El procés participatiu proposat pels socialistes finalitzaria amb una Declaració Institucional per tal de reconéixer drets al riu i compromisos a la ciutadania
L’article 45 de la Constitució espanyola estableix que totes les persones tenen el dret a gaudir d’un ambient adequat per al seu desenvolupament, així com el deure de conservar-lo. Els ajuntaments com administracions més pròximes al territori i a la població deuen tindre cada vegada major implicació per fer possible, real i efectiu el dret a un medi ambient adequat i per tant deuen desenvolupar accions perquè hi haja cada vegada més i major implicació de la ciutadania en el respecte i defensa del medi ambient.
En l’última dècada ha guanyat pes el reconeixement dels drets de la naturalesa, establint drets intrínsecs associats a diversos ecosistemes. Ja són més de 30 els països en els quals s’han adoptat instruments legislatius per al seu reconeixement, en molts casos referits a determinats cursos fluvials.
En 2021 en el Congrés Mundial de la Naturalesa es va proposar una Declaració Universal dels Drets dels Rius. Es tracta d’una iniciativa que ha comptat amb el suport de més de 200 organitzacions de 40 països per a definir els drets bàsics als quals tenen dret tots els rius. A escala mundial, s’han reconegut o declarat distints rius i vies fluvials. En el cas espanyol, la Llei 19/2022, de 30 de setembre, per al reconeixement de personalitat jurídica a la llacuna de la Mar Menor i la seua conca, va reconèixer per primera vegada un ecosistema com a subjecte de drets.
El primer riu d’Espanya que té els seus drets reconeguts és el Tins gràcies a la iniciativa de l’ajuntament de Outes (A Coruña) i a la declaració aprovada el passat 29 de febrer de 2024. La declaració conté 10 drets i 14 compromisos que van sorgir d’un procés participatiu.
Segons els historiadors, l’existència de l’Alcúdia de Crespins no es pot explicar sense el naixement del Riu dels Sants. Fa dos segles, el cèlebre botànic Antoni J. Cavanilles deia que era el naixement més cabalós del regne i tant aquest municipi com gran part de la comarca han regat les seues terres amb les aigües d’aquest riu que tenen el seu origen en l’aqüífer del Massís del Caroig.
La importància del riu, hui, és tal vegada tant o més important que en temps passats. D’una banda, continua proporcionant aigua per al reg, per una altra, manté una diversitat de fauna i flora en les seues riberes i, finalment, té un caràcter mediambiental i paisatgístic molt necessari de conservar.
Els i les socialistes proposem millorar els mecanismes de protecció i afavorir l’ecosistema del Riu Sants, un procés en el qual s’ha d’implicar tot el municipi. L’objectiu d’aquesta iniciativa pretén aconseguir un cabal continu i constant per a garantir la seua biodiversitat, renaturalitzar el seu curs amb la recuperació d’arbratge de ribera, controlar les espècies invasores, netejar els marges de residus i finalment organitzar activitats divulgatives i respecte cap al riu. La meta és anar més enllà de la recuperació de l’espai per a avançar cap a la creació d’un compromís social més enllà de la pròpia vida del projecte per així mantenir viu el seu llegat.
En els últims anys, s’han dut a terme diferents accions en aquest sentit, així, es va executar un projecte d’adequació paisatgística i mediambiental consistent en la renaturalització del llit destinat a zona d’esbarjo i una regeneració de l’entorn des del punt de vista ambiental i de l’ús públic. En aquesta línia ha de continuar treballant-se segons els socialistes, per així, aconseguir una intervenció més àmplia que abaste des del naixement fins a la seua desembocadura en el Canyoles. Una actuació amb total respecte fonamentada en la recuperació i la renaturalització perquè com en moltes altres localitats l’urbanisme ha crescut a esquena dels rius.
Així doncs, el PSPV ha presentat una moció per al seu debat en ple ordinari convocat per al pròxim dijous en el que insta a l’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins a organitzar un procés de participació ciutadana amb totes les associacions, clubs esportius, centres educatius, entitats socials i ciutadans i ciutadanes per presentar aquesta iniciativa de defensa del Riu Sants i recollir les propostes resultants.
La finalitat del procés participatiu serà aconseguir una declaració consensuada a
favor del riu, així com, uns compromisos per part de la ciutadania. Aquesta declaració final deurà ser aprovada pel plenari de l’Ajuntament per tal de donar-li un caràcter institucional i atorgar-li així un estatus i un reconeixement al Riu Sants.
A més a més amb l’aprovació d’aquesta moció l’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins es comprometrà a treballar en la consecució d’un cabdal continu i un projecte ambiciós per a la renaturalització de tot el recorregut del riu Sants respectant i posant en valor tots els seus elements de rellevància arquitectònica i patrimonial.