La cita tindrà lloc el proper dissabte 19 de juny a l’Avinguda Selgas amb la intenció de fomentar la inclusió i la seua autonomia i autoestima
Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Xàtiva el projecte «Solidarit-Art», mitjançant el qual el proper dissabte 19 de juny tindrà lloc una matinal solidària de pintura en la que participaran 15 persones amb diversitat funcional i 15 persones amb malaltia mental crònica junt amb 30 professionals de la pintura.
L’activitat es realitzarà per parelles (un pintor amb una persona participant) els quals pintaran un quadre per tal de fomentar l’autonomia, l’autoestima i l’empoderament mitjançant aquesta activitat socioeducativa a l’aire lliure que té la intenció de crear un espai d’art, diversió i inclusió.
La cita tindrà lloc de 9:30 a 13:30 hores en el tram de l’Avinguda de Selgas que va des d’Hisenda fins al Gran Teatre, començant amb un esmorzar i amb la posterior distribució i ubicació dels llocs corresponents. Entre les 10:15 i les 13:15 hores es pintarà el llenç, i posteriorment es traslladaran tots al Gran Teatre de Xàtiva on s’exposaran al hall entre els dies 21 i 30 de juny. A més a més es realitzarà un catàleg de les obres pintades per a la seua difusió i visualització que posteriorment es distribuirà entre els participants i els seus familiars i els quadres, una vegada finalitzada la mostra, seran propietat de les associacions participants, que tindran la possibilitat de recaptar fons per a les seues entitats mitjançant la venda d’aquestes.
Cal destacar també que el matí estarà amenitzat per diversos professionals de la música, que tocaran diversos instruments, participant entre d’altres el grup Cara B, el Dúo Alisa (Maria Camañez i Ayşe Yavuz) i el el grup del Mètode Suzuki, i que el logo del disseny i de la iniciativa ha estat realitzat pel dissenyador xativí José Luis Mollà. En la jornada es repartiran gorres entre els participants, a més de disposar de material de protecció, mascaretes i gel hidroalcohòlic.
«En la realització d’aquestes activitats es pretén establir un nexe d’unió de realitats, amb la creació de xarxes i de nous vincles dins de la societat, impulsant relacions comunitàries per a aconseguir la participació col·lectiva», ha explicat la regidora de Benestar Social Xelo Angulo, qui ha recalcat que «les societats actuals tenim la responsabilitat de millorar les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables, amb alternatives d’oci per desenvolupar habilitats emocionals, mentals i comunicatives».
Pepe Castells, impulsor de la iniciativa i president del col·lectiu de pintors A l’aire lliure ha manifestat per la seua part que «el quadre tindrà la identitat del pintor però també de la persona que pinte amb ell, perquè el més important és la felicitat dels xiquets i xiquetes que participen i que queden contents amb el resultat».
«Aquestes iniciatives són importants, perquè és una tasca en la que totes i tots anem a gaudir de l’expressivitat i la forma de gaudir d’aquestes persones, podent veure el seu potencial, i sols per això paga la pena», ha explicat la presidenta d’Aspromivise Isabel Esparza, mentre que Amelia Estellés (Acofem) ha explicat que «aquesta activitat permet visibilitzar als nostres usuaris i fer-los protagonistes. Els fa molta il·lusió i tant de bo hi haguera més gent que col·laborara amb aquestes iniciatives i els donara una oportunitat».
Es tracta de la primera edició d’aquest projecte, però la intenció és que tinga una continuïtat amb el pas dels anys.