El primer cas de síndrome de Down entre els neandertals s’ha trobat en La Cova Negra

La Cova Negra de Xàtiva és, una vegada més, escenari d’una gran troballa històrica i científic. Gràcies a un estudi realitzat per personal investigador de la Universitat de València (UV), la Universitat d’Alcalá i de la Càtedra de Otoacústica Evolutiva i Paleoantropologia de HM Hospitals, s’ha pogut descobrir el primer cas de síndrome de Down entre els neandertals. El treball s’ha publicat en la revista ScienceAdvances.
Les restes de ‘Tina’, descoberts en 1989 en la Cova Negra, demostren una vegada més que este paratge natural és un jaciment del qual s’han recuperat un gran nombre de restes òssies neandertals, molts d’ells d’individus infantils.

‘Tina’ va sobreviure més de sis anys gràcies a les cures i la solidaritat del grup. A través d’un fragment cranial de l’oïda dreta es deduïx que este neandertal va patir malformacions en l’oïda interna, que va produir una pèrdua d’audició severa i, a causa d’això, un vertigen incapacitant. El cas de ‘Tina’ representa un autèntic desafiament a la Biologia Evolutiva, ja que l’altruisme de l’espècie constituïx un comportament insòlit en el Regne Animal. «El que no es coneixia fins ara era cap cas d’un individu que haguera rebut ajuda, encara que no poguera tornar el favor, la qual cosa provaria l’existència d’autèntic altruisme entre els neandertals. Això és precisament el que significa el descobriment de Tina», ha confirmat Mercedes Conde, investigadora de la càtedra de Otoacústica Evolutiva i Paleoantropologia de HM Hospitals i de la Universitat d’Alcalá.

Esta investigació crea un nou paradigma respecte a les relacions socials i les característiques que definien a les comunitats neandertals, com el sentit de pertinença i l’altruisme. Sabem que una de les característiques més extraordinàries dels éssers humans és que ens ocupem i cuidem de les persones vulnerables. Des de fa dècades, se sabia que els neandertals també s’ocupaven i cuidaven dels seus companys vulnerables, però els casos coneguts de cures afectaven individus adults, per la qual cosa especialistes pensaven que no es tractava d’un autèntic comportament altruista sinó d’un mer intercanvi d’ajuda entre iguals.

‘Tina’ tenia síndrome de Down
Segons l’equip investigador, es resol així un dels enigmes més polèmics de l’antropologia, ja que queda provada tant l’existència de persones amb síndrome de Down en les comunitats de neandertals, com la cura i la protecció que se’ls brindava de manera altruista.

No hay comentarios

Dejar respuesta