge comunitari, els ecoparcs, en el marc d’un canvi cultural i de comportament quotidià.
A més a més,Cebrián s’ha referit a l’esforç del Consorci i els ajuntaments de la seua àrea d’influència per a treballar, juntament amb la societat a través del consell de participació de l’entitat, en la millora de la gestió, en línies d’innovació, en la reducció de la generació de fem, així com en la millora del sistema de gestió del reciclatge, com a marca la normativa de la Unió Europea. La consellera ha conegut de primera mà l’Estratègia de Bioresidus elaborada pel COR-5 de manera participativa i consensuada.
La consellera ha ressaltat la importància d’una gestió que facilite el reciclatge a la ciutadania, que informe i eduque per a ser més conscients del fem que es tira, quin és el seu cost i com es pot reduir. I ha posat l’accent a treballar en el que té d’innovació, perquè al mateix temps aquest treball respon a normatives europees en matèria d’agrocompostatge, de noves formes de recollida selectiva, així com educació i corresponsabilitat en la gestió de residus, perquè tot això contribueix en la lluita contra el canvi climàtic.
El Consorci de Residus V5 – COR gestiona la transferència, tractament, valorització i eliminació dels residus de 93 municipis de les comarques de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora. Compta amb la major xarxa d’ecoparcs de la Comunitat Valenciana.
En conjunt, gestiona 135.000 tones anuals de residus sòlids urbans i dona servei a més de 350.000 habitants. Està integrat per la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els municipis que formen part.